Το μυστικό των μπλε φακέλων του Μαξίμου

Το δίλημμα που έθεσε για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ναι μεν του προσφέρει την άνεση των κινήσεων, όμως την ίδια ώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να κατεβάσουν τα μολύβια και να ασχοληθούν με τις εκλογικές τους περιφέρειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους σταυρούς που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να βρίσκονται στη Βουλή.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Αυτό το πρόβλημα αναλύθηκε σε συσκέψεις στο Μαξίμου, όπου και ελήφθη η απόφαση να επανέλθουν οι μπλε φάκελοι του Άκη Σκέρτσου προς τους υπουργούς, με τις προτεραιότητες που πρέπει να προωθήσουν και σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο, αλλά και στην υλοποίηση αποφάσεων. Μάλιστα, αποφασίστηκε να επικοινωνήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, ελπίζοντας πως έτσι θα πειστούν οι υπουργοί να σταματήσουν να  λοξοκοιτάζουν από τώρα προς την άνοιξη, όπου και αναμένουν ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Οι «μπλε φάκελοι» -που είχαν προκαλέσει έκπληξη τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη– είναι τα ετήσια σχέδια δράσης για τα υπουργεία, και με βάση αυτούς τους φακέλους γίνεται η παρακολούθηση του έργου των υπουργών και οι επιδόσεις καταγράφονται στον υπολογιστή του εκ των υπουργών Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. Η χρονική διάρκεια των φακέλων που διανεμήθηκαν έχουν ισχύ μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, δηλαδή τις ημέρες που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η 86η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2022. Κι όπως έχει γίνει γνωστό, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας έχει ετοιμάσει το «πακέτο» για κάθε υπουργό, με τις στρατηγικές προτεραιότητες που θα πρέπει να εκπληρωθούν εντός του 2022, καθώς αυτή την περίοδο και έως τον Δεκέμβριο τρέχουν δρομολογημένες δράσεις από τους περυσινούς «μπλε φακέλους». Και αν νομίζουν κάποιοι ότι η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου έχει ατονήσει λόγω της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων, αυτό δεν ισχύει, μιας και η Προεδρία της κυβέρνησης συνεχίζει να επιτηρεί την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου μέσω του συστήματος «ΜΑΖΙ».

Να σημειωθεί πως σε όλα τα Υπουργικά Συμβούλια ο πρωθυπουργός, όταν ολοκληρώνει την εισαγωγική του ομιλία, δίνει τον λόγο στους υπουργούς που παρουσιάζουν τα νομοσχέδια προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή. Μετά αναλαμβάνει ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος με εντολή του πρωθυπουργού ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο για το παραχθέν κυβερνητικό έργο σε όλα τα υπουργεία με βάση τους μπλε φακέλους. Δηλαδή, όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν και για τους εαυτούς τους και για τους άλλους ποιοι έχουν περάσει τη βάση και ποιοι όχι. Και τέλος, όσοι δεν έχουν περάσει τη βάση ακούν τις επιπλήξεις του κ. Μητσοτάκη.

Σε εγρήγορση

Όσο οι τιμές των καυσίμων στην κυριολεξία έχουν πάρει φτερά, τόσο ανεβαίνει η ανησυχία στην κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις που μπορεί να βάλουν φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να δημιουργήσουν κοινωνικές εκρήξεις. Εξάλλου, όλες οι κυβερνήσεις στο τέλος της ημέρας κρίνονται εν πολλοίς για την καθημερινότητα. Και απλά τα άλλα σημαντικά ζητήματα προστίθενται στη λήψη της απόφασης.

Για παράδειγμα, οι πολίτες αποφάσισαν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 να κατευθυνθούν στη Νέα Δημοκρατία απογοητευμένοι πρωτίστως από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με την υπερφορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντέδρασαν όχι μόνο οι έχοντες και κατέχοντες (που έλεγε ο Κώστας Σημίτης), αλλά πολύ περισσότερο οι πολίτες που βρίσκονται στη μεσαία τάξη και είδαν να πετσοκόβεται το εισόδημά τους. Πρώτα μέτρησαν την τσέπη τους και ζύγισαν τις δεσμεύσεις του Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων, και μετά συνυπολόγισαν την αστεία τακτική του Τσίπρα με τα ανοικτά σύνορα στη μεταναστευτική κρίση, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οπότε στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ναι μεν οι Έλληνες θα νιώσουν υπερηφάνεια και ασφάλεια με την Αμυντική Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γαλλία, αλλά θα την κρίνουν κυρίως από τις παρεμβάσεις της στην αγορά και από το εάν καταφέρει αφενός μεν να κρατήσει τις τιμές και αφετέρου από το εάν με τις διάφορες παρεμβάσεις (μειώσεις σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές) αυξήσει τα εισοδήματα. Στο Μαξίμου το γνωρίζουν αυτό και πάνω σε αυτήν τη στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να αυξηθούν οι εγχώριες και εισαγόμενες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας κι άλλο την ανεργία και εν τέλει να παραχθεί πλούτος.

Για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στους υπουργούς του ότι οι εκλογές θα γίνουνσ το τέλος της τετραετίας

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις επιφυλάξεις ενός ποσοστού των πολιτών, όπως αποτυπώθηκαν στις τελευταίες μετρήσεις, σχετικά με το περιεχόμενο των εξαγγελιών Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκε με γρήγορα βήματα στη φάση εφαρμογής, διαλύοντας τις όποιες αμφιβολίες και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Ήδη από την 1η Οκτωβρίου καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ. Επίσης, σύντομα θα αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους 2022, λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων τα μισά αποτελούν επιδότηση μισθολογικού κόστους και τα μισά προσαύξηση μισθού.  Και τέλος, σε τροχιά υλοποίησης είναι όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, τον προηγούμενο μήνα.

Και η εντολή του κ. Μητσοτάκη προς τους υπουργούς είναι σαφής, όπως αποτυπώθηκε και στην ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο: «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους. Οπότε, λίγα λόγια και πολλή δουλειά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα