Το οικογενειακό δράμα του «σκληρού» Στιγκ Τόφτινγκ

Ο Στιγκ Τόφτινγκ, μπορεί να μην έγραψε Ιστορία στο ποδόσφαιρο, αλλά  σίγουρα κατάφερε μια πολύ έντιμη καριέρα ως μέσος.

Ένας παίκτης καρδιάς, που ξεχώριζε για την δύναμή του, σε Αμβούργο και Μπόλτον, αλλά και ιδιαίτερα στην εθνική Δανίας.

Πολλά ποδοσφαιρικά …χιλιόμετρα και πολλές περιπέτειες, αλλά λίγα τρόπαια. Όμως, όπως σημειώνει, εύστοχα, η Gazzetta dello Sport σε σχετικό της αφιέρωμα, «ποιος λέει ότι για να αισθάνεται κερδισμένος ένας παίκτης, τα τρόπαια  είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία»;

Το ποδόσφαιρο έδωσε στον Τόφτινγκ μια δεύτερη ζωή μετά την απώλεια και των δύο γονέων όταν ήταν μόλις 13 ετών. Δεν «κρύβεται» κάποιο ατύχημα πίσω από την εξαφάνισή τους, αλλά μόνο μια κακή ιστορία,  που συνεχίζει να τον στοιχειώνει, ζώντας στο Βίντι, κοντά στο Άαρχους.

Το Σάββατο, 30 Ιουλίου 1983 όλα άλλαξαν για πάντα, όπως ο πρώην μέσος δήλωσε στην Daily Mail. Εκείνη την ημέρα, ο μικρός Στιγκ έτρεξε στο σπίτι για να πει στους γονείς του ότι την επόμενη ημέρα θα παίξει στον τελικό κυπέλλου με τους μικρούς της Άαρχους.

Κανείς από αυτούς, όμως, δεν εμφανίστηκε στο παράθυρο της κουζίνας για να τον υποδεχθεί. Μπήκε στο σπίτι και βρήκε το σώμα του πατέρα του Πολ μέσα σε αίματα, με ένα κυνηγετικό όπλο δίπλα του και λίγο πιο πέρα την μητέρα του Κίρστεν. Αργότερα, θα αποκαλυφθεί ότι ο πατέρας του είχε πυροβολήσει την μητέρα του πριν αυτοκτονήσει…
«Η απώλεια των γονέων σου, στην ηλικία των 13 ετών, αφήνει το σημάδι της. Εξακολουθώ να ζω με την μνήμη εκείνης της ημέρας. Αν είχα μείνει σπίτι, ίσως θα μπορούσα να είχα εμποδίσει τον πατέρα μου να σκοτώσει τη μητέρα μου, αλλά ίσως να πέθαινα κι εγώ και να μην ήμουν εδώ σήμερα …».

Ο 49χρονος Στιγκ Τόφτινγκ, φέρει τα σημάδια αυτής της απώλειας: «Την επόμενη ημέρα επέλεξα να παίξω. Είχα χάσει τους γονείς μου 18 ώρες πριν, αλλά δεν είχα καμία αμφιβολία. Κερδίσαμε και ήμουν ο καλύτερος στον αγώνα».

Μια ιστορία λύτρωσης που ίσως δεν θα είχε αυτήν την εξέλιξη, χωρίς το ποδόσφαιρο: «Το ποδόσφαιρο με έσωσε. Όταν έπαιζα, τίποτα δεν με έκανε να αισθάνομαι σε κρίση. Πήγαινα επίσης σε ψυχολόγο … Αλλά όταν κατέβαινα στο γήπεδο, ήμουν στον κόσμο μου. Μπορούσα να αφήσω όλα τα υπόλοιπα».
Η ιστορία με την δολοφονία-αυτοκτονία παρέμεινε μυστικό για πολλά χρόνια, μέχρι τις παραμονές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όταν ένα  περιοδικό της Δανίας την αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδο του, με αποτέλεσμα την απόλυση του διευθυντή.

«Η σύζυγός μου και εγώ κρατήσαμε τα παιδιά μας μακριά από την τηλεόραση, αλλά αναγκασθήκαμε να τους μιλήσουμε γι’ αυτό μόλις φτάσαμε στο σπίτι. Αυτή η ιστορία θα είναι μέρος μου για πάντα», κατέληξε φανερά προβληματισμένος ο Τόφτινγκ…

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα