Το Παγκρήτιο των 100 εκατ. ευρώ, ακριβότερο και απ’ το «Καραϊσκάκης»

Τα έργα έγιναν ουσιαστικά επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, αλλά πληρώθηκαν από τον διάδοχό του στο Μαξίμου, τον Κώστα Καραμανλή

Προκάλεσε αίσθηση το ρεπορτάζ της «Άποψης» για την τεράστια κληρονομιά που άφησε η Γιάννα Αγγελοπούλου στην Ελλάδα μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μία προίκα με αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας για τους πολίτες αυτής της χώρας. Με στοιχεία άγνωστα, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα και σε πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη.

Φυσικά, εμείς αναφέραμε ελάχιστα από τα κονδύλια που δαπανήθηκαν εκείνα τα χρόνια για να βελτιώσουν τις συνθήκες σε καίριους τομείς. Η λίστα που υπάρχει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σοκ.

Και να βγάλει στη σέντρα αρκετούς πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής στα χρόνια της προετοιμασίας για τους Αγώνες, αλλά και στην περίοδο της αποπληρωμής. Διότι εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό. Τα έργα έγιναν ουσιαστικά επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, αλλά πληρώθηκαν από τον διάδοχό του στο Μαξίμου, τον Κώστα Καραμανλή.

Και αν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ευθύνες για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν δεξιά και αριστερά, ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στον επόμενο πρωθυπουργό επειδή απέφυγε να κάνει τον λογαριασμό και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Ο Καραμανλής άφησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το κόστος τους να σέρνονται στην επικαιρότητα όποτε βόλευε τον ίδιο ή την κυβέρνησή του. Χωρίς να βγει, ως όφειλε, και να δώσει τη σαφή εικόνα της κατάστασης.

Κάπως έτσι χρειάστηκαν 15 χρόνια για να μάθουμε ότι η Γιάννα τού έδωσε 135 εκατ. ευρώ και πως πολλές ελλείψεις της ελληνικής κοινωνίας καλύφθηκαν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εμείς θα επιμείνουμε στο θέμα για να δείξουμε το αυτονόητο. Ότι εκείνα τα χρόνια πληρώσαμε τον κούκο για αηδόνι. Με τη διαφορά ότι σε αυτό το θέμα μας θα μείνουμε σε καθαρά αθλητικά έργα.

Και όχι σε όλα, διότι θα μας πιάσει ίλιγγος από το κόστος τους. Κι αυτό φυσικά δεν αποτελούσε ευθύνη της Αγγελοπούλου ή της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», αλλά εμπλεκόμενων υπουργών και παρατρεχάμενων.

Πάμε να δούμε τα ποσά που κόστισαν τα τέσσερα ποδοσφαιρικά γήπεδα της περιφέρειας. Αντιγράφουμε από τον σχετικό πίνακα.

Πανθεσσαλικό Στάδιο Ν. Ιωνίας Βόλου   58.720.609,36

Εθνικό Παγκρήτιο Στάδιο (Γ΄ Φάση) 61.554.667,93

Παμπελοποννησιακό Εθνικό Στάδιο Πάτρας    48.523.564,35

Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης       54.455.365,65

Αν διαβάσουμε προσεχτικά τα ποσά θα πάθουμε σοκ. Διότι στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη έχουμε γήπεδα, τα οποία λειτουργούσαν για χρόνια.

Επίσης για το Καυτανζόγλειο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι με πρωτοβουλίες της ΕΠΑΕ το 1999 είχαν αναβαθμιστεί οι εγκαταστάσεις μέσα από το πρόγραμμα για τη βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες της Α΄ Εθνικής. Κι όμως, διαπιστώνουμε ότι ξοδεύτηκαν τρελά λεφτά.

Την ίδια περίοδο που το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κόστισε για την πλήρη ανακατασκευή του πάνω-κάτω 60 εκατ. ευρώ. Ένα γήπεδο που φτιάχτηκε από την αρχή! Από τα θεμέλια!

Εκεί, βέβαια, που τρίβουμε τα μάτια μας είναι στην περίπτωση του Παγκρήτιου. Στον πίνακα των έργων αναφέρεται το κόστος της Γ΄ φάσης. Μιλάμε για ένα στάδιο που άρχισε να κατασκευάζεται στα 80’ς, αλλά τα έργα σταμάτησαν πολλές φορές.

Εν τέλει, μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων όχι μόνο ολοκληρώθηκαν, αλλά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες με περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Διότι πέρα από τα 61,5 εκατ. ευρώ της Γ΄ φάσης, πρέπει να συνυπολογίσουμε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στις δύο πρώτες φάσεις του έργου και άλλο ένα κονδύλι, το οποίο προστέθηκε αργότερα, μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Και όταν λέμε αργότερα, φυσικά εννοούμε την τελευταία χρονιά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Αντιπλημμυρική προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Παγκρητίου σταδίου 7.514.000», ανέφερε ο σχετικός κωδικός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Άρα, με απλά μαθηματικά, μόνο για το Παγκρήτιο και αποκλειστικά στην περίοδο 1997-2004, ξοδεύτηκαν 69 εκατ. ευρώ! Περισσότερα από τα χρήματα που δόθηκαν για την κατασκευή τού «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Και φυσικά δεν γίνεται σύγκριση με το AEL FC Arena, επίσης καινούργιο γήπεδο. Στα 42 εκατ. ευρώ έφτασε το μαλλί για τον Κώστα Πηλαδάκη. Ακόμα και η «Αγιά Σοφιά» με τις πολεμίστρες της θα κοστίσει λιγότερα χρήματα από το Παγκρήτιο.

Όπως μικρότερο κόστος θα είχε και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, καθώς ο προϋπολογισμός έκανε λόγο για 60 εκατ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα