Το παρασκήνιο πίσω από το ”Χ” στον Γιώργο Ζαββό

Έλλειψη συνεννόησης μεταξύ Μαξίμου, Υπ. Οικονομικών και Τραπέζης της Ελλάδος

Αν και φαίνεται να “έσκασε” μία μεγάλη έκπληξη για τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου -κατά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού- όσοι ήξεραν το κλίμα των τελευταίων μηνών δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Ο πρωθυπουργός σε μία ημέρα προέβη στην πλήρη κατάργηση της θέσης του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο Γιώργος Ζαββός.

Με τις σημερινές ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και από την άλλη είναι εξόφθαλμο ότι την απέσυρε από τον άνθρωπο που επί δύο σχεδόν έτη ήταν ο υπεύθυνος για ένα χαρτοφυλάκιο εξειδικευμένο στον κλάδο των τραπεζών. Ο μέχρι τώρα σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδρυμάτων παύει να υπάρχει σε ζωντανή σύνδεση και δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όταν αρχικά τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού, ο Γιώργος Ζαββός συστήθηκε – και τον περιέγραφαν από την κυβέρνηση – ως ο τεχνοκράτης με ισχυρές επαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν ολίγοις ήταν το πρόσωπο που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να έχει την ευθύνη για τον Χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι φήμες ότι υπήρχαν προστριβές με στελέχη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είχαν φουντώσει και πλέον εδώ και μήνες τα σενάρια έκαναν λόγο για βαρύ κλίμα, με προεκτάσεις και σε πιο θεσμικούς κόλπους. Είναι βέβαιο πως το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι αρκετά βαρύ καθώς το μέτωπο των κόκκινων δανείων, η μείωση αυτών στις τράπεζες, το πρόγραμμα “Ηρακλή” και άλλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν την πλήρη συνεννόηση και τον συνεχές δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του τριγώνου κυβέρνησης-υπουργείου Οικονομικών- Τράπεζα της Ελλάδος.

Το «τρίγωνο» Μαξίμου – πλατεία Συντάγματος και Τράπεζα της Ελλάδος ήταν καυτό, οι συγκρούσεις ήταν συνεχείς και οι συνεννοήσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Είναι γνωστό στην οικονομική «πιάτσα» ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τον κ. Ζαββό, αλλά το ίδιο συνέβαινε και στις σχέσεις Σταϊκούρα – Ζαββού. Μια κατάσταση που δημιουργούσε δυστοκία στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται στον τραπεζικό τομέα.

Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαιτέρως στη στήριξη της ανάκαμψης, η οποία απαιτεί σημαντική συμβολή των τραπεζών και της πιστωτικής επέκτασης. Μήνες τώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου έχει σταλεί το μήνυμα και προς τις τράπεζες πως πρέπει να πέσει ρευστότητα στην οικονομία με τη χορήγηση δανείων. Είναι απολύτως λοιπόν σημαντική η αύξηση των δανείων από τις τράπεζες – όπου μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης– θα αποτελέσουν τον κορμό της οικονομίας για το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση –σε αυτό το κρίσιμο 12μηνο για την επίτευξη του κυβερνητικού σχεδίου Ελλάδα 2.0– χρειάζεται γέφυρες με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα