To ΠΑΣΟΚ “κλείδωσε” επίσημα τον Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων: Τι έγινε με τον Διονύση Τεμπονέρα

Η επιμονή Ανδρουλάκη στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα και η καχυποψία του για «άλλες ατζέντες» ως προς την κοινή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, «έκαψαν» την υποψηφιότητα Βερβεσού

Μετά από εβδομάδες ζυμώσεων και αναζήτησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέληξε στην επιλογή του Χάρη Δούκα ως υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων.

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε ήταν έντονο, καθώς «έπαιξαν» μια σειρά ονομάτων. Βολιδοσκοπήθηκαν εμμέσως ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης -γιος του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς, Μιχάλη Παπαγιαννάκη-, ο οποίος αρνήθηκε, και φυσικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Ωστόσο, η προϋπόθεση που φέρεται να έθετε ο κ. Βερβεσός θα ήταν να έχει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, ήτοι και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια προοπτική που δεν ενθουσίαζε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως στους δήμους δεν θέλει επ’ ουδενί κοινή κάθοδο με υποψήφιο που θα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ -αν και αυτό ακριβώς έγινε και στην Πάτρα, εν αντιθέσει με περιπτώσεις περιφερειών που δεν θα ήταν αρνητικός.

Μάλιστα, κάπως έτσι ξεκίνησε και η φιλολογία με τα τηλεφωνήματα που, όπως υποστηρίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας, του έκαναν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι ίδιοι το διαψεύδουν κατηγορηματικά, ωστόσο η πλευρά Τεμπονέρα επιμένει, ενώ ο ίδιος το είπε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια φαίνεται ότι είναι μάλλον… κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει σχετική κρούση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ο κ. Τεμπονέρας συνιστά μια πολύ καλή επιλογή για τη Δυτική Ελλάδα και πως είχε μάλιστα και επικοινωνία μαζί του, με δική του πρωτοβουλία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να δώσει συνέχεια και με τον τρόπο του έβαλε… πάγο στην εν λόγω πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα πλέον έμπειρα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήρθε σε επαφή με τον Κ. Ζαχαριάδη, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την υποψηφιότητα Βερβεσού.

Η απάντηση ήταν θετική και μάλιστα φέρεται να συμφωνήθηκε να ανακοινώσει πρώτο το ΠΑΣΟΚ το όνομά του και κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει την υποστήριξή του στο πρόσωπο.

Ωστόσο, η πολυγλωσσία στην Κουμουνδούρου, λόγω και της εσωκομματικής δίνης τής διαδοχής Τσίπρα, φρέναρε τις συζητήσεις. «Ποιος από όλους μεταφέρει τη συλλογική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ζαχαριάδης; Ο Φάμελλος;», αναρωτιόταν κομματικό στέλεχος της Χ. Τρικούπη.

Επίσης, η επιμονή Ανδρουλάκη στο πρόσωπο του καθηγητή του ΕΜΠ και τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, αλλά και η καχυποψία για «άλλες ατζέντες» όσων προωθούσαν την κοινή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, «έκαψε» οριστικά την υποψηφιότητα Βερβεσού.

Ο Χάρης Δούκας πέρασε το κατώφλι της Χ. Τρικούπη την προηγούμενη Πέμπτη και έδωσε τα χέρια με τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Αν τον είχαμε ανακοινώσει από την άνοιξη θα έπαιρνε 20%» λένε στελέχη που εκτιμούν πολύ τις ικανότητες του κ. Δούκα, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα το έλλειμμα αναγνωρισιμότητας και τον λίγο χρόνο που έχει μπροστά του.

Πλέον, στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει και επισήμως ο κ. Δούκας την κάθοδό του και εν συνεχεία να τον στηρίξουν. Ο κ. Δούκας συγκεντρώνει αυτή την ώρα υπογραφές πανεπιστημιακών και άλλων προσωπικοτήτων, θα βγάλει τη διακήρυξή του και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την κάθοδό του.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταλήγει οριστικά στην υποψηφιότητα Ζαχαριάδη για τον Δήμο Αθηναίων.

Στη Χ. Τρικούπη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συζητήσουν τις εκκρεμότητες, με κυρίαρχο το θέμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η Κατερίνα Ταγαρά, η οποία έχει πει το «ναι» αρχικά, φέρεται να εκφράζει προβληματισμούς, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του γιατρού-γυναικολόγου Δημήτρη Κουτσούλη, ο οποίος υπηρετεί στο νοσοκομείο Άργους.

Τα μεγάλα «αγκάθια», ωστόσο, όπου έχει «κολλήσει» το ΠΑΣΟΚ, είναι οι περιφέρειες Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου.

Μέχρι στιγμής, το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τους εξής έξι υποψήφιους περιφερειάρχες:

  • Τον Γιάννη Σγουρό για την Περιφέρεια Αττικής.
  • Τον Σταύρο Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης.
  • Τον Χρήστο Παπαστεργίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τον Στέφανο Ζούμπα για την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Τον Νικηφόρο Παπανικόλα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα