Το «πείραμα της ποδιάς» για τον Μακρόν

η γαλλική κυβέρνηση προωθεί το μέτρο του «Ενιαίου Σχολικού Ντυσίματος»!

Δεκατρία καλοκαίρια πίσω και επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί η γαλλική Εθνοσυνέλευση έπαιρνε την απόφαση να απαγορεύσει την ανά την επικράτεια χρήση της μπούργκας όπως και της μαντήλας νικάμπ που καλύπτει το κεφάλι των γυναικών αφήνοντας έκθετα μόνο τα μάτια. Ο καταδικασμένος σε τριετή φυλάκιση για διαφθορά 68χρονος πολιτικός είναι παρελθόν παραμένει όμως παρούσα η αντιδικία για τις ενδυματολογικές επιλογές των ισλαμιστριών μαθητριών. Με τον νυν υπουργό Παιδείας της Γαλλιας, Γκαμπριέλ Ατάλ, να έχει ανακοινώσει προ μίας εβδομάδας ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά απαγορεύεται στις μαθήτριες να φορούν το παραδοσιακό μουσουλμανικό ένδυμα «αμπάγια», μια καινούργια «ιδέα» βγαίνει από την κυβερνητική φαρέτρα που ακούει στο όνομα «Ενιαίο Σχολικό Ντύσιμο»!

Στο άκουσμα της είδησης, το μυαλό πηγαίνει στις κλασικές ποδιές των δεκαετιών του ’60 και του ’70 αλλά από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές γίνεται λόγος για ένα πιλοτικό-πειραματικό μέτρο που δεν έχει τη λογική της σχολικής στολής αλλά ενός ενδυματολογικού κώδικα. Το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί ανέλαβε να περιγράψει ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξηγώντας ότι οι μαθητές δεν θα υποχρεωθούν να φορούν κάποιου τύπου «στολής» –της οποίας, παρεμπιπτόντως, δήλωσε θιασώτης– ούτε να ντύνονται με πανομοιότυπα ρούχα, απλώς η οδηγία-σύσταση θα είναι να ντύνονται οι μαθητές σχετικά ομοιόμορφα φορώντας λ.χ. T-shirt και τζιν. Σύμφωνα, πάντα, με τον Μακρόν η ομοιόμορφη σχολική ενδυμασία θα δίνει την ελευθερία στους μαθητές να μη χρησιμοποιούν ρούχα που υποδεικνύουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει ότι δεν θα φοριούνται υπερβολικά εκκεντρικά ρούχα ή ότι οι φτωχότεροι μαθητές δεν θα στιγματίζονται κοινωνικά.

Τα παραπάνω επιχειρήματα συνθέτουν το κυβερνητικό αφήγημα κόντρα στους αντιδρούντες που λένε ότι το «πείραμα της στολής» δεν πρόκειται να αντιστρέψει τις ανισότητες στα σχολεία κι ότι εν τέλει δεν μπορεί να υπαγορεύεται δια νόμου σε ένα θρησκευόμενο άτομο το πώς θα ντύνεται. Μάλιστα, η δημόσια συζήτηση για το προγραμματισμένο μέτρο παίρνει και ιδεολογικοπολιτική χροιά, αφού τα κόμματα της γαλλικής δεξιάς και της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν χειροκροτούν την πρωτοβουλία σε αντίθεση με τα κόμματα της Αριστεράς που αντιτίθενται.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι και η κυβέρνηση Μακρόν βαδίζει στα τυφλά και δεν… ορκίζονται ότι το πείραμά τους πετύχει. Απόδειξη οι δηλώσεις του άμεσα εμπλεκόμενου Γάλλου υπουργού Παιδείας που παραδέχεται ότι δεν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για μία λύση «που θα κάνει θαύματα» αλλά ότι «αξίζει να δοκιμαστεί».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα