Το πόρισμα της ΕΔΕ για την «εξαγωγή του Predator» ζητούν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ενόψει του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου του πορίσματος»

Την κατάθεση στη Βουλή του πορίσματος της ΕΔΕ για τις «άδειες εξαγωγής» του κατασκοπικού λογισμικού Predator από την Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία στην εταιρεία Intellexa SA, ζητούν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εξωτερικών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, οι βουλευτές σημειώνουν πως η σχετική ΕΔΕ «φέρεται να έχει ολοκληρωθεί».

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «σε συνέχεια της έρευνας της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά σε βάθος την παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή».

«Τα ευρήματα του πορίσματος να τεθούν υπόψη της Βουλής»

«Ως γνωστό», προσθέτουν, «επειδή από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία, δόθηκαν άδειες εξαγωγής για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa SA , διατάχθηκε σχετική ΕΔΕ το Νοέμβριο του 2022, η οποία φέρεται να έχει ολοκληρωθεί.

Και τονίζουν πως το εν λόγω πόρισμα «σχετίζεται με την γενικότερη παράνομη χρήση του κατασκοπικού λογισμικού, η οποία έχει ήδη επιβεβαιωθεί κατόπιν της έρευνας της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης Αρχής ΑΔΑΕ», και τα ευρήματά του «πρέπει να τεθούν υπόψη της Βουλής».

«Ενόψει του κοινοβουλευτικού ελέγχου», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου του πορίσματος, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά περιορισμένου αριθμού εκπροσώπου των κομμάτων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα