Το… πραγματικό Μουντιάλ τώρα αρχίζει!

Η φάση των ομίλων του Μουντιάλ ολοκληρώθηκε και σίγουρα γίναμε σοφότεροι γύρω από το στάτους των Εθνικών ομάδων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να ισχυριστούμε ότι σε γενικές γραμμές αποδόθηκε δικαιοσύνη με τους καλύτερους, ή τουλάχιστον τους λιγότερο απογοητευτικούς, να κερδίζουν το εισιτήριο για τη φάση των «16».

Το πιο ηχηρό «μπαμ» ήταν αναμφίβολα ο αποκλεισμός της Γερμανίας και μάλιστα σε ένα γκρουπ (6ο) που έμοιαζε του… χεριού της, με το Μεξικό, τη Σουηδία και τη Νότια Κορέα να έπονται σε ποιότητα και μέγεθος. Τα «πάντσερ» αντιμετώπισαν με αλαζονεία και υπεροψία τους αντιπάλους και το πλήρωσαν, σημειώνοντας με τεράστια δυσκολία τη μοναδική τους νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις κόντρα στη Σουηδία, όμως την… πάτησαν κανονικά στα άλλα δύο παιχνίδια.

Στους υπόλοιπους ομίλους, τα εισιτήρια πήγαν στα φαβορί. Ουρουγουάη και Ρωσία τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις του 1ου γκρουπ, όπου τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος απογοήτευσαν.

Στο 2ο, Ισπανία και Πορτογαλία ήταν ευθύς εξ αρχής τα δύο μεγάλα φαβορί και συνεχίζουν, με την υποσημείωση εδώ ότι το Ιράν εμφανίστηκε τουλάχιστον ανταγωνιστικό και θα μπορούσε να έχει αφήσει εκτός ένα από τα δύο μεγάλα ονόματα του ομίλου. Οι Πέρσες στάθηκαν άτυχοι και στα δύο ματς με τους Ίβηρες, πληρώνοντας ταυτόχρονα την αδυναμία τους στο γκολ. Μισό… σκαλί πιο πίσω το Μαρόκο, που άφησε καλές εντυπώσεις αλλά έβγαλε αμυντικές αδυναμίες.

Η Γαλλία κατέλαβε αναμενόμενα την πρωτιά στον 3ο όμιλο, παρά το γεγονός ότι δεν εντυπωσίασε με την εικόνα της, ενώ η πιο σταθερή Δανία κέρδισε το δεύτερο εισιτήριο αφήνοντας εκτός συνέχειας το Περού και την Αυστραλία που αν μη τι άλλο δεν έπαιξαν με φόβο.

Στο 4ο γκρουπ, πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν από την Αργεντινή να πάρει την πρώτη θέση διά… περιπάτου, μέσα στο γήπεδο όμως είδαμε άλλα πράγματα. Γεμάτη αστέρια παγκόσμιας κλάσης και ταυτόχρονα… ψημένη σαν ομάδα η Κροατία, έκανε επίδειξη ισχύος με 3 νίκες, η τελευταία μάλιστα με φουλ αναπληρωματική σύνθεση.

Η Αργεντινή κατάφερε με το ζόρι να πάρει τη δεύτερη θέση, την οποία οι Ισλανδοί σίγουρα δεν άξιζαν, όπως και η νεανική Νιγηρία κι ας κρατούσε στα χέρια της την πρόκριση μέχρι το 85΄.

Η Βραζιλία μπορεί να μην ξεκίνησε με νίκη στον 5ο όμιλο, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι έβγαλε όλο και περισσότερη βελτίωση και πήρε δίκαια την πρωτιά. Πιο αποφασιστικοί από τους Σέρβους και την Κόστα Ρίκα οι Ελβετοί, βούτηξαν το δεύτερο εισιτήριο για τη φάση των «16», δίνοντας συνέχεια στην εξαιρετική πορεία τους στα προκριματικά και τις ουσιαστικές εμφανίσεις τους στα φιλικά.

Στον 7ο όμιλο, το Βέλγιο και η Αγγλία επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν να συνεχίζουν. Αμφότεροι, μάλιστα, έπαιξαν εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, δείχνοντας ότι απέχουν… έτη φωτός από τον Παναμά και την Τυνησία που δεν είχαν καμία τύχη.

Σαφώς πιο έμπειροι και με πληθώρα λύσεων οι Βέλγοι, ομάδα που πραγματικά χαίρεται να βλέπει κανείς. Μακράν η πιο γρήγορη ομάδα σε αυτήν την πρώτη φάση του Μουντιάλ οι Άγγλοι, έπαιξαν φανταστικό ποδόσφαιρο αδιαφορώντας στο φινάλε για την πρωτιά και μένει να δούμε αν η επιλογή τους θα αποδειχθεί σωστή στη συνέχεια.

Τέλος, στο 8ο γκρουπ η πρωτιά της Κολομβίας, παρ’ ότι ηττήθηκε στο πρώτο της παιχνίδι με την Ιαπωνία, μόνο έκπληξη δεν ήταν. Ανέλπιστα στην επόμενη φάση οι Γιαπωνέζοι χάρη στις λιγότερες… κίτρινες κάρτες που είχαν από τη Σενεγάλη, με την οποία ισοβάθμησαν σε όλα στη δεύτερη θέση. Σκέτη απογοήτευση οι Πολωνοί, μόνο όταν απελευθερώθηκαν ψυχολογικά θυμήθηκαν τον καλό εαυτό τους και παραλίγο να πετάξουν έξω την Ιαπωνία.

VAR και θέαμα

Το κάτι καινούργιο στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν αναμφισβήτητα η χρήση του VAR, η οποία αύξησε αρκετά τον αριθμό των πέναλτι που καταλογίστηκαν από τους διαιτητές, συγκριτικά με προηγούμενες διοργανώσεις.

Η νέα τεχνολογία εισβάλλει πλέον ακόμα πιο δυναμικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τη φίλαθλη κοινή γνώμη να παραμένει διχασμένη ως προς την αναγκαιότητά του. Κι επειδή το VAR θα κάνει την εμφάνισή του τη νέα σεζόν και στα ελληνικά γήπεδα καλό ήταν που πήραμε μία γεύση.

Μεγάλες μάχες και φαβορί

Μετά το οριστικό ξεσκαρτάρισμα, στη φάση των «16» προέκυψαν μεγάλες μάχες αλλά και άνισες μονομαχίες, αν και μέσα στο γήπεδο οι συσχετισμοί μπορούν να ανατραπούν.

Οι ομάδες που προκρίθηκαν είναι: Ουρουγουάη, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Δανία, Κροατία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ελβετία, Σουηδία, Μεξικό, Βέλγιο, Αγγλία, Κολομβία και Ιαπωνία.

Τα δύο σημερινά ματς Γαλλία – Αργεντινή και Ουρουγουάη – Πορτογαλία υπόσχονται συγκινήσεις. Για θέαμα δεν… ορκιζόμαστε, καθώς από ’δώ και πέρα δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, τα πάντα κρίνονται στα 90 λεπτά κι αν χρειαστεί θα ακολουθούν παράταση και πέναλτι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/6

Γαλλία – Αργεντινή (17.00)

Ουρουγουάη – Πορτογαλία (21.00)

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/7

Ισπανία – Ρωσία (17.00)

Κροατία – Δανία (21.00)

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/7

Βραζιλία – Μεξικό (17.00)

Βέλγιο – Ιαπωνία (21.00)

ΤΡΙΤΗΣ 3/7

Σουηδία – Ελβετία (17.00)

Κολομβία – Αγγλία (21.00)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα