Το ροζ συννεφάκι του Αλέξη

Σύμφωνα με τις εγκυκλοπαίδειες «ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα άγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω, ή πνίγω». Πώς μπορείς, δε, να καταλάβεις πότε ένας άνθρωπος είναι στρεσαρισμένος; Με βάση τις εγκυκλοπαίδειες «συνήθως προκαλεί συναισθήματα, θυμού, απογοήτευσης και φόβου (…) Το στρες κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία».

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όποιος, λοιπόν, διαβάσει τις βασικές επιπτώσεις που προκαλεί το στρες, μπορεί να κατανοήσει το πώς νιώθει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι μόνο ότι στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται σταθερά με διψήφια ποσοστά. Είναι ότι οι πολίτες, όπως δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις, δεν εμπιστεύονται τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι μόνο στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην οικονομία και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα. Ακόμη και στον εργασιακό νόμο, που έχει αναδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «η μητέρα των μαχών», οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι και ο κ. Τσίπρας λέει αλήθεια και πως θα κινείτο σε διαφορετική κατεύθυνση.

Και πώς να νιώσει ο κ. Τσίπρας, όταν στη δημοσκόπηση της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Open, ένα ποσοστό άνω του 50% δηλώνει δυσαρεστημένο με την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά όταν καλείται να επιλέξει ποιον θα ψηφίσει προτιμά τη Ν.Δ. για σιγουριά. Δείγμα τού ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα, όπως επίσης ότι οι πολίτες παρά τις αστοχίες και τα αυτογκόλ της κυβέρνησης δεν έχουν ξεχάσει την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και πολλούς μήνες –σχεδόν δύο χρόνια– παρουσιάζονται ακριβώς τα ίδια στοιχεία σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όλες οι εταιρείες (ακόμη και οι φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ) πάνω-κάτω στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν: Ότι η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα. Όχι προσωπικά, αλλά για την πολιτική που υποτίθεται θέλει να εφαρμόσει. Διότι με το να το παίζει αριστερός επαναστάτης, με ολίγον από σοσιαλδημοκρατία και ολίγον πασπάλισμα από πολιτικό Κέντρο, δεν πείθει ούτε το ίδιο του το κόμμα. Τα μηνύματα της κοινωνίας είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, και ως φαίνεται δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία για το τι θέλουν οι πολίτες. Εξακολουθούν να απευθύνονται μόνο στους φανατικούς υποστηρικτές τού ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βιώνουν μία κανονική ζωή με τα πολλά προβλήματα και με λιγότερες χαρούμενες ημέρες. Εξάλλου, και το ροζ συννεφάκι που οι ίδιοι βρίσκονται είναι πριβέ και δεν αντέχει να σηκώσει όλη την κοινωνία.

 Στο ίδιο έργο θεατές

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της κοινωνίας και γι’ αυτό του έχει γυρίσει την πλάτη, δεν έχει βάλει μυαλό κι ακολουθεί την τακτική του 2012-2014. Μία τακτική που είναι πεπερασμένη και η οποία πλέον δεν έχει ούτε χειροκροτητές. Έτσι ο κ. Τσίπρας επανήλθε στην τακτική της καταστροφολογίας και των σκληρών επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, δείχνοντας ότι οι εξελίξεις και τα εσωτερικά προβλήματα καθιστούν αδύνατη τη στροφή στην κεντροαριστερά. Μιλώντας για εργαλειοποίηση της πανδημίας προκειμένου να επιβληθεί ένα καθεστώς, επέλεξε για μια ακόμη φορά να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή όσων επιχειρούν να παραλληλίσουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με χούντα. Πρώτος και καλύτερος ο Καρτερός.

Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να διεγείρει αντιδεξιά αντανακλαστικά στον κόσμο και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτούς που κατηγορεί για ακραίους δεξιούς, ήταν γραμματείς της ΚΝΕ, όταν ο ίδιος ήταν καταληψίας γυμνασιόπαις. Κατηγορεί πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που κάποιοι εξ αυτών που έχει δίπλα του συμπορευόνταν με υπουργούς του Μητσοτάκη. Προφανώς ο κ. Τσίπρας και οι μέντορές του –λόγω και ηλικίας– δεν κατανοούν πως σε καμία περίπτωση δεν περνάει στην κοινωνία ότι ο Χρυσοχοΐδης, ο Πιερρακάκης, η Μενδώνη, ο Σκέρτσος, ο Θεοδωρικάκος κι ένα σωρό άλλα στελέχη δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν… γράψει περισσότερα ένσημα στην κεντροαριστερά από ό,τι αυτός στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως με αυτό τον τρόπο να προσπαθεί να σηκώσει σκόνη, μπας και καλύψει τις αποκαλύψεις για τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά για τα όσα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ελέγξει την ενημέρωση και τα ΜΜΕ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για χειραγωγούμενα Μέσα Ενημέρωσης εν μέσω των αποκαλύψεων για τις παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν από τον στενό του συνεργάτη στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις του. Είναι χαρακτηριστικό πως εμμέσως πλην σαφώς ταύτισε την προανακριτική για τον Νίκο Παππά, αλλά και την υπόθεση του Δημήτρη Παππαγγελόπουλου, με πόλεμο κατά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και των ιδεών του, όπως χαρακτηριστικά είπε, δείχνοντας την αγωνία που υπάρχει στην Κουμουνδούρου από την αποσυσπείρωση που καταγράφεται και την αποστασιοποίηση ουκ ολίγων στελεχών.

Και βρίσκεται σε τέτοια δεινή θέση που έφτασε στο σημείο να επαναλάβει τις αστήρικτες κατηγορίες εκ μέρους των troll από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου, ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε την κάλυψη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε άλλη μία φούσκα ότι το Μαξίμου προσέφερε κάλυψη στον Μένιο Φουρθιώτη. Μιλάμε για κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν καμία βάση, οι οποίες χρησιμοποιούνται απλά για να ρίξουν λάσπη. Και φυσικά τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και οι συν αυτώ αρνούνται το ότι και οι δύο είναι προφυλακισμένοι, αντιμετωπίζοντας κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Προφανώς με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουν το πόσο λαϊκιστές και ψεύτες είναι, διότι αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) τους είναι κάτω του μετρίου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

 Εκτός τόπου και χρόνου

Φυσικά, για μία ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι αγνοεί τι σημαίνουν στοιχεία. Ή πιο σωστά, επειδή δεν τον συμφέρουν δηλώνει ό,τι αυτός θέλει. Έτσι μίλησε με θερμά λόγια για τον Τζο Μπάιντεν και τις πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες που φτάνουν στο 25,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που κατά μέσο όρο δαπάνησε το 12,4% του ΑΕΠ. Εδώ όμως σύμφωνα με την ING, η Ελλάδα (δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη) διέθεσε το 32,1% του ΑΕΠ. Κι όμως κατά την λογική Τσίπρα, ο Μπάιντεν με 25,5% «διακηρύττει το ιστορικό διαζύγιο με τα δόγματα Θάτσερ και Ρήγκαν». Άρα για ποιον λόγο ο Μητσοτάκης με 32,1% του ΑΕΠ ακολουθεί τους ΡήγκανΘάτσερ; Από την τρέλα του να πριονίσει τον Μητσοτάκη, δεν διαβάζει τίποτα. Πετάει ένα σύνθημα και ότι βγει.

Ο Παύλος Πολάκης ανέλαβε το ρόλο του εμψυχωτή κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρόλο εμψυχωτή ο Πολάκης

Όπως είναι γνωστό ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασαν το υγειονομικό πρωτόκολλο και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μαζεύτηκαν όλοι οι βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους 85 βουλευτές του να «οργώσουν» τις εκλογικές τους περιφέρειες μέσα στο καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος θα ηγηθεί του κύματος εξόρμησης με περιοδείες και επαφές με τους πολίτες και τους φορείς ανά την Ελλάδα.

Οι βουλευτές –μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης– τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ανασύνταξης των δυνάμεων του κόμματος. Εκεί ήταν, άκουσαν προσεκτικά τους ομιλητές, αλλά δεν ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας, άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αντιθέτως, ένας από τους προνομιακούς συνομιλητές του κ. Τσίπρα,  ο Παύλος Πολάκης, πήρε τον λόγο και τον… ρόλο του εμψυχωτή του κόμματος, κάνοντας και συγκεκριμένες προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Και αυτό διότι οι βουλευτές δεν φάνηκαν ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι από την ομιλία του αρχηγού. Ο πρώην υπουργός Υγείας εκτίμησε με αφορμή τις δημοσκοπήσεις ότι το κλίμα είναι ενθαρρυντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές του με τον κόσμο: «Τις έχω… γραμμένες τις δημοσκοπήσεις. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι στο Μοσχάτο, στα Χανιά και όπου πάω, και σας… υπογράφω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει στις εκλογές μόνο 32%».

Νέα επίθεση κατά του Τσίπρα έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που χαρακτήρισε ως δημαγωγική βλακεία το περιβόητο σκίσιμο του μνημονίου

Το δημαγωγικό δήθεν σκίσιμο των μνημονίων

Ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εκλογική του νίκη το 2015 ήταν ότι θα έσκιζε το μνημόνιο και μάλιστα στα σκαλιά του Κοινοβουλίου και θα ήταν μέρα μεσημέρι. Ήταν μια δήλωση που είχε επαναλάβει πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας κι άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά και σε τηλεοπτικά πάνελ.

Έξι χρόνια αργότερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το σύνθημα ως μια δημαγωγική βλακεία. Ο πρώην υπουργός της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Κακώς ο Τσίπρας έκανε αυτήν τη ρητορική, ήταν βλακώδης και επανειλημμένα του το είχα επισημάνει. Είναι άλλο ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια κι άλλο ότι θα τα σκίσω σε μία μέρα, σε μία νύχτα, σελίδα-σελίδα. Αυτά είναι δημαγωγικές βλακείες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αντιστοιχούν σε πολιτικές δεσμεύσεις. Με τέτοιο τρόπο όταν μιλάς, μόνο βλακείες λες».

Πάντως ακόμη και σήμερα ο κ. Λαφαζάνης είναι πιστός στην άποψή του για επιστροφή στη δραχμή: «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είναι ρεαλιστικός στόχος, θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Μπορεί τα πρώτα χρόνια να είναι δύσκολα, αλλά η χώρα θα απογειωθεί».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα