Τον Κ. Σημίτη ζητά για μάρτυρα η υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου

Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ζήτησε για μάρτυρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορός του, Γιάννης Παγορόπουλος,
Σκεπτικό της υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, εκ της θέσεώς του, γνωρίζει τις ανάγκες που υπήρχαν την επίδικη περίοδο σε εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και τα πλήρη οικονομικά δεδομένα για την υλοποίησή τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Παγορόπουλος, «ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει το πραγματικό στίγμα» για την υπόθεση, ενώ επανέλαβε ότι η σύλληψη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, πέρυσι, λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, έγινε για λόγους επικοινωνιακούς και όχι γιατί ο εντολέας του κρίθηκε ύποπτος φυγής.

Η υπεράσπιση του κ. Τσοχατζόπουλου ανέφερε ότι, με τη μέχρι στιγμής διαδικασία που έχει τηρηθεί, δίνεται η αίσθηση ότι αναζητείται «εξιλαστήριο θύμα» και ζήτησε από το δικαστήριο να διακόψει τη διαδικασία για την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να της δοθεί χρόνος να επανακαθορίσει τη στρατηγική της.

Οι δύο εισαγγελείς υπενθύμισαν στο δικαστήριο προηγούμενη τοποθέτησή τους ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, είναι σύμφωνοι στο ενδεχόμενο της εξέτασης μαρτύρων πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ, ενώ ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η δίκη είναι ποινική.

Στο δικαστήριο διαβιβάστηκαν νέα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης, η οποία τονίζει ότι δεν είναι δικονομικά αποδεκτή πρακτική η εισαγωγή νέων εγγράφων στη δικογραφία, καθώς έχει περαιωθεί η κύρια ανάκριση.

Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής, επικαλούμενος έγγραφο της γερμανικής Δικαιοσύνης σχετικό με την υπόθεση, το οποίο προσκόμισε στο δικαστήριο και στο οποίο δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του κ. Τσοχατζόπουλου, επισήμανε στο δικαστήριο ότι δεν υφίσταται το βασικό αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Ο συνήγορος τόνισε ότι η παθητική δωροδοκία είναι η ουσία της υπόθεσης, το κύριο αδίκημα και όχι η νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, που αποτελεί «την ουρά της».

Η δίκη διακόπηκε, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης της έδρας και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Διαβάστε επίσης