Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ανδρουλάκη

Η πίεση τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε μετά την αναφορά Μητσοτάκη για κυβερνήσεις συνεργασίας

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως εάν διατηρήσουν τα δημοσκοπικά ποσοστά έως το Συνέδριο του Μαΐου, τότε θα μπορούν να κυνηγήσουν το όνειρο της 2ης θέσης

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μετά από μία περίοδο χάριτος ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον καλείται να αντιμετωπίσει τα δύσκολα. Πήρε το κόμμα από το 8-9% δημοσκοπικά (λόγω και της συναισθηματικής φόρτισης από την ασθένεια και το θάνατο της Φώφης Γεννηματά), το έφτασε στο 14% και μέχρι τώρα δείχνει να το διατηρεί σε διψήφιο ποσοστό.

Όμως πλέον είναι αναγκασμένος να βγει μπροστά και να σταματήσει τον λεγόμενο ανταρτοπόλεμο. Διότι από τη στιγμή που είναι εκτός Βουλής αποφεύγει να εκτίθεται. Σε αντίθεση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν εξάλλου θέσει τα διλλήματα τους και ο στόχος τους είναι να τον πιέσουν.

Προς ώρας ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφύγει τα δύσκολα. Έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο διάστημα να γοητεύσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές -και δη τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων και τους επικεφαλής κυβερνήσεων- και να έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα ότι είναι ο μόνος με τον οποίο χρειάζεται να συνομιλούν από την Ελλάδα. Τώρα, ο πρώτος εκ των συνομιλητών από την Ελλάδα είναι ο Ανδρουλάκης -όχι μόνο επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι το κανονικό μέλος της πολιτικής οικογένειας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ο «μουσαφίρης». Αλλά και διότι αρκετοί ηγέτες εκτιμούν πλέον περισσότερο τον πρόεδρο του Κινήματος, ο οποίος άλλωστε έχοντας πλέον «γράψει» αρκετά χιλιόμετρα στην Ευρωβουλή, έχει φροντίσει να καλλιεργήσει εδώ και καιρό ένα διεθνές δίκτυο για τις επαφές του, όπως φάνηκε καθαρά και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Κόστα.

Όμως όταν έρθει η ώρα της κάλπης δεν ψηφίζουν ο Αντόνιο Κόστα, ο Πέδρο Σάντσεθ, ή ο Όλαφ Σολτς. Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν ξεκάθαρη θέση και το κυριότερο ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Όσο και εάν ακούγεται παράξενο η θέση που εξέφρασε στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου είναι ένας μπούσουλας. Δηλαδή ότι ενδιαφέρεται για μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Τώρα εάν επιθυμούν αυτή την κυβέρνηση οι πολίτες θα το δείξουν με την επιλογή τους όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Να διατηρηθούν σε διψήφιο ποσοστό

Το βέβαιο είναι ότι στην Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν πως θα πιεστούν και από τους δύο, αλλά σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, υπάρχει τρόπος για να αντέξει το ΚΙΝΑΛ. Αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα τον πρόεδρο του κόμματος είναι να φτάσει έως το Συνέδριο του κόμματος (20-22 Μαΐου) το ΚΙΝΑΛ διατηρώντας το 14% στις δημοσκοπήσεις. Διότι ποντάρει ότι με την αυτοοργάνωση του κόμματος που έχει κηρύξει θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος, ειδικά εάν στο αντίστοιχο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «φάνε τα μουστάκια τους», όπως αναμένεται να συμβεί.

Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο η αυτοοργάνωση που έχει κηρύξει ο Νίκος Ανδρουλάκης απέχει παρασάγγας από το κάλεσμα της «αυτοοργάνωσης των μαζών» που είχε κηρύξει ο Αντρέας Παπανδρέου για το νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ το 1974. Άλλες οι τότε εποχές, άλλη και εμβέλεια του ηγέτη. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει και μεγάλη ιστορία, αλλά σέρνει πίσω του και σκιές. Καταδίκες όπως του συγχωρεμένου Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όμως η αυτοοργάνωση του Ανδρουλάκη, προς ώρας έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς παλιούς που είχαν απενεργοποιηθεί. Αυτό το διαπιστώνουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που επισκέπτονται πολλές περιοχές σε όλη την περιφέρεια. Πολλοί περισσότεροι εμφανίζονται στις μαζώξεις του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έναντι των τελευταίων χρόνων. Απλά έχουν περισσότερες απαιτήσεις και ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη θεωρούν ότι αυτό το 14% μετά από ένα επιτυχημένο συνέδριο θα υπάρχει το εφαλτήριο για νέα άνοδο στις δημοσκοπήσεις, που θα μετατραπεί σε ψήφο στις εκλογές. Και ο στόχος του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές, προκειμένου να καταστεί πρωταγωνιστής.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου πως «η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ο στόχος είναι η σταθερότητα» έβαλε δύσκολα στο Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΛΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα προσφέρει σωσίβιο σε μία κυβέρνηση που βυθίζεται, όμως βρέθηκε σε πίεση. Ήδη η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι «αν ψηφίσεις το πρωί Ανδρουλάκη το βράδυ θα βγει Τσίπρας», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται νέο Καμμένο.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον Αλέξη Τσίπρα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές

Υπάρχει και θετικός αντίκτυπος στην επίθεση του Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η άρνηση Ανδρουλάκη να δηλώσει ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τον φθείρει εκλογικά, καθώς το βασικό ζητούμενο των εκλογών είναι πάντα το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Επίσης στο πρωθυπουργικό μέγαρο εκτιμούν ότι αυτό που επεδίωξε ο κ. Μητσοτάκης με την αναφορά του ήταν να μεταφέρει εσωστρέφεια και πιθανόν να ανοίξει και εσωκομματικά προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ, στο εσωτερικό του οποίου συνυπάρχουν ετερόκλητες πολιτικές τάσεις, μερικές από τις οποίες βλέπουν θετικά τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως στο Συνέδριο θα υπάρχει τεράστια αποδοχή στην πρόταση Ανδρουλάκη για αυτόνομη πορεία. Ακόμη και όσοι μιλούν για συμπόρευση θα είναι μειοψηφία. Η αλήθεια είναι ότι η θέση Ανδρουλάκη και ΚΙΝΑΛ θα είναι δύσκολη τη δεύτερη Κυριακή, καθώς δεδομένης της πόλωσης, θα υπάρξουν διαρροές από το κόμμα του, που θα διοχετευτούν στους δύο μονομάχους. Η σωτηρία γι’ αυτόν θα είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, στην οποία θα συμμετέχει, και στην οποία θα επιβάλει δικούς του δεσμευτικούς όρους κυβερνητικού προγράμματος. Στη δεύτερη Κυριακή μπορεί να καταλήξει αποδυναμωμένος.

Εκτός εάν υπάρξει αλλαγή συσχετισμών. Και θεωρούν ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στο ΚΙΝΑΛ, τόσο οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς θα συνειδητοποιούν, ότι το ΚΙΝΑΛ είναι το αντίπαλο δέος για τη Νέα Δημοκρατία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό θα κυνηγήσει το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη όταν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια τον Ιούνιο θα υπάρξει μία νέα δυναμική στο κόμμα, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες. Η πλατφόρμα υποψηφιοτήτων θα είναι ανοικτή ως τις 8 Μαΐου και με βάση αυτές θα διαμορφωθεί το Μητρώο υποψηφιοτήτων και θα ακολουθήσει η συζήτηση στις νομαρχιακές επιτροπές, που θα εκλεγούν. Η Επιτροπή που θα καταρτίσει τα ψηφοδέλτια θα είναι σε συνεχή συνεδρίαση και υιοθετήθηκαν οι κανόνες και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων όπως αυτά ορίστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα