Τουρκικό «τυράκι» η Αμμόχωστος…

Στα χαρτιά, η επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, την οποία φαίνεται πως αποδέχονται οι Τουρκοκύπριοι και κυρίως η τουρκική κυβέρνηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι μια θετική εξέλιξη.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με την παραπάνω εκτίμηση συμφωνεί, άλλωστε, και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα πως αυτό το ενδεχόμενο θα δώσει νέα δυναμική στη διαδικασία συνολικής λύσης, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων, αποδεικνύοντας ότι όντως μπορεί να υπάρξει λύση επανένωσης, και θα ανοίξει νέους ορίζοντες, αναπτυξιακούς και άλλους, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που πίσω από αυτήν την «κίνηση καλής θέλησης» της Άγκυρας οσφραίνονται παγίδα, από αυτές που η τουρκική διπλωματία έχει στήσει πάμπολλες κατά το παρελθόν στην αντίστοιχη ελληνική…

Δεν είναι λίγοι οι διπλωματικοί αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν πως η εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα εθνικά μας θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο βάζουν στο τραπέζι ορισμένα καυτά ερωτήματα: «Γιατί τώρα; Γιατί συρόμαστε Κύπρος και Ελλάδα, ευάλωτες σε εκβιασμούς λόγω μνημονίων κι όχι μόνο, σε σικέ αγώνα; Γιατί να υποκύψουμε την ώρα που κανείς δεν αποκλείει, με μια πιθανή μελλοντική αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των πετρελαίων που τώρα έρχονται στην επιφάνεια, καλύτερες προοπτικές διαπραγμάτευσης για τα δύο ελληνικά κράτη εν ευθέτω χρόνω;»

«Οι εθνικές υποχωρήσεις θα οδηγήσουν σε εθνικές τραγωδίες»

Σε αυτήν τη λογική κινείται κι ο ιστορικός, συγγραφέας και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ), Σταύρος Καρκαλέτσης, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης τού Κυπριακού και υποψήφιος ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αξίζει να σημειωθεί πως η κάθοδός του στις ευρωεκλογές έχει ενοχλήσει αρκετά την Άγκυρα, αφού έγινε είδηση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Τουρκία και κατεχόμενη Κύπρο. Αφορμή ήταν προ μηνός συνέντευξή του, όταν δήλωσε πως «η Κύπρος δεν είναι ελληνική, είναι Ελλάδα».

Σε συνομιλία του με την «Α» τονίζει πως ετοιμάζονται εθνικές υποχωρήσεις που θα μας οδηγήσουν σε εθνικές τραγωδίες: «Οι ΗΠΑ είναι σαφές πως δεν έπαψαν να θεωρούν πως τα στρατηγικά τους συμφέροντα συμπίπτουν με αυτά της Τουρκίας, την οποία ικανοποίησαν πλήρως το 2004 με το Σχέδιο Ανάν. Μόνο που αυτό που έρχεται τώρα στην Κύπρο είναι χειρότερο κι από εκείνο το πολύ κακό Σχέδιο. Γιατί τώρα υπάρχει και το φυσικό αέριο, το οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να κατευθυνθεί από την Κύπρο όχι στην Κρήτη κι από εκεί στη Δύση, αλλά στην Τουρκία. Αυτό αφαιρεί από Ελλάδα και Κύπρο ένα δυνητικό όσο κι ασύγκριτο πλεονέκτημα. Με ποια λογική θα διαμοιραστεί 50-50 το κυπριακό φυσικό αέριο; Κι αν αύριο έρθουν τα γνωστά κέντρα κι απαιτήσουν ανάλογους διαμοιρασμούς και στο Αιγαίο;»

Επιπλέον, ο κ. Καρκαλέτσης εκτιμά πως Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να απεγκλωβιστούν άμεσα και ξεκάθαρα από την παρούσα, νοσηρή κι έξωθεν ελεγχόμενη διαδικασία και να επιδιώξουν να εμπλέξουν ισότιμα και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία των συνομιλιών, δηλαδή τις Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Ο ίδιος τονίζει, επίσης, πως πρέπει να υπενθυμιστεί στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πως είναι τα βέτο τής Ρωσίας και της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που κράτησαν όρθια την Κύπρο στο παρελθόν και της έδωσαν κάποια διπλωματικά όπλα απέναντι στα τετελεσμένα τού «Αττίλα».

«Δόλωμα η Αμμόχωστος»

«Το τραγικότερο είναι πως συζητείται ήδη η παραχώρηση στα 77.000.000 των Τούρκων πολιτών τού δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης, ιδιοκτησίας και διακίνησης σε ολόκληρη την Κύπρο, αμέσως μετά από τη “λύση” κι ανεξαρτήτως ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνεται στην ουσία η δυνατότητα στην Τουρκία να εποικίσει και σταδιακώς να εκτουρκίσει, με νόμιμο τρόπο, ολόκληρη την Κύπρο. Ως δόλωμα θα λειτουργήσει η επιστροφή τής Αμμοχώστου, της επί 40 χρόνια νεκρής πόλης-φάντασμα. Μόνο που δεν θα είναι ακριβώς επιστροφή. Απλώς οι Τούρκοι θα επιτρέψουν να γυρίσουν στην πόλη ορισμένοι, όχι όλοι οι Έλληνες πρόσφυγες, με σκληρά όμως ανταλλάγματα. Κοντολογίς, θα μας “επιστρέψουν” την Αμμόχωστο, ζητώντας ετεροβαρή συνεταιρισμό σε ολόκληρη την Κύπρο. Η ιστορία ξανακαλεί στις επάλξεις. Και η ιστορία ζητά από εμάς απόκρουση αυτών που απειλούν να πνίξουν τον ελληνισμό: Μνημόνια, μετατροπή μας ταχύτατα σε αποικία χρέους, εθνικές υποχωρήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο, καθώς και στο όνομα της Μακεδονίας», καταλήγει ο κ. Καρκαλέτσης.

ΗΠΑ:

«Φυσικό αέριο μόνο μετά τη λύση»

Τι γίνεται με τις ελπίδες που έφερε η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη; Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει παρασκηνιακώς στη Λευκωσία τη στάση τους απέναντι σε αυτήν την ενεργειακή παράμετρο: «Φυσικό αέριο μόνο μετά τη λύση και μόνο μέσω της “φίλης” Τουρκίας»! Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, αντί να επιμείνει στο Κοινοτικό κεκτημένο και στην εφαρμογή των αξιών της στο νέο κράτος, ωθείται από Λονδίνο και Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στην παροχή οικονομικών κινήτρων, όχι μετά τη λύση αλλά παραλλήλως με τη διαπραγμάτευση, ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο συμβιβαστικό κλίμα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα