Τουριστική σεζόν 2024: Aύξηση 10% αναμένεται στις αφίξεις – Ποιες χώρες ψηφίζουν Ελλάδα “δαγκωτό”

Η θερινή σεζόν φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμων Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται για τον ελληνικό τουρισμό και το φετινό καλοκαίρι.

Ειδικότερα, η θερινή σεζόν φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

Οι διαθέσιμες θέσεις των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως προς την Ελλάδα αγγίζουν τα 27 εκατ. για την θερινή σεζόν Απριλίου – Οκτωβρίου 2024. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 10,1% συγκριτικά με πέρσι, με τον Μάιο να «κλέβει» τις εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η αύξηση φτάνει το 12,7%, τον Μάιο το 19,1%, τον Ιούνιο το 10,9%, τον Ιούλιο το 9,2%, τον Αύγουστο το 10,4%, τον Σεπτέμβριο το 11,5% και τον Οκτώβριο το 8,4%.

Αντίστοιχα σε απόλυτους αριθμούς, ξεχωρίζουν ο Αύγουστος με 5.061.000 και ο Ιούλιος με 5.027.000 εισιτήρια.

Η μεγαλύτερη και συχνότερη συνδεσιμότητα με τα αμερικανικά αεροδρόμια έχει επιφέρει μια αύξηση της τάξης του 27,2% στα εισιτήρια από τις ΗΠΑ. Διψήφια είναι η μεταβολή των αεροπορικών θέσεων και από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Επιπλέον, όσον αφορά τις κρατήσεις για την θερινή σεζόν που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, εντυπωσιακή αύξηση 38,1% παρουσίαζει η αγορά της Βρετανίας αλλά και της Ιταλίας με 11,2% και της Ολλανδίας με 9,1%.

Ενδεικτική του θετικού κλίματος, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2024 ανήλθε σε 1,6 εκατ., αυξημένη κατά 18,4% σε σύγκριση τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2023. Αύξηση κατά 11,8% παρουσίασε και ο αριθμός των πτήσεων το πρώτο δίμηνο του έτους.

Ακτινογραφώντας τις εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου για τη νέα τουριστική σεζόν, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής τονίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην διεθνή τουριστική αγορά. Οι αυξήσεις στις προ-κρατήσεις σε κάποιες περιοχές πλησιάζουν ακόμα και το 10%. «Παρότι περισσότερες προ-κρατήσεις σημαίνει στις καλές σεζόν λιγότερα έσοδα, είμαστε χαρούμενοι που οι επισκέπτες ψηφίζουν τόσο δυναμικά Ελλάδα», ανάφερε σε δηλώσεις του.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνει επίσης, ότι «το 2024 προβλέπεται να είναι μία ακόμα εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, πρόσθεσε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον, είναι θετικά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα