Τουρκία: Επικοινωνία Φιντάν – Μπλίνκεν για Σουηδία, ΝΑΤΟ και F-16

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, ζητώντας να έχουν επαφή σύντομα με Κίεβο και Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φιντάν και Μπλίνκεν συζήτησαν σειρά θεμάτων, από το βέτο της Άγκυρας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία και του Αζερμπαϊτάν με την Αρμενία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμη το θέμα της αγοράς και του εκσυγχρονισμού των F-16 και τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και συμφώνησαν να έχουν το συντομότερο δυνατό νέα επαφή για να συζητήσουν τη διμερή ατζέντα των δύο χωρών.

Με τις πιέσεις από τη Δύση στην Άγκυρα να εντείνονται αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Φιντάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σουηδό ομόλογό του, Τομπίας Μπίλστρομ καλώντας τη Στοκχόλμη να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς αυτό το στόχο. Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ή απέλασης δεκάδων ατόμων για τους υποτιθέμενους δεσμούς τους με τρομοκρατία, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τον περιορισμό ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες.

Η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της και τους νόμους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ήρε το de facto εμπάργκο πωλήσεων αμυντικών εξοπλισμών στην Τουρκίας και επιμένει ότι έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά η Άγκυρα πιέζει για περισσότερα βήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα