Τουρκία: Ευκαιρία τα ΜΟΕ με την Ελλάδα, αφοσίωση στη «Γαλάζια Πατρίδα» από τον Γκιουλέρ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβε τα περί τουρκικής διάθεσης για ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει την τουρκική αποσίωση στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Με την χαρακτηριστική τουρκική τακτική, που συνήθως πατάει «σε δυο βάρκες», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, πρώτα μίλησε για μια «ιστορική περίοδο ανάπτυξης των σχέσεων» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και, στη συνέχεια, επανέλαβε την αφοσίωση της κυβέρνησης Ερντογάν στην αποκαλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα».

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2024 στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με τουρκικό δίκτυο που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο Anadolu, είπε πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, «μία θετική εποχή ξεκίνησε στις σχέσεις με την Ελλάδα», ως αποτέλεσμα των επισκέψεων και των συναντήσεων που έγιναν μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

«Οι στρατιωτικές μας δραστηριότητες στο Αιγαίο μειώθηκαν αμοιβαία κατά τη διάρκεια του έτους και καταβλήθηκαν προσπάθειες να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή μας χαμηλά», παρατήρησε.

Προσέθεσε ότι «ως δύο γείτονες, εκφράσαμε πάντα την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε όλα τα μεταξύ μας προβλήματα μέσω αμοιβαίου διαλόγου, ειρηνικών μεθόδων, σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου και στο πνεύμα της συμμαχίας. Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Κατά τον Γκιουλέρ, η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα την Δευτέρα, ήταν μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

«Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα»

«Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν διακοπεί για περισσότερα από δύο χρόνια, επαναλήφθηκαν και επιτεύχθηκε συναίνεση στη συνάντηση να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και το επόμενο έτος», ανέφερε επίσης.

Ωστόσο, φρόντισε να επισημάνει και τα εξής: «Ο γείτονας ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος με την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν θα συμβιβάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση. Θα ήθελα να εκφράσω πολύ ξεκάθαρα ότι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας είναι απόλυτη».

Σύμφωνα πάντα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις μεθόδους λύσης που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής «λόγω της αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων».

Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι «η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού» και κατέληξε λέγοντας: «Υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε αυτό το θέμα, που είναι το εθνικό μας ζήτημα, και εκφράζουμε για άλλη μια φορά πως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού στο μέλλον, όπως πράξαμε μέχρι τώρα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα