Τους ψηφοφόρους στον Κυριάκο σπρώχνει η κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Πειραιώς ποντάρουν στη δοκιμασμένα… αποτυχημένη συνταγή της καταστροφολογίας, στην οποία επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζοντας ότι η ψαλίδα θα ανοίξει τόσο ώστε να εξασφαλιστεί μία άνετη αυτοδυναμία 

Μετά την «προίκα» των +9,5 μονάδων από τις ευρωεκλογές, ελαχιστότατοι –αν όχι ουδείς– έχει αμφιβολία για την επικείμενη άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στις εθνικές εκλογές. Αυτή η διάχυτη και καθόλου αδικαιολόγητη πεποίθηση προκαλεί δύο ρεύματα που εξυπηρετούν τον σκοπό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

 

Υπέρ της Ν.Δ. λειτουργεί, για παράδειγμα, η στατιστική «βεβαιότητα» ότι μία κατηγορία ψηφοφόρων έχει την τάση να πηγαίνει με τον νικητή, με την αυριανή εξουσία. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη ψηφίσει «γαλάζια» στις ευρωεκλογές. Κατά κανόνα, θα το πράξουν και οι υπόλοιποι. Προς την ίδια θετική για τη Ν.Δ. κατεύθυνση λειτουργεί και η ανάγκη εξασφάλισης της αυτοδυναμίας προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα προκαλέσει σχεδόν νομοτελειακά προκήρυξης νέων εκλογών, αυτήν τη φορά με απλή αναλογική.

Είναι πολλοί και όχι μόνο Νεοδημοκράτες που θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη απευκταία, φοβούμενοι ότι με την απλή αναλογική η Ελλάδα μπορεί να εγκλωβισθεί σε μία περιπέτεια ακυβερνησίας.

Σε έναν άλλον παράγοντα επιτυχίας στον οποίο ποντάρει η Πειραιώς είναι η δοκιμασμένα… αποτυχημένη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνολογεί ότι, εάν έρθει η Ν.Δ., θα γίνουν φτωχότεροι οι συνταξιούχοι, θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, θα έρθει τέταρτο μνημόνιο. Στο επιτελείο Μητσοτάκη (θέλουν να) πιστεύουν πως ούτε αυτήν τη φορά θα μεταπειστούν οι πολίτες από τα κινδυνολογικά επιχειρήματα του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου, δεδομένου μάλιστα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε και αυτός ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, υποτασσόμενος σε πολλά από τα σκληρά «θέλω» των δανειστών και του ΔΝΤ.

Μεγαλώνει η «ψαλίδα»

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, στο Μοσχάτο κυριαρχεί η αίσθηση ότι στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου η Ν.Δ. θα διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση πάντα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του news 24/7 εμφανίστηκε βέβαιος για τη «γαλάζια» εκλογική νίκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι Έλληνες δεν θέλουν αστάθεια και περιπέτειες και ότι «έχουν αποφασίσει να εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση του τόπου στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι έμπειρος δημοσκόπος λέει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ορισμένες τάσεις που χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και προσοχής. Όλα δείχνουν ότι η διαφορά ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά διευρύνεται και πιθανότατα να ξεπεράσει τις 12 μονάδες. Η ΝΔ μπορεί να βρεθεί μεταξύ 37% και 38% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για διαφορά 12 με 13 μονάδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, η επόμενη Βουλή θα είναι μάλλον εξακομματική, «όπερ σημαίνει ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία με 156 βουλευτές και δεν θα χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα. Το πιο σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές δεν καταφέρνει να συσπειρωθεί, οπότε οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε βαριά ήττα. Η ήττα αυτή θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή ο Τσίπρας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς δεν υπάρχει άλλος ηγετικός πόλος, θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

»Η ΝΔ θα έχει μια περίοδο ίσως 12 με 18 μήνες όπου θα μπορεί να ασκήσει το κυβερνητικό της έργο με μεγάλη άνεση, οπότε αυτό το διάστημα θα πρέπει εμπροσθοβαρώς να υλοποιήσει σοβαρές θεσμικές πρωτοβουλίες και να αναλάβει ακόμη πιο σοβαρές αποφάσεις. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο μήνας του μέλιτος της ΝΔ δεν θα διαρκέσει ένα μήνα κατά τα πρότυπα της αρχαίας Σπάρτης όπου ο μήνας του μελιού κρατούσε ένα μήνα, αλλά τουλάχιστον 12 με 18 μήνες».

Πού θα κριθεί η αυτοδυναμία

Όσον αφορά το ζήτημα της αυτοδυναμίας, αυτή θα κριθεί από δύο παράγοντες: Πρώτον, από το ύψος του εκλογικού ποσοστού της Ν.Δ., και δεύτερον από τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο – ή πιο σωστά πόσοι ψηφοφόροι (ως ποσοστό) θα ψηφίσουν κόμματα που τελικώς δεν θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.

Με βάση και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το πιθανότερο είναι ότι μαζί με τα τέσσερα σίγουρα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ) θα είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία μάλλον θα επιβιώσει κοινοβουλευτικά, και στα πέντε θα προστεθούν πιθανότατα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που στις ευρωεκλογές δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή για λίγες ψήφους.

Είναι εμφανές ότι το κόμμα Βαρουφάκη κερδίζει τη μάχη στον χώρο των μικρών αντιμνημονιακών κομμάτων, όπου η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη «εξαϋλώνεται», η δε Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως θα έχει την ίδια μοίρα.

Εάν, λοιπόν, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική και το ποσοστό των υπολοίπων συρρικνωμένο, οπότε η Ν.Δ. θα πρέπει να υπερβεί αρκετά το 37% για να κατακτήσει αυτοδυναμία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να προσελκύσει ψηφοφόρους και από το Κέντρο και από τα δεξιά της, πράγμα όχι πολύ εύκολο. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι τελευταίες ευρωεκλογές δεν ήταν όσο χαλαρές είθισται, αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια των δύο μεγάλων κομμάτων να επιτύχουν πρόσθετη συσπείρωση είναι σχετικά περιορισμένα.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να μην πάμε σε νέες εκλογές, ακόμη κι αν η Ν.Δ. δεν εξασφαλίσει 151 βουλευτές, αλλά αυτό είναι κάτι που ξορκίζουν στην Πειραιώς, μιας και αυτό εξαρτάται από τις βουλές του ΚΙΝ.ΑΛ. και της επαμφοτερίζουσας προέδρου του, Φώφης Γεννηματά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα