Τράπεζα της Ελλάδος: Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής: FinTech – Open Banking Protocols» (Video)

Πρωτοπόρος η ΤτΕ ανάμεσα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στον τομέα των ανοικτών δεδομένων με τη λειτουργία του Open Data Portal από το 2018

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής: FinTech – Open Banking Protocols» διοργάνωσε σήμερα Τρίτη (15/3) η Τράπεζα της Ελλάδος , σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο συντονιστής κ. Γιάννης Διονάτος, εκδότης του Startupper.gr σημείωσε:

«Με την εκδήλωση αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) εκπέμπουν ένα ισχυρό στίγμα για την ενεργοποίηση ενός πολυσυμμετοχικού «οικοσυστήματος καινοτομίας», στο οποίο θα μετέχουν φορείς από τη δημόσια διοίκηση, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ακαδημαϊκό χώρο. Το «οικοσύστημα» αυτό θα προάγει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών ή τη βελτίωση υφιστάμενων, με θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».

H Tράπεζα της Ελλάδος αξιοποιεί τις καινοτόμες δυνατότητες των ανοικτών δεδομένων, καθώς ήδη από το 2018 έχει θέσει σε λειτουργία την Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal). Μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων πιστοποιημένα από το Open Data Institute, σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές.

Η συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση των Ανοικτών Δεδομένων της Τράπεζας πραγματοποιείται βάσει διεθνών προτύπων για ανοικτά δεδομένα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έναρξη της ημερίδας τόνισε: «Η λειτουργία της Πύλης καθιστά την ΤτΕ πρωτοπόρο ανάμεσα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στον τομέα των ανοικτών δεδομένων. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, πρόθεση της ΤτΕ είναι να διεξάγει διαγωνισμό Datathon το φθινόπωρο του 2022, για την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων με τη χρήση ανοικτών δεδομένων».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε:

«Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και θεωρώ ότι είναι μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, καταρχήν σε συμβολικό επίπεδο, για να αναδειχθεί η μεγάλη αξία που μπορεί να έχουν τα ανοικτά δεδομένα για τη χώρα και την οικονομία. Μέσα από την πύλη ανοικτών δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος και μέσα από εκείνες του ελληνικού Δημοσίου μπορούμε να διερευνήσουμε ποια στρατηγική θα μας βοηθήσει να «γεννήσουμε» τη μέγιστη δυνατή αξία από τα δεδομένα τα οποία διαθέτουμε ως χώρα, ως πολιτεία».

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, καθηγητής και κοσμήτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε) κ. Νεκτάριος Κοζύρης τόνισε: «Τα ανοιχτά δεδομένα είναι πολλαπλασιαστής για την οικονομία. Όσο περισσότερα δημόσια δεδομένα είναι ανοιχτά, όσο πιο απλή και εύκολη είναι η διασύνδεσή τους, τόσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη, η διαφάνεια και η συμμετοχή».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι :
• Γιώργος Καραμανώλης – Συνιδρυτής και Συντονιστής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Crowdpolicy – Υπεύθυνος Στρατηγικής του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού για την προώθηση του fintech στην Ελλάδα (Greek fintech cluster)
• Διομήδης Σπινέλλης – Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος ΔΣ και επίτιμος Πρόεδρος, ΕΕΛΛΑΚ
• Μάγκυ Αθανασιάδη – Διευθύντρια Καινοτομίας, ΣΕΒ
• Σπύρος Αθανασίου – Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων «Αθηνά»
• Μιχάλης Βαφόπουλος – Οpen Data Institute Athens, ΕΕΛΛΑΚ, Linked Business A.E
• Απόστολος Κρητικός – Open Data Registered Trainer, Open Data Institute (UK), Mέλος του Open Data Institute Athens, ΕΕΛΛΑΚ
• Ελένη Μαυροειδή – Διευθύντρια Πληροφορικής, Τράπεζα της Ελλάδος
• Βάλια Μπάμπη – Σύμβουλος Διοίκησης, Τράπεζας της Ελλάδος
• Κώστας Σφήκας – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
• Νικόλαος Τσαβέας – Διευθυντής Στατιστικής, Τράπεζα της Ελλάδος

Η εναρκτήρια ομιλία του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και με τη σειρά μου στη σημερινή ημερίδα Ανοικτών Δεδομένων «Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής Fintech – Open Banking Protocols».

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού που διανύουμε, τα ανοικτά δεδομένα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς ανοίγουν νέες δυνατότητες και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Ως ανοικτά δεδομένα νοούνται τα δεδομένα που διατίθενται με ορισμένη άδεια, ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί, να τα επαναχρησιμοποιεί και να τα αναδιανέμει αυτούσια ή τροποποιημένα, με μοναδικό περιορισμό την αναφορά στην πηγή τους ή τη διάθεσή τους υπό τους ίδιους όρους με το πρωτότυπο έργο.

Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα σε τυποποιημένη μορφή με τη χρήση σχετικών προδιαγραφών “ανοικτών προτύπων”, ώστε να μπορούν να ανακτηθούν εύκολα από μηχανές αναζήτησης, να γίνει η επεξεργασία τους από υπολογιστικές εφαρμογές και να καταστεί δυνατή η μηχανική επαναχρησιμοποίησή τους.

Τα ανοικτά δεδομένα προσφέρουν σημαντικά οφέλη, τόσο για τον οργανισμό-πάροχο των δεδομένων όσο και για τους παραλήπτες των δεδομένων αυτών. Η αναζήτηση πληροφορίας γίνεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Η εσωτερική και εξωτερική διαφάνεια ενός οργανισμού ενισχύεται.

Η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός διευκολύνονται, προάγοντας την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προϊόντων. Η καινοτομία οδηγεί με τη σειρά της στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προσφορά καλύτερων προϊόντων στους καταναλωτές.

Τέλος, το άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα επιτρέπει στους πολίτες να ασκούν έλεγχο στις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει στην πιο ενεργό συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο.

Αναγνωρίζοντας την αξία των ανοικτών δεδομένων, τον Ιούλιο του 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε σε λειτουργία την Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal). Μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές.

Η συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση των ανοικτών δεδομένων της Τράπεζας πραγματοποιούνται βάσει διεθνών προτύπων. Έως και τον Ιούλιο του 2021, όταν συμπληρώθηκε το τρίτο έτος λειτουργίας της, την Πύλη είχαν επισκεφθεί συνολικά 40.000 χρήστες, εκ των οποίων πάνω από το 30% από το εξωτερικό. Το περιεχόμενο της Πύλης περιλαμβάνει πάνω από 3.000 αρχεία και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα σύνολα δεδομένων, όπως για παράδειγμα τα Δελτία Τιμών Χρυσού και Χρυσών Νομισμάτων.

Η λειτουργία της Πύλης καθιστά την ΤτΕ πρωτοπόρο ανάμεσα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στον τομέα των ανοικτών δεδομένων. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, πρόθεση της ΤτΕ είναι να διεξάγει διαγωνισμό datathon το Φθινόπωρο του 2022, για την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων με τη χρήση ανοικτών δεδομένων.

Όπως τα ανοικτά δεδομένα, η ανοικτή τραπεζική (open banking) προάγει την καινοτομία, την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ορόσημο για την ανάπτυξη της ανοικτής τραπεζικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε η υιοθέτηση της Οδηγίας PSD2, η οποία έχει πλήρως ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Η PSD2 απαιτεί το άνοιγμα των τραπεζικών δεδομένων για σκοπούς πληρωμών. Με άλλα λόγια, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να δίνουν σε τρίτους αδειοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών πρόσβαση στις πληροφορίες λογαριασμών πληρωμών των πελατών τους, με την συναίνεση των τελευταίων μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (APIs), ανοίγοντας το πεδίο για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση των μηχανισμών διασύνδεσης μεταξύ των τραπεζών και των τρίτων παρόχων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ενώ μεριμνά για την παρακολούθηση και την άρση τυχόν εμποδίων πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών. Τα οφέλη είναι αισθητά: ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί νέοι πάροχοι υπό το καθεστώς PSD2 στην Ελληνική αγορά, και αναμένονται περισσότεροι στο μέλλον.

Στη συνέχεια της σημερινής εκδήλωσης, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα ανοικτά δεδομένα, την ανοικτή τραπεζική και την καινοτομία. Αναμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τις απόψεις που θα εκφραστούν από τους ομιλητές που έχουμε μαζί μας σήμερα.

​​

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα