Τρενάκι του τρόμου λόγω μεταναστευτικού

Μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα βλέπει το Μαξίμου, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπερμεγέθεις προσφυγικές ροές, αφού οι αντιδράσεις φουντώνουν αντί να κοπάζουν

Άλλη μια ευκαιρία, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αυτή τη φορά, προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκμεταλλευτεί, προκειμένου να διεθνοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω προσφυγικού-μεταναστευτικού και να εξηγήσει στους εταίρους την αλήθεια: ότι η χώρα βρίσκεται στα όριά της!!! Με τη διαφορά ότι τη χείρα βοηθείας που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους την αρνούνται στην κυβέρνηση οι συνέλληνες.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Σε ένα ιδιότυπο τρενάκι του τρόμου όπου σε κάθε στροφή ο επιβάτης γέρνει μία από τη μία πλευρά και μία από την άλλη, μοιάζει να βρίσκεται το Μαξίμου, αφού ελέω προσφυγικών ροών όλοι τραβούν το μανίκι της κυβέρνησης διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που πάρθηκαν. Το πόσο δύσκολη είναι –και– πολιτικά η κατάσταση για το κυβερνών κόμμα, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο κατά τεκμήριο ευρωπαϊστής Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τις ευθύνες της Ευρώπης στο να μην επωμίζονται μόνες τους οι χώρες πρώτης υποδοχής το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. «Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΕΛΚ, γνωρίζοντας ότι η κάνουλα των ροών που ανοιγοκλείνει ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ακόμη μία δύσκολη παράμετρος στο πρόβλημα που προσπαθεί η κυβέρνησή του να διαχειριστεί.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σε αυτό το περιβάλλον κινούμενης άμμου, η κυβέρνηση διά στόματος Αλκιβιάδη Στεφανή (υφυπουργός Άμυνας) και Στέλιου Πέτσα (κυβερνητικός εκπρόσωπος) παρουσίασε μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι στο εσωτερικό η πολιτική της Ν.Δ. στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες: την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών, και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο βραχίονα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κλειστών κέντρων (σ.σ. τύπου Αμυγδαλέζας) σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), με πρώτο και… χειρότερο αυτό της Μόριας (σ.σ. ξεπέρασε τις 16.000 ο αριθμός των όσων διαμένουν στον καταυλισμό), σταδιακά θα κλείσουν και στόχος μέχρι το τέλος του επόμενου έτους είναι να μετακινηθούν 20.000 άτομα από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Εδώ είναι, όμως, που αρχίζει η άλλη διελκυστίνδα. Εκεί που υπήρχε η δεδομένη δυσανεξία των τοπικών κοινωνιών στην ηπειρωτική Ελλάδα να υποδεχτούν πρόσφυγες, στο άκουσμα του κυβερνητικού σχεδίου για τα κλειστά κέντρα σε πέντε νησιά ξεσηκώθηκαν οι νησιώτες.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΥΠΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΛΑ ΤΩΝ ΡΟΩΝ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στη Σάμο ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Στάντζος δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή και οι Σάμιοι  δεν πρόκειται να δεχτούν τη δημιουργία της δομής, ενώ ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε μέσω των social media ότι ο καταμερισμός των προσφύγων-μεταναστών είναι «καταφανώς άδικος» σε βάρος της Σάμου και της Χίου. Σημειωτέον ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τη διεξαγωγή έκτακτων δημοτικών συμβουλίων είχαν προγραμματίσει οι τοπικοί άρχοντες και της Χίου και της Μυτιλήνης, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην ενδοχώρα 

Παρόμοια είναι ως γνωστόν η κατάσταση στην ενδοχώρα, με τις τοπικές κοινωνίες να αρνούνται –ακόμη και με ακραίες αντιδράσεις σε κάποιες περιπτώσεις– να επωμιστούν το βάρος της (μετ)εγκατάστασης προσφύγων. Σε αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός έπαιξε το χαρτί του φιλότιμου. Διότι αυτή ήταν εν πολλοίς η ουσία της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 περιφερειάρχες. «Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει», σημείωσε ο πρωθυπουργός και μετά πέρασε στο… παρασύνθημα: «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Το πόσο απόθεμα αλληλεγγύης έχουν οι περιφερειάρχες αλλά και πόση πειθώ για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των πολιτών (σ.σ. και ψηφοφόρων τους!!!) μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση καλείται να απαντάει στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέα Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος εξυπηρετούσαν απλώς το χάιδεμα των αυτιών ενός σκληρού ακροατηρίου της οδού Πειραιώς και τίποτα περισσότερο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα