Τρία χρόνια στο τιμόνι του Θρύλου

Ήταν 18 Ιουνίου 2010 όταν ανακοινωνόταν ότι η διάδοχη κατάσταση στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μετά την αποχώρηση του Σωκράτη Κόκκαλη, είχε το ονοματεπώνυμο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ένας εφοπλιστής, σίγουρα όχι χθεσινός για όσους ασχολούνται με τα οικονομικά και τις επενδύσεις, που ήταν σίγουρο ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να διατηρήσει τους Πειραιώτες στην κορυφή στην Ελλάδα (αν και ανέλαβε σ’ ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, αγωνιστικά) και ει δυνατόν να τους ανεβάσει επίπεδο στην Ευρώπη.
Οπωσδήποτε, κανείς δεν λέει ότι δεν έχουν γίνει λάθη εκ μέρους του προέδρου των «ερυθρολεύκων». Ποιος δεν κάνει, άλλωστε; Το θέμα είναι προς τα πού γέρνει την πλάστιγγα ο απολογισμός των τριών πρώτων ετών. Η «Α» δεν πρόκειται να χαϊδέψει αυτιά, θα επισημάνει τόσο τα επιτεύγματα του Β. Μαρινάκης όλο αυτό το διάστημα, όσο και τα λάθη του.

 

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Πάνω από 60 εκατ. ευρώ
Σε μία εποχή που το ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο που απασχολεί τους επενδυτές στη χώρα μας, ο Έλληνας εφοπλιστής, πέρα από τα χρήματα που ξόδεψε για να αγοράσει την ΠΑΕ το 2010, έχει βάλει πάνω από 60 εκατ. ευρώ στον σύλλογο. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί κι άλλο, φυσικά, φέτος το καλοκαίρι και θα αυξάνεται, μέχρι ο Ολυμπιακός να φτάσει σε στάνταρ που ονειρεύονται να δουν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλοι της ομάδας. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη αξία από τη στιγμή που ο σύλλογος τα δύο από τα τρία τελευταία χρόνια έχει εξασφαλισμένα έσοδα από την UEFA περίπου 25 εκατ. ευρώ –από τη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Champions League–, οπότε θα περίμενε κανείς ότι δεν θα χρειαζόταν να «ματώσει» ο ιδιοκτήτης της ομάδας, βάζοντας λεφτά από την τσέπη του. Κι όμως, ο Μαρινάκης έχει επενδύσει σε τομείς όπως είναι οι ακαδημίες (ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται σπουδαία δουλειά, με καταρτισμένους προπονητές και τη συμμετοχή της ομάδας Κ-20 στο Champions League των Νέων), το marketing και φυσικά τη στελέχωση με ανθρώπους εγνωσμένης αξίας σε κάθε πόστο. Σε όλα αυτά, πρέπει να υπολογιστεί και το φιλανθρωπικό έργο που έχουν αναπτύξει οι πρωταθλητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της ΠΑΕ στο «Φιλανθρωπικό Έργο Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Νίκαιας», στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, αλλά και σε πολλές ακόμη αντίστοιχες αγαθοεργίες.

Σπουδαίοι προπονητές και παίκτες
Πρώτο μέλημα του μεγαλομετόχου των «ερυθρολεύκων» όταν ανέλαβε ήταν να φέρει πίσω στο λιμάνι τον προπονητή που αγάπησε περισσότερο τα τελευταία χρόνια ο κόσμος του συλλόγου. Ο λόγος για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ένας σπουδαίος προπονητής (έδειξε την αξία του και φέτος με τη Βαλένθια) που του παραχωρήθηκε… μπόλικη εξουσία από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και όχι άδικα. Το αποτέλεσμα δικαίωσε και τους δύο άνδρες. Η διαδοχή του πέρυσι από τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, θεωρητικά, δεν ήταν παράλογη, αφού ο Πορτογάλος ήταν ένας πολύ εξελίξιμος προπονητής στη χώρα του, ενώ το όνομά του είχε ακουστεί και για την Πόρτο. Όταν πια απολύθηκε ο πρώην τεχνικός της Μπράγκα, τη σκυτάλη πήρε ο Μίτσελ, ένα όνομα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και ως ποδοσφαιριστής έκανε σπουδαία καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Παράλληλα, η δουλειά του στη Χετάφε πριν από δύο χρόνια έχει δείξει τις ικανότητές του και ως προπονητής. Ικανότητες τις οποίες καλείται να δείξει και στον Πειραιά.

Όσο για τους ποδοσφαιριστές που έφερε ο ισχυρός άνδρας των νταμπλούχων; Από τους συνολικά 43 (έως τώρα) που έχουν πιάσει… λιμάνι θα θυμίσουμε μερικά ονόματα: Αριέλ Ιμπαγάσα, Άλμπερτ Ριέρα, Μάρκο Πάντελιτς, Νταβίντ Φουστέρ, Ραφίκ Τζεμπούρ, Γιάννης Μανιάτης, Πάμπλο Ορμπάιθ, Ζαν Μακούν, Φραν Γέστε, Τζαμέλ Αμπντού, Πάμπλο Κοντρέρας, Πάουλο Μασάντο, Κώστας Μανωλάς, ενώ για φέτος έχουν ήδη «κλείσει» οι Μάικλ Ολαϊτάν, Ανδρέας Σάμαρης, Τομάς Ντε Βινσέντι, Σαλίνο.

Τίτλοι
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολύ καλοί παίκτες και προπονητές έφεραν σωρεία τίτλων στον Ολυμπιακό. Από τη σεζόν 2010-2011, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κατακτήσει τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα κι έχουν φτάσει στους «16» του Europa League. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα δύο πρώτα χρόνια η ομάδα έπαιξε πολύ όμορφο και σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Οπαδοί
Στο προηγούμενο φύλλο γράψαμε για τον έλεγχο του Β. Μαρινάκη στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, μη επιτρέποντας τα συνήθη νταϊλίκια τους. Τα περιστατικά επεισοδίων με δράστες «φίλους» της ομάδας έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί και το μήνυμα του προέδρου είναι σαφές: «Στον Ολυμπιακό δεν πρόκειται να κάνουν κουμάντο οι σκληροπυρηνικοί».

 

ΤΑ ΛΑΘΗ

Επικοινωνιακά
Ο Ολυμπιακός είναι απόλυτος κυρίαρχος στην Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που παραδέχονται όλοι, ακόμη κι αυτοί που δεν το λένε ανοιχτά. Οι δηλώσεις παιχτών και γενικότερα ανθρώπων του άμεσου ανταγωνιστή, ΠΑΟΚ (π.χ. του Κατσουράνη) ότι οι πρωταθλητές αυτή τη στιγμή είναι αρκετές κλάσεις παραπάνω από όλους, πείθουν και τους πιο δύσπιστους. Με βάση αυτό το δεδομένο, λοιπόν, καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ότι η εμφάνιση περιστατικών με προπηλακισμούς σε δημοσιογράφους στο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι περιττή. Όπως περιττή είναι και κάθε προσπάθεια απόδειξης του αυτονόητου στον Γιάννη Αλαφούζο που με την επίθεση στον Ολυμπιακό προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερο… πλασάρισμα των μεταγραφικών κινήσεων από το ελληνικό πρωτάθλημα. Παίκτες όπως ο Μανωλάς, ο Σιόβας και ο Βλαχοδήμος που αποκτήθηκαν πέρυσι έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν, ενώ από το καλοκαίρι θα φορούν την «ερυθρόλευκη» φανέλα οι καλύτεροι και του φετινού πρωταθλήματος (Ολαϊτάν, Ντε Βινσέντι, Σάμαρης) και είναι σαν να μην έχει κουνηθεί φύλλο.

Συνεργάτες που αποδείχθηκαν… λίγοι
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενεργοποίησε από την πρώτη του στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο το πόστο του τεχνικού διευθυντή, το οποίο είχε ανενεργό ο προκάτοχός του, Σωκράτης Κόκκαλης. Ο άνθρωπος που ήθελε αρχικά δίπλα του για το αγωνιστικό ήταν ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος θα είχε περισσότερες αρμοδιότητες στη μεταγραφική ενίσχυση, αφού όπως προείπαμε τα υπόλοιπα τα είχε αναλάβει ο Βαλβέρδε. Ο Σέρβος απομακρύνθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έχοντας φέρει παίκτες όπως ο Κάταϊ, Γκρίμπιτς και Ντιελνά. Μόνο ο Φέισα κατόρθωσε να παίξει αρκετά παιχνίδια, αλλά ούτε εκείνος έχει δικαιώσει την επένδυση 3 εκατ. ευρώ που έγινε το καλοκαίρι του 2010. Σε παρόμοια θέση είχε προσληφθεί –ταυτόχρονα με τον Κοβάσεβιτς– και ο Εντουάρντο Μαθία τον Απρίλιο του 2011, ο οποίος όμως μόλις λίγους μήνες μετά αποτέλεσε παρελθόν, μη έχοντας προσφέρει απολύτως τίποτα στον σύλλογο.

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η μάχη με τον Σαββίδη

Βάσει όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ο καθένας μπορεί να βγάλει το συμπέρασμά του για το αν τα τρία πρώτα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό είναι επιτυχημένα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι την ώρα που ο Παναθηναϊκός παλεύει καθημερινά για την… επιβίωσή του και η ΑΕΚ βρίσκεται στη Γ΄ Εθνική, οι Πειραιώτες είναι στην κορυφή με το βλέμμα ακόμη ψηλότερα. Κι αυτό το χρωστούν στον επικεφαλής της ΠΑΕ. Το καλοκαίρι που διανύουμε, αλλά και η σεζόν που ακολουθεί αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης, με τη συμφωνία του με τον Χουμπ Στέφενς, δείχνει τις προθέσεις του να «χτυπήσει» στα ίσια τον μεγάλο του αντίπαλο, ενώ και το μπάτζετ που λέγεται ότι θα διαθέσει για μεταγραφές θα αγγίξει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κάτι που οφείλει να κάνει για να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που έχει από τους πρωταθλητές. Ο Β. Μαρινάκης, από τη δική του πλευρά, αντιλαμβανόμενος ότι πλέον θα έχει αντίπαλο, θα κοιτάξει να ενισχύσει κι άλλο την ομάδα του σε όλα τα επίπεδα. Η κόντρα μεταξύ των δύο αντρών θα καθηλώσει τους πάντες και σίγουρα θα δώσει… ζωντάνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπάμπης Λάμπρου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα