Τριαντόπουλος: Από χθες υποβλήθηκαν 2.258 οριστικές και 1920 προσωρινές αιτήσεις

Συνολικά, έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις προς το παρόν, αλλά και 1920 προσωρινές αιτήσεις στο Ταμείο Κρατικής Αρωγής

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Δείτε την ενημέρωση

 

Από χθες έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1. 920 προσωρινές αιτήσεις για τις περιοχές της πλατφόρμας. Από αύριο θα ενταχθούν και οι περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες περιοχές. Για τις άλλες περιοχές συνεχίζονται οι αυτοψίες.

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, στα οποία εντάσσεται και η κάλυψη των αναγκών για τις ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατομμύρια ευρώ. «Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Από την πλευρά της, η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, κυρίως για το αναπνευστικό και το γαστρεντερολογικό. Το υπουργείο έχει λάβει στοιχεία από όλες τις περιφερειακές ενότητες και υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 26 αναπνευτικού. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό» τόνισε, καλώντας τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες Υγείας.

Για το δίκτυο υδροδότησης ελήφθησαν δείγματα από Λάρισα και Βόλο. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση,  δηλαδή μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για μπάνιο, να το πιει, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίσει δόντια. Αντίθετα, αν δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει να χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά στην εντομολογική επιτήρηση, έχει προγραμματιστεί τοποθέτηση παγίδων σε νέες περιοχές. Οι αρχές λαμβάνουν καθημερινά δείγματα και αν παρατηρηθούν προβλήματα, θα υπάρξουν και μέτρα.

Απο την πλευρά του, ο κ. Σταμενίτης, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως προτεραιότητα τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υπάρξει σχέδιο δράσης. Είναι δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων.  Στον ΕΛΓΑ δηλώθηκαν 7.000 νεκρά ζώα χοίροι, ενώ μέχρι αύριο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαχείριση. Για τα αιγοπρόβατα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός της διαχείρισης θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες. «Είμαστε έτοιμοι» τόνισε, προσθέτοντας ότι αξιοποιούνται όσα μέσα διατίθενται. Όλες οι επιχειρήσεις διενεργούνται με την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγειονομικής προφύλαξης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι στο τρίγωνο Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα, πλην του Τρικάλων – Λάρισας, που κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, όλα είναι κανονικά. Στη Μαγνησία αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλείου. Η Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστεί. Το πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο. Οι εργασίες συνεχίζονται. Οι οδηγοί καλούνται να κινούνται με προσοχή και χαμηλές ταχύτητες. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου θα χρειαστεί. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 11.000 κλήσεις και έχει κάνει πάνω από 4.000 διασώσεις.

Στη Μαγνησία, έχουν γίνει 2.558 κλήσεις και έχουν γίνει 630 διασώσεις. Στην Καρδίτσα 896 διασώσεις. Στις Σοφάδες και στον Παλαμά γίνονται απαντλήσεις υδάτων. Στα Τρίκαλα, προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται απο αέρος. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

Στοιχεία για τη δημόσια υγεία  παραθέτει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης  μιλά για τη διαδικασία συλλογής των νεκρών ζώων και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός αναφέρεται στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, άντλησης υδάτων, διάνοιξης δρόμων και λοιπών εργασιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα