Τσατάλια τα νεύρα του Μαξίμου από τους Ποταμίσιους

Όσο το Μαξίμου συνεχίσει να επιτίθεται στο Ποτάμι για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο η Σεβαστουπόλεως θα συνεχίσει να παίζει με τα νεύρα των ενοίκων του Μαξίμου.

Στο Ποτάμι συνεχίζουν να τονίζουν σε όλες τους τις δηλώσεις, πως ναι μεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις, κάτι που κάνει το Μαξίμου να νιώθει αμηχανία. Έτσι συγκεντρώνοντας σήμερα όλες τις δηλώσεις των βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού εξάγεται το συμπέρασμα ότι το Μαξίμου μπορεί προς το παρών να υπολογίζει ως σίγουρη μόνο την ψήφο του Σπύρου Δανέλη, για τον οποίο έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις στον Σταύρο Θεοδωράκη από την βάση για να προχωρήσει άμεσα στην διαγραφή του βουλευτή, ακόμη κι εάν το κόμμα χάσει την κοινοβουλευτική ομάδα.

Το μόνο που λένε από την Σεβαστουπόλεως με κάθε επισημότητα (όπως έκανε και σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Τσιόδρας “δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει, και σ’ αυτό θα επιμείνουμε, να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό, με πολλά χαμόγελα μέλλον”.

Ο Μαυρωτάς

«Υπάρχει θετική προδιάθεση, θα περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή που θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Αττικής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Με αφορμή τις αναφορές του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, ότι «πρέπει να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά», ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε: «νομίζω ότι η απάντηση που δίνουμε δεν διαφέρει από αυτήν που είχαμε δώσει και τον Ιούνιο, ότι υπάρχει θετική προδιάθεση, ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, και ότι θα περιμένουμε να δούμε πώς θα έρθει και με τα θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και με τη ρητορική της γειτονικής χώρας και θα πάρουμε τις αποφάσεις όταν θα έρθει η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή».

Για το αν έχει αλλάξει κάτι στη στάση του Ποταμιού, διευκρίνισε: «εμείς πιστεύουμε ότι το κείμενο αυτό έχει τις πρόνοιες εκείνες που κατά τη γνώμη μας είναι επαρκείς», ωστόσο πρόσθεσε:  «Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να ερμηνεύεται το ίδιο και από την πλευρά των Σκοπίων και βλέποντας δηλώσεις από τον κ. Ζάεφ να μιλάει για Μακεδόνες του Αιγαίου – βέβαια για εσωτερική κατανάλωση το κάνει αυτό, καταλαβαίνουμε ότι θέλει να περάσει την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για την Συνταγματική αναθεώρηση – αλλά πρέπει και εκείνος να καταλάβει κάποια στιγμή ότι αυτές οι υπερβολές οι λεκτικές ίσως βάζουν σε κίνδυνο από την εδώ πλευρά και την ίδια τη συμφωνία. Δηλαδή κάπου πρέπει να υπάρχει μετριοπάθεια».

Ο Λυκούδης

Θετικός στην Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σπύρος Λουκούδης (βουλευτής Α’ Αθήνας) αλλά ζητάει αποσαφήνιση σε όλα της τα σημεία.

«Εγώ πιστεύω και δεν έχω μετακινηθεί καθόλου από αυτή τη θέση αυτά που από την αρχή έλεγα σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι μια θετική συμφωνία διότι απαντάει θετικά στη βασική επιδίωξη που είχε μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά, η γειτονική χώρα να έχει σύνθετη ονομασία. Και από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι υπάρχουν δύο σημεία στα οποία έγινε ο ελληνικός συμβιβασμός και το θέμα της ιθαγένειας – εθνότητας και το θέμα της γλώσσας που ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες θα είναι ή επουσιώδη ή θα καταστούν σοβαρά και επικίνδυνα και φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση δικαιώνεται η επιφύλαξη που υπήρχε για το ότι η διαχείριση που κάνει ο Ζάεφ δεν είναι καλή. Επομένως υπάρχει ζήτημα, θετική συμφωνία αλλά θέλει οπωσδήποτε εξέλιξη και αποσαφήνιση σε όλα της τα σημεία.»

Ο  Κύρκος

«Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς επειδή ενταφιάζει τους αλυτρωτισμούς και μιλάει για μια μακεδονική γλώσσα η οποία είναι σλάβικη, και ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα το τοπίο περί Μακεδονίας, Αλεξάνδρου κ.λπ. Αυτό είναι η θέση του Ποταμιού από την αρχή που τέθηκε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες που εκφράζουν βουλευτές από το Ποτάμι, ο κ. Κύρκος σημείωσε ότι «οι διαφωνίες ήταν από την αρχή και δεν προέκυψαν τώρα – όπως το παρουσιάζουν οι εφημερίδες», υποστήριξε όμως ότι «ήταν καθαρή από την αρχή και η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι το Ποτάμι ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού «η στάση μας είναι καθαρή και το έργο που κάνουμε εδώ και πέντε χρόνια δεν το χαρίζουμε σε κανέναν» ενώ πρόσθεσε: «Ό,τι είναι θετικό το ψηφίζουμε, ό,τι είναι αρνητικό καταθέτουμε διαφορετική πρόταση».

Ο Μηλαπίδης

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Μακεδονικό μίλησε και ο Νίκος Μηλαπίδης, διευθυντής της Κ.Ο. του Ποταμιού στην κρατική τηλεόραση. Μίλησε για τις αλλαγές των δεδομένων σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και αναφέρθηκε στο ζήτημα της γλώσσας αλλά και της εθνότητας όπου έχουν προκύψει μέσα από την εξέλιξη του ζητήματος. «Να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά περιθώρια έτσι ώστε να δεσμευτεί η άλλη πλευρά ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα και ότι η γλώσσα είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τον σκοπό του Ποταμιού. Καταληκτικά με αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι το Ποτάμι είναι υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού και ότι η στάση του θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Και ο Θεοχάρης

Μπορεί ο Χάρης Θεοχάρης να είναι στους ανεξάρτητους και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Ποτάμι απέτυχε προς ολίγων εβδομάδων πριν από το συνέδριο του κόμματος στις αρχές Νοεμβρίου, εν τούτοις η θέση του μοιάζει με αυτή του πρώην κόμματος του. Έτσι ο κ. Θεοχάρης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ τον έχουν προβληματίσει, συμπληρώνοντας πως οριστικές αποφάσεις θα λάβει όταν δει τις τελικές συνταγματικές τροπολογίες της πΓΔΜ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα