Twitter: Ο Μασκ σέρνει στα δικαστήρια οργάνωση που κατήγγειλε αύξηση της ρητορικής μίσους

Οργή στην Χ Corp για έκθεση που κατέγραφε αύξηση των επιβλαβών αναρτήσεων μετά την εξαγορά απο τον Μασκ

H Χ Corp., η εταιρεία που μέχρι πρότινος ονομαζόταν Twitter Inc., υπέβαλε αγωγή κατά οργάνωσης που μάχεται τη ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο, κατηγορώντας την για ψευδείς καταγγελίες που διώχνουν τους διαφημιστές από την πλατφόρμα.

Η αγωγή κατά της Center for Countering Digital Hate (CCDH) αφορά έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο και έδειχνε ότι το X δεν διέγραφε ομοφοβικά και νεοναζιστικά μηνύματα από πιστοποιημένους χρήστες Twitter Blue.

Δικηγόροι της οργάνωσης απέρριψαν τους ισχυρισμούς της X και την κατηγόρησαν ότι «εκφοβίζει όσους έχουν το θάρρος να μάχονται κατά της υποκίνησης σε βία, της ρητορικής μίσους και του επιβλαβούς περιεχομένου online», αναφέρει το Reuters.

Είχαν προηγηθεί εκθέσεις της οργάνωσης που διαπίστωναν αύξηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης για το κλίμα μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, o oποίος υποσχόταν να επαναφέρει στην πλατφόρμα την «ελευθερία της έκφρασης».

Ακολούθησε η απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων της πλατφόρμας και οι ανησυχίες ότι η μείωση προσωπικού εμποδίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο περιεχομένου.

Ανησυχία προκάλεσε επίσης η απόφαση του Μασκ να επαναφέρει λογαριασμούς ακροδεξιών χρηστών. Την Κυριακή ήρε έπειτα από οκτώ μήνες το μπλόκο στον Κάνιε Γουέστ, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων ποστάρει την εικόνα ενός συμβόλου που συνδύαζε τη ναζιστική σβάστικα με το Άστρο του Δαβίδ.

«Πρωτοφανής κλιμάκωση»

Σε εξώδικο που έστειλε στην Center for Countering Digital Hate πριν από την κατάθεση της αγωγής, ο δικηγόρος της X Άλεξ Σπίρο απέρριψε την καταγγελία της οργάνωσης ότι η πλατφόρμα «αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το 99% των μηνυμάτων μίσους από λογαριασμούς με συνδρομές Twitter Blue».

Ο Σπίρο έκανε λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» και απέρριψε τα ευρήματα της έρευνας ως «προκλητικές, παραπλανητικές και αστήρικτες αιτιάσεις βασισμένες σε βιαστική εξέταση τυχαίων tweet».

Ο δικηγόρος της X κατηγόρησε την CCDH ότι προσπαθεί να μειώσει τα διαφημιστιικά έσοδα της πλατφόρμας και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση χρηματοδοτείται από ανταγωνιστές της εταιρείας -παρά το γεγονός ότι η CCDH  έχει δημοσιεύσει επικριτικές εκθέσεις και για άλλες μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το TikTok.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CCDH Ιμράν Αχμέντ δήλωσε στο Associated Press ότι η οργάνωση δεν έχει δεχθεί στο παρελθόν παρόμοια αντίδραση από εταιρεία τεχνολογίας, παρά την κριτική που ασκεί στον κλάδο. Συνήθως, είπε, οι εταιρείες αντιδρούν υπερασπιζόμενες τις επιδόσεις τους και υπόσχονται να επιλύσουν τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται.

«Πρόκειται για πρωτοφανή κλιμάκωση εκ μέρους μιας εταιρείας κοινωνικών μέσων εναντίον ανεξάρτητων ερευνητών. Ο Μασκ μόλις κήρυξε πόλεμο» είπε ο Αχμέντ. «Αν καταφέρει να μας φιμώσει θα συμβεί το ίδιο σε άλλους ερευνητές» προειδοποίησε.

Η αγωγή προκάλεσε την αντίδραση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Άνταμ Σιφ, ο οποίος κατηγόρησε τον Μασκ ότι χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για να καταστείλει τις επικρίσεις.

Στη Βρετανία, αναφέρει το BBC, ο βουλευτής Ντέμιαν Κόλινς, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο βρετανικό σκέλος της CCDH, δήλωσε πως η δέσμευση του Έλον Μασκ στην ελευθερία της έκφρασης δεν φαίνεται να ισχύει όταν η εταιρεία του δέχεται κριτικές.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επιτίθεται στους επικριτές του. Πέρυσι, πάγωσε τους λογαριασμούς αρκετών δημοσιογράφων που κάλυπταν την εξαγορά του Twitter.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα