Τζεντιλόνι: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα – Τα βήματα για τα πλεονάσματα

Το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον Ιούνιο για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ANFA’S), όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις αναμένονται τον Ιούνιο στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Τότε όπως δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, θα ληφθούν οι αποφάσεις για αλλαγή της χρήσης των SMP’s και ANFA’S για συγκεκριμένες επενδύσεις.

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό είναι το πρώτο , πολύ σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό. Σε αυτό σημείο, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια σταδιακή προσέγγιση, βήμα – βήμα.

Το πρώτο βήμα θα είναι, όπως λέγατε, τον Ιούνιο και το Eurogroup είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί η ύπαρξη επενδυτικού κενού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Το Φθινόπωρο οπότε και θα πρέπει την 1η Οκτωβρίου να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, αποκαλύπτει ο Πάολο Τζεντιλόνι ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις από το Eurogroup για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 καθώς τότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει.

«Συζητήσαμε χθες με τον Υπουργό Οικονομικών και την Επιτροπή, και προσωπικά είμαι ανοικτός να συζητήσω σχετικά με το θέμα αυτό στο Eurogroup.

Είμαι βέβαιος ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα που έχει πετύχει θα μπορούσαν να δώσουν σε αυτή τη συζήτηση μια καλή προοπτική. Δεν πρέπει όμως να αναμένουμε μια τέτοια συζήτηση τον Ιούνιο. Θα αποφασίσουμε για τις επενδύσεις και στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ελλάδας, θα δούμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με απόφαση του Eurogroup».

Χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Αθήνας να εξαιρεθούν ορισμένες μεταναστευτικές δαπάνες, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η σχετική απόφαση να έρθει νωρίτερα.

«Αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό είναι ότι ναι, κάποια απόφαση μπορεί να ληφθεί πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα αίτημα για λίγο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κόστους κι αυτό είναι απολύτως λογικό».

Όσον αφορά τον μηχανισμό εξομάλυνσης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο, o Ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ότι είναι ένα λογικό αίτημα. Ωστόσο την απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα την τοποθετεί στη σταδιακή προσέγγιση και λήψη αποφάσεων από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών. «Αυτό είναι ένα ακόμα αίτημα στο ίδιο ζήτημα, αν θέλετε.

Το ζήτημα να υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος. Κατανοούμε αυτό το αίτημα. Πρέπει να αποφασίσουμε σταδιακά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα