«Υπερτροφική η νέα κυβέρνηση»

Επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό τα όσα είπε στην κεντρική επιτροπή του κόμματος του, ο Φώτης Κουβέλης επανέρχεται με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News σχολιάζοντας την νέα κυβέρνηση αλλά περιγράφοντας τα επόμενα βήματά του.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση σημειώνει: «Είναι υπερτροφική, με έντονο το στοιχείο της διευθέτησης εσωκομματικών ισορροπιών. Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς της λείπει. Ως στοιχείο μιας ευρύτερης νομιμοποίησης και τούτο ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπάρχει και στηρίζει την κυβέρνηση».

Αρνείται να εκτιμήσει τον χρόνο ζωής της επιτρέποντας διαφορετικά συμπεράσματα: «η εξέλιξη των πραγμάτων και η αποτελεσματικότητά της θα κρίνει τη συνοχή της και θα ορίσει τη διάρκειά της» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παραδέχεται ότι «έχουμε εισέλθει σε εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας» για να εξηγήσεις πως «οι συνεργασίες όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Προϋποθέτουν συγκλίσεις και συμφωνίες. Η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη για την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με το δικό της διακριτό στίγμα. Δεν απομακρύνεται κατ’ ελάχιστον από την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτηση των λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η παρουσία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ενεργή. Με σαφήνεια και προγραμματική δέσμευση. Αυτά όμως δεν αποτελούν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποια δεδομένα μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ασκήσεις επί χάρτου η ΔΗΜΑΡ δεν κάνει».

Επαναφέρει το πάγιο αίτημα της ευρύτερης αριστεράς για απλή αναλογική σχολιάζοντας πως «αυτή, εκτός από το γεγονός ότι καταγράφει με καθαρό και γνήσιο τρόπο τους πολιτικούς συσχετισμούς, υπηρετεί και τις αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις και συνεργασίες. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που προέκυπταν ως αυτοδύναμες με τους εκλογικούς νόμους, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την απλή αναλογική».

Τέλος χαρακτηρίζει λασπολόγους όσους τον κατηγορούν ως «διαπλεκόμενο». «Ποιόν πείθουν οι λασπολόγοι; Γελάνε οι πολίτες με τις μεθόδους τους. Μαζί τους γελάμε και εμείς στη ΔΗΜΑΡ και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε: πόσο αδίστακτοι είναι αυτοί που κάθε φορά συγκρούονται με την ηθική της πολιτικής» τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης