Βαγγέλης Μυτιληναίος: «Θα βγάλουμε τον χειμώνα αλλά θα τον πληρώσουμε “χρυσό”»

«Απογοήτευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» - «Η Γερμανία λύνει λίγα προβλήματα και δημιουργεί περισσότερα …»

Όσο θεριεύει η ενεργειακή κρίση τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή «απάντηση» στο πρόβλημα της ακρίβειας που ματώνει τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες αλλά οι έμπειροι της ενεργειακής αγοράς όπως λ.χ. ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, εστιάζουν αλλού την κριτική αλλά και την ανησυχία τους.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ο διοικητικός ηγέτης του γνωστού ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου είχε την ευκαιρία να μιλήσει για αυτά τα θέματα από τη θέση του ομιλητή στον πέμπτο θεματικό κύκλο του φετινού συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά VI» που διοργανώνει Κύκλος Ιδεών και ο οποίος ασχολήθηκε με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και το πώς αυτή θα περάσει από τις συγκυριακές πιέσεις στις νέες στρατηγικές επιλογές.

Σε μία συγκυρία που κυριαρχούν η ενεργειακή ακρίβεια και οι προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων να στηριχτούν οι καταναλωτές και το επιχειρείν που πλήττονται από αυτήν, η τοποθέτηση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos ξεκίνησε με ηχηρό «κατηγορώ» της Γερμανίας.

«Πολλά από τα προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται από τη Γερμανία, ανέκαθεν. Λίγα λύνουν περισσότερα δημιουργούν…» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μυτιληναίος εξηγώντας ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης που καταδικάζει σε εν δυνάμει χρεωκοπία τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες η Γερμανία προστατεύει τις δικές της επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενη τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργήσει εκμεταλλευόμενη για δεκαετίες την ηγετική θέση της στην Ε.Ε. αλλά κυρίως την προνομιακή πελατειακή σχέση της με τη Ρωσία.

Αυτό θα έχει ως φυσική συνέπεια, σύμφωνα με τον διοικητικό ηγέτης της Mytilineos, να οδηγηθούμε σε μία νέα ευρωπαϊκή ανακατάταξη και ένα καινούργιο συσχετισμό δυνάμεων που θα ευνοεί τους οικονομικά ισχυρούς της ηπείρου.

«Έτσι ξεκίνησε τo “μαγείρεμα” της κρίσης»

Από τα πυρά του έμπειρου Έλληνα επιχειρηματία δεν ξέφυγε η Κομισιόν για την οποία ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι συγκριτικά με την γερμανική πολιτική για την  για τα… μη πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση.

Επικαλέστηκε για παράδειγμα ο Β. Μυτιληναίος το γεγονός ότι μετά από τον περασμένο Μάρτιο που η Κομισιόν δεσμεύτηκε να ενημερώσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κυρώσεων αναφορικά με τη ρωσική απαίτηση να πληρώνονται τα συμβόλαια αγοραπωλησίας αερίου σε ρούβλια αντί για ευρώ, οι επιχειρήσεις ακόμη περιμένουν επτά μήνες μετά μια απάντηση που δεν έχει έρθει!!!

Απαντώντας, εξάλλου, στην ερώτηση για τον αν ήταν δυνατόν να προβλεφτεί η κρίση που βιώνουμε τώρα, ο επικεφαλής του ελληνικού ενεργειακού ομίλου ήταν ξεκάθαρος υποστηρίζοντας εμφατικά ότι η κρίση δεν ξεκίνησε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο ούτε πρόκειται να ανασχεθεί αν τερματιστούν οι εχθροπραξίες στα μέτωπα.

«Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε να “μαγειρεύεται” όταν η εξόρυξη πετρελαίου, αερίου και ορυκτών υδρογονανθράκων ουσιαστικά απαγορεύτηκε από πολλές χώρες του κόσμου, με πρώτη την Ευρώπη» εξήγησε ο Β. Μυτιληναίος υπογραμμίζοντας ότι δημιουργήθηκαν αντικίνητρα (σ.σ. οι βασικές τράπεζες –είπε– δεν δάνειζαν κεφάλαια για εξορυκτικά επιχειρηματικά πλάνα) και η μείωση της παραγωγής έφερνε όλο και πιο κοντά, όπως και τελικά έγινε, την έλλειψη επαρκών ποσοτήτων ενέργειας που θα κάλυπταν τη ζήτηση.

Κάνοντας λόγο για «πράσινους σταυροφόρους» που παρά τα διαφαινόμενα προβλήματα ανέβαζαν τον πήχη για μετάβαση σε καθαρότερες ενεργειακές λύσεις, και εξηγώντας πως η πανδημία κουκούλωσε αρχικά και επιδείνωσε στη συνέχεια την επώαση του σημερινού προβλήματος, ο Β. Μυτιληναίος επανέλαβε την άποψη πως η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη έγινε πρόχειρα και δημιούργησε λάθος προσδοκίες στους πολίτες.

Αποτέλεσμα; Όταν έτρεξαν διαδοχικά η μείωση της παραγωγής σε «μαύρο χρυσό», φυσικό αέριο και ορυκτά καύσιμα, η κατρακύλα στο ναδίρ της ενεργειακής ζήτησης λόγω των υγειονομικών lockdown, η εκτόξευση στο ζενίθ της ζήτησης με επιστροφή στην πλήρη οικονομική δραστηριότητα, αύξηση της κατανάλωσης και εκτόξευση των τουριστικών μετακινήσεων, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε απλώς να… αποτελειώσει τη στρέβλωση.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός και το χρυσό νούμερο για το πλαφόν

Υπό αυτό το πρίσμα ο Β. Μυτιληναίος θεωρεί ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που αναφύεται αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, υποσκελίζοντας σε σπουδαιότητα ακόμη και αυτό της τιμολογιακής ακρίβειας. Όπως εξηγεί, με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου να έχουν μειωθεί κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ακόμη και η καταφυγή της Ευρώπης στα ενεργειακά αποκούμπια του πετρελαίου, του λιγνίτη, αλλά και του πανάκριβου LNG, δεν θα μετριάσει τις ελλείψεις, οπότε νομοτελειακά θα πάμε σε μείωση της κατανάλωσης με «χαμένες» του παιχνιδιού τις φτωχότερες χώρες.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε το 2023 και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές» είναι η κασσάνδρια πρόβλεψη του προέδρου και CEO της Mytilineos, ο οποίος θεωρεί μάλιστα «αστεία» την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.

Ακόμη και για τη θετική όπως τη χαρακτήρισε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να μπει πλαφόν τιμής ανεξαρτήτως της προέλευση του αερίου, ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε πως είναι δύσκολο στην εφαρμογή της καθώς θα πρέπει να βρεθεί το «χρυσό νούμερο» της τιμολόγησης που και χαμηλότερη από αυτήν που «παίζει» τώρα στην ελεύθερη αγορά, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ελκυστική για πλοία που μεταφέρουν το LNG, ώστε να μην διακοπεί ο εφοδιασμός.

Για το κλείσιμο της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, ο Β. Μυτιληναίος κράτησε την αισιόδοξη πρόβλεψή του ότι οι τιμές αρχικά της χονδρικής και εν συνεχεία της λιανικής θα αποκλιμακωθούν και πλησιάζοντας την χειμερινή περίοδο θα επανέλθουν στα επίπεδα του φθινοπώρου του 2021.

«Το φυσικό αέριο έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται πτωτικά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει και θα πάμε στα €100 /MWh, είμαστε σε μια πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Mytilineos επικαλούμενος ια το γεγονός ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν 25 πλοία έμφορτα LNG που περιμένουν να ελευθερωθεί χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν το πολύτιμο εμπόρευμα που έχουν στα «σπλάχνα» τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα