Βαράνε το σαμάρι (Άμπελ) για να γλιτώσει ο γάιδαρος (του Ροστόφ…)

Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε από την περασμένη Κυριακή ο Άμπελ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος χρεώθηκε την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό και οι διάφοροι επικοινωνιολόγοι έσπευσαν και ζήτησαν την απομάκρυνσή του. Ακόμα και παλαίμαχοι μπήκαν στο παιχνίδι για να πέσουν πάνω στον προπονητή όλες οι ευθύνες για την εικόνα του ΠΑΟΚ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ έως και το ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έβγαλε χτυπητές αδυναμίες, εμφάνισε κενά και γενικώς είχε την εικόνα ασθενούς.

Ο προπονητής ασφαλώς και δεν (μπορεί να) είναι άμοιρος ευθυνών. Αλλά πρέπει να βλέπει κάποιος τη μεγάλη εικόνα, που λέει κι ο Βερύκιος. Ο Φερέιρα πήγε στην Τούμπα αφού είχε αρχίσει η προετοιμασία. Έστω και για μόλις πέντε μέρες. Είχε όμως αρχίσει, κι αυτό είναι που μετράει. Και φυσικά, ο Πορτογάλος δεν πήγε αυτόκλητος στη Θεσσαλονίκη. Ούτε είδε φως και μπήκε. Τον κάλεσαν από τον ΠΑΟΚ όταν τα βρόντηξε ο Λουτσέσκου επειδή δεν έβγαζε άκρη με τον Γιώργη και διότι δεν του έκαναν τις μεταγραφές που ζητούσε για να βάλει την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πορεία της σεζόν, ο Ρασβάν δικαιώθηκε απόλυτα. Τα κενά φάνηκαν. Έγιναν ορατά απ’  όλους. Υποστηρικτές και αντιπάλους. Σε απλά ελληνικά, λοιπόν, και ο κόουτς των τριών τροπαίων σε δύο χρόνια είχε προβλέψει την αποτυχία της ομάδας στην τρέχουσα σεζόν. Άρα, μόνο ο προπονητής που πήρε το τιμόνι απ’ τον Λουτσέσκου δεν ευθύνεται για την εικόνα του ΠΑΟΚ.

Ο Φερέιρα έγινε στόχος για να κρυφτούν τα λάθη του Σαββίδη και της αυλής του. Κάποιος έπρεπε να πληρώσει τον λογαριασμό. Ο κλήρος έλαχε στον Άμπελ. Εξ αρχής, άλλωστε, ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος, διότι είχε εις βάρος του και το υλικό που του έδωσαν να δουλέψει, μα και τη σύγκριση με τον Λουτσέσκου.

Τα πράγματα για τον Ίβηρα, μάλιστα, εξελίχθηκαν ακόμα πιο άσχημα εξ αιτίας των τραυματισμών. Όχι εκείνων που κληρονόμησε απ’ τον Ρουμάνο, δηλαδή, τους Μαουρίτσιο και Βέρμπλουμ, αλλά τους νέους, που προέκυψαν. Αν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο τις δηλώσεις του Κρέσπο και του Ζαμπά, που έλειψαν πολύ από τον ΠΑΟΚ, θα διαπιστώσει ότι και οι δύο άφησαν υπονοούμενα για την αποθεραπεία τους. Άρα, η απουσία δύο βασικών στελεχών οφείλονταν σε λόγους άσχετους με τον προπονητή. Επίσης, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έμεινε τον Ιανουάριο δίχως προσθήκες. Κι αυτή είναι μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε παίκτη στο ρόστερ του. Επανέφερε τον Χασάν, αν και ο Μαρτίνς περίμενε και την πλήρη επάνοδο του Φορτούνη, ενώ ο Σουντανί δεν είχε τεθεί ακόμα νοκ άουτ.

Σε απλά ελληνικά, σε πενηνταράκια δηλαδή, ο Φερέιρα έγινε το σαμάρι που χτυπούν όλοι για να μείνει αλώβητος ο γάιδαρος. Για να τη γλιτώσει ο Ιβάν. Διότι τον Άμπελ ο Σαββίδης τον επέλεξε. Για τις μεταγραφές το αφεντικό έδωσε χρήματα ή πάγωσε τις πιστώσεις επειδή δεν έτρεξε όπως το PAOK TV σύμφωνα με τις προσδοκίες του. Για την αποθεραπεία των τραυματιών, το αφεντικό επέλεξε τα πρόσωπα που στελέχωσαν το ιατρικό επιτελείο. Ακόμα και τον προπονητή ο Ιβάν τον διάλεξε και, μάλιστα, υπερηφανευόταν ότι πλήρωσε ρήτρα για την αποδέσμευσή του απ’ την Μπράγκα. Αν και, για να λέμε την αλήθεια, ο Σαββίδης έδωσε για τον Πορτογάλο όσα πήρε απ’ τους Άραβες όταν έφυγε ο Λουτσέσκου.

Φυσικά και ο Φερέιρα έχει κάνει λάθη. Όπως έκανε και την προηγούμενη διετία ο Λουτσέσκου. Απλά, ο Ρασβάν είχε την πολυτέλεια να ανακατέψει τα υλικά όταν χρειάστηκε. Όταν είδε ότι δεν του πήγαινε η αρχική εικόνα. Ο Άμπελ, όμως, εγκλωβίστηκε. Διότι αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάνει. Στη Θεσσαλονίκη το κατάλαβαν. Αλλά δεν γίνεται να τα βάλουν και με τον κτηνοτρόφο. Έτσι, επέλεξαν τη μέθοδο με την περίσσεια διανομή σανού. Με στόχο να μείνει στο απυρόβλητο το αφεντικό, μέχρι να διορθώσει τα πράγματα. Αν μπορέσει, βέβαια, διότι η απόφαση για μείωση του μπάτζετ την επόμενη σεζόν είναι ειλημμένη. Το ’πε ακόμα και ο Γιώργης. Ως προαναγγελία για τις ευθύνες του επόμενου προπονητή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα