VARάτε βιολιτζήδες, αν ποτέ έρθει το μηχάνημα

Έρχεται το VAR, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε πρέπει να είναι κάπου στα στενά της Μάγχης και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι προς την Ελλάδα με το φέριμποτ. Με τα… πόδια, φυσικά, θα συνεχίσει να έρχεται το VAR γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φοβάται να μπει σε αεροπλάνο και σε αυτοκίνητο, ενώ τρέμει τα τρένα. Γι’ αυτό και θ’ αργήσει να έρθει. Από τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και ίσως. Ο διαγωνισμός, όμως, θα γίνει κανονικά. Και τα 14 εκατ. ευρώ θα δοθούν κανονικά, από τις δημόσιες επενδύσεις. Τώρα, αν μέχρι τον δεύτερο γύρο έχουν γίνει «εγκλήματα», θα φταίει το VAR που δεν μπαίνει στο αεροπλάνο. Να το σοβαρέψουμε, όμως.

Πάμε μαζί να στήσουμε το VAR στο πρωτάθλημα της Super League. Υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος, όπως γίνεται στο Μουντιάλ και σε κάθε γήπεδο, το μηχάνημα. Ωραία. Πώς, όμως, θα δουλέψει το μηχάνημα; Μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα; Όχι βέβαια! Για να εγκατασταθεί αυτό το σύστημα στην Ελλάδα, πρέπει να εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία, με τις οπτικές ίνες, το λεγόμενο FIBER. Αυτό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Για να πάει «σφαίρα» η εικόνα, όπως  λένε οι ειδικοί.

Για να «φυτευτούν» αυτές οι ίνες, θα πρέπει να δουλέψουν μηχανήματα, οι εκσκαφείς. Να οργώσουνε για να περάσει το καλώδιο. Στην Αθήνα, ας πούμε, για να σκάψει το μηχάνημα να τις τοποθετήσει, θέλει απίστευτο χρόνο. Μέχρι κι έναν μήνα για 200 μέτρα. Πώς οι οπτικές ίνες θα φτάσουν στην Ξάνθη, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννινα; Πόσο χρόνο χρειάζονται; Θα αναλάβει το έργο ο ΟΤΕ; Μια χαρά το ακούμε. Έχει την τεχνογνωσία να το φέρεις εις πέρας. Πόσο, ωστόσο, χρόνο χρειάζεται ο ΟΤΕ για να τραβήξει μία γραμμή μέχρι το Αγρίνιο; Με αυτό δεν ασχολήθηκε κανένας. Πιθανόν η κυβέρνηση να έχει βρει τον τρόπο, να είναι μια παγκόσμια πατέντα και να μας το κάνει έκπληξη. Μακάρι να είναι έτσι. Μακάρι να το στήσει με δορυφόρο. Λεφτά έχει, το κάνει όπως θέλει.

Όπως αποδείχτηκε περίτρανα στα γήπεδο του Μουντιάλ, το VAR είναι μία αστειότητα. Και θα εξηγήσουμε γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπως είναι διαμορφωμένο το τοπίο. Μέχρι και πριν από τα παιχνίδια της Βραζιλίας με το Μεξικό και του Βελγίου με την Ιαπωνία, ο Κολίνα, πολύ καλός φίλος των Ελλήνων και άμεμπτου ηθικής, όπως τον ζήσαμε στο EURO 2004, όπου μας έπαιξε 70-30 στον ημιτελικό με την Τσεχία, είπε τα εξής στη Ρωσία: ότι στο VAR μπήκαν 335 φάσεις στο μικροσκόπιο του νέου συστήματος, 6,9 ανά παιχνίδι, δηλαδή. Άλλαξαν 14 διαιτητικές αποφάσεις με τη χρήση του. O καθαρός χρόνος που παίχθηκε ποδόσφαιρο ήταν 56 λεπτά ανά ματς, 6 περίπου λεπτά ήταν ο μέσος όρος στις καθυστερήσεις. Οι διαιτητικές αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς το VAR ήταν σωστές σε ποσοστό 95%. Με το σύστημα κατά 99,3%! Πρόκειται για τεράστια επιτυχία.

Ένας άλλος Ιταλός, ο Ροσέτι, που είναι ο υπεύθυνος του συστήματος στη FIFA, τόνισε ότι το VAR δεν αποφασίζει. Αυτό το κάνει ο διαιτητής και ότι η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία θέλει τους ρέφερι να έχουν την τελευταία λέξη σε κάθε φάση. Την τελευταία, όχι την προτελευταία. Δεν θ’ αποφασίζει, δηλαδή, το μηχάνημα, αλλά ο διαιτητής. Ο άνθρωπος, δηλαδή.

Να διευκρινίσουμε κάτι: Για να δουλέψει το μηχάνημα, θα πρέπει να το ζητήσει ο διαιτητής. Πρώτα, όμως, πρέπει να σφυρίξει, να σημειώσει την παράβαση, την όποια, και μετά να προστρέξει στο VAR. Ο διαιτητής δεν σφυρίζει για να συμβουλευτεί το VAR, αλλά για να διαπιστώσει αν είναι σωστή ή όχι η απόφαση που πήρε, πχ., για τον καταλογισμό ενός πέναλτι κ.λπ.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να σκηνοθετήσουμε αμφισβητούμενες φάσεις στο πρωτάθλημα της προσεχούς σεζόν. Γίνεται ένα ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Μέχρι τώρα, ο θεατής, σε κάθε αμφισβητούμενη φάση, έπαιρνε τηλέφωνο στον ξάδερφο να πληροφορηθεί από το replay της NOVA αν ήταν γκολ, οφ σάιντ κ.λπ. Και ο ξάδερφος, βέβαια, του έλεγε αυτό που ήθελε ν’ ακούσει.

Τώρα, με το VAR θα γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα. Σε κάθε φάση, ο λαός από την κερκίδα θα ζητάει τη χρησιμοποίηση του VAR. Κι όσο ο διαιτητής δεν θα προστρέχει, τόσο θα μεγαλώνει η καχυποψία και η ένταση στην κερκίδα. Αν ο διαιτητής ήταν μέχρι πέρυσι «ύποπτος» γιατί δεν έδωσε ένα πέναλτι, τώρα θα είναι δυο φορές. Τη μία γιατί δεν το έδωσε, και τη δεύτερη γιατί δεν κατέφυγε στο VAR. Μπλέξαμε σε μεγάλους μπελάδες με το VAR.

Άλλο ζητούμενο, επίσης σοβαρότατο. Αν ένας διαιτητής ανατρέξει στο VAR και αποφασίσει ότι σφύριξε λάθος πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ. Πάει να δει τη φάση στο καμαράκι, τη βλέπει, επιστρέφει και το παίρνει πίσω; Θα συνεχίσει να υπάρχει το… καμαράκι;

Ακόμα ένα ζητούμενο, το πιο σοβαρό απ’ όλα, με χειροπιαστά πράγματα: Τι θα γινόταν αν υπήρχε το VAR στο παιχνίδι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με το γκολ του Βαρέλα; Τι θα είχε αποφασίσει ο διαιτητής Κομίνης; Ήταν ή όχι οφ σάιντ; Ακόμα και σήμερα, κανένας δεν μιλάει με σιγουριά. Οι «καθηγητές» διαιτησίας στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα δεν είχαν την ίδια άποψη. Λοιπόν, ποιο VAR και πράσιν’ άλογα;

Κι άλλο σοβαρότατο: Ο Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος γνωρίζει τι είναι πέναλτι και τι οφ σάιντ, για να δεχτεί την ετυμηγορία του διαιτητή, έστω και ύστερα από την ανάλυση της φάσης στο VAR; Η απάντηση είναι καταφανώς όχι. Τόσα χρόνια που το δίδυμο Βαρούχα – Βασιλάκη «αναλύσει» τις φάσεις στα κανάλια, διαφωνεί στις πλείστες των περιπτώσεων με αποτέλεσμα ο Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος να μην έχει αντικειμενική αντίληψη του πράγματος. Έτσι γαλουχήθηκε ο ελληνικός λαός. Ο Βασιλάκης να λέει ότι στην ίδια ευθεία στο οφ σάιντ ο κανονισμός λέει ότι ευνοείται ο επιτιθέμενος και ο Βαρούχας να διαλαλεί ότι η μύτη του παπουτσιού του επιθετικού ήταν μερικά εκατοστά πιο μπροστά, άρα οφ σάιντ.

Συνέπεια όλης αυτής της επιρροής που ασκούσαν τόσα χρόνια στα κανάλια ο Βασιλάκης, ο Βαρούχας και άλλοι «καθηγητές» διαιτησίας, ήταν ο ποδοσφαιρόφιλος να υποστεί ένα συντριπτικό mind control και να υιοθετεί την αλήθεια που τον βολεύει. Αν αυτός θεωρεί ότι είναι πέναλτι, συντάσσεται με τον Βαρούχα. Αν θεωρήσει ότι δεν είναι πέναλτι, θα ασπαστεί τη γνώμη του Βασιλάκη, που είχε την ίδια άποψη. Μύλος.

Έτσι, λοιπόν, όποια απόφαση να πάρει ο διαιτητής, στα μάτια του πλανεμένου κόσμου, δεν θα έχει καμία σημασία αν θα υπάρχει ή όχι το VAR. Ξέρει ότι ο διαιτητής είναι άνθρωπος και για να φτάσει να διαιτητεύει σε παιχνίδια της Super League έχει περάσει από «ακτίνες». Και συνεπώς, το VAR είναι το μεγάλο άλλοθι για να παίρνει «σωστές» αποφάσεις.

Όταν τελειώσει το παιχνίδι, ο ποδοσφαιρόφιλος θα στηθεί και πάλι στα κανάλια για ν’ ακούσει τον Βαρούχα και τον Βασιλάκη κι αυτοί, βέβαια, δεν θα έχουν καμία συστολή να διαφωνήσουν με το VAR. Κι η ζωή μας δεν θ’ αλλάξει επειδή ήρθε το μηχάνημα στο ποδόσφαιρο. Θα είχε ίδια κι απαράλλαχτη με την περσινή.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το όλο σκηνικό είναι γνωστό στον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ – Περέιρα. Γιατί Κόπερφιλντ; Διότι εξαφάνισε πολλούς διαιτητές με ταχυδακτυλουργίες κι έβαλε άλλους. Μακεδόνες, φυσικά, που είναι ανεξάρτητοι και μακριά από τις σφαίρες επιρροής των «επενδυτών» του ποδοσφαίρου. Ο Περέιρα, λοιπόν, έλαβε «άνωθεν εντολή» να «πετσοκόψει» τους διαιτητές, όπως ο πρωθυπουργός τους μισθούς και τις συντάξεις. Γιατί; Διότι με τον ερχομό του VAR, να υπάρχουν νέα πρόσωπα στη διαιτησία, να μην λένε οι φίλαθλοι ότι ο Αρετόπουλος, για παράδειγμα είναι αυτός που είναι κι ας υπάρχει το VAR. Κι οι καινούργιοι, που ανελίχθηκαν με την αξία τους κι όχι με τις πιέσεις των προέδρων των ΕΠΣ, θα είναι δίκαιοι. Υπάρχει ένα φωτογραφικό μοντάζ στα social media το οποίο έχει πάρει πάνω από 1 εκατ. «κλικ». Δείχνει έναν διαιτητή να κοιτάζει το VAR και στην οθόνη αντί για φάση να εμφανίζεται ο… Μελισσανίδης και να λέει «ξέρω πού μένεις». Για πλάκα, φυσικά, αλλά το θέμα είναι ότι η καχυποψία δημιούργησε αυτή τη φωτογραφία.

Στην επαρχία ο τίτλος

Βεβαίως, τα μεγάλα ντέρμπι θα τα σφυρίζουν ξένοι διαιτητές, οπότε, τουλάχιστον σ’ αυτά δεν θα έχουμε καχυποψίες και αμφισβητήσεις. Έτσι, τουλάχιστον υποστηρίζει ο Περέιρα. Γιατί; Διότι έχουμε το παράδειγμα του τελικού του Κυπέλλου, όπου ο Μπορμπαλάν έδωσε ρεσιτάλ διαιτησίας. Όμως, οι ξένοι διαιτητές είναι επίσης άνθρωποι κι επίσης έχουν «αδυναμίες». Πέραν των ντέρμπι, ωστόσο, τα πρωταθλήματα κρίνονται και στα άλλα παιχνίδια, εκεί που θα σφυρίζουν Έλληνες διαιτητές. Το «πάρτι» στα κανάλια και στην κερκίδα, γι’ αυτούς θα γίνει. Άλλωστε, ιστορικά, τα πρωταθλήματα τα κέρδιζε η ομάδα που έπαιρνε αποτελέσματα στην επαρχία, μην το ξεχνάμε αυτό. Έτσι, στα γήπεδα της επαρχίας, τουλάχιστον το καμαράκι που θα τοποθετηθεί το VAR να είναι λίγο… ενισχυμένο και ν’ αντέχει. Το ατσάλι είναι ένα πολύ καλό υλικό για να φτιαχτεί το καμαράκι για να μην κινδυνεύει από την κερκίδα.

Να νοικιάσει VARούχες

Κι εντάξει, το VAR ήρθε. Ας πούμε ότι ήρθε. Ποιος θα το χειριστεί; Ο Κουκουλάκης θα είναι ο υπεύθυνος και τρέμει το καρδάκι του, όπως έγραψε η «Α». Οι υπόλοιποι, ποιοι θα είναι; Η ΕΠΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να νοικιάσει… VARούχες. Να φέρει κι άλλο κόσμο από το εξωτερικό. Και γιατί να μην το κάνει, δηλαδή. Τόσους και τόσους πληρώνει και μάλιστα, με παχυλούς μισθούς. Γιατί να μη φέρει και χειριστές VAR; Ας φωνάζει ο Ολυμπιακός που θέλει μισθολογικές καταστάσεις, δεν υπάρχει θέμα. Ο πρόεδρος Γραμμένος καλύπτεται από τα προσωπικά δεδομένα και δεν πρόκειται να δώσει στον Ολυμπιακό τις πληροφορίες που ζητάει. Και καλά κάνει. Αν, δηλαδή, δώσει τις καταστάσεις και πληροφορηθεί ο λαός ότι ο Κόπερφιλντ Περέιρα παίρνει 15.000 τον μήνα, θα προκληθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της ομοσπονδίας. Γιατί μπορεί να ζητήσουν κι άλλοι περισσότερα χρήματα, αφού μπορεί να θεωρήσουν ότι προσφέρουν περισσότερο από τον Κόπερφιλντ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα