Βαρύ το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ για τα μετεκλογικά σενάρια: Που το πάει ο ΓΑΠ;

Οι μαζικές επιθέσεις στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από την Πειραιώς, αλλά και από δημοσιεύματα, αναστατώνουν την Τρικούπη

Με οργή αλλά και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ το μπαράζ επιθέσεων κατά του Νίκου Ανδρουλάκη το τελευταίο διάστημα τόσο από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ όσο και από δημοσιεύματα.

Όπως εκτιμούν στη Χ. Τρικούπη, η τακτική του διμέτωπου και το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης επιμένει στη γραμμή της αυτονομίας, χωρίς να κλίνει προς ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των δύο κομμάτων. «Αλλά όλα αυτά πεισμώνουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από όσα επιδιώκουν» λένε με κομματικό πατριωτισμό κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Τα υπονοούμενα περί ομηρίας Ανδρουλάκη λόγω υποκλοπών που άφησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου και οι μεταγραφές πρώην υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ ήταν τα πρώτα «χτυπήματα» στον δρόμο προς τις εκλογές.

Εκ παραλλήλου, συνεχίζεται το πρέσινγκ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αν και η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει την ιδέα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε άλλες «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ. Συζητείται μάλιστα έντονα ότι έπονται σύντομα και ειδήσεις επ’ αυτού, με το όνομα πρώην εκσυγχρονιστή υπουργού να φιγουράρει ως φαβορί για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις με το θέμα των υποκλοπών και τα όσα διακινούνται εις βάρος του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται ότι επηρεάζουν και το σκεπτικό του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θυμάμαι -όσα χρόνια παρακολουθώ τα πράγματα στη χώρα- για αρχηγό δημοκρατικού κόμματος, οι πολιτικοί του αντίπαλοι να αφήνουν τέτοια δηλητηριώδη υπονοούμενα. Θέλω να σας πω ότι όλα αυτά προσμετρώνται στις αποφάσεις μου» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το βράδυ στο Action24.

Δεδομένου ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε κατηγορήσει το Μέγαρο Μαξίμου και τους «επικοινωνιακούς του βραχίονες» γι’ αυτές τις φήμες, καθίσταται σαφές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «κόβει τις γέφυρες» με τη ΝΔ. «Είναι προφανές ότι κατόπιν αυτών “καίγονται” τα όποια σενάρια υπήρχαν για συνεργασία με το κυβερνών κόμμα» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε στην «Καθημερινή» ότι μοναδική προϋπόθεση προκειμένου να μετάσχει το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης είναι να πάρει ένα ισχυρό ποσοστό «ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων», είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». «Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία για την εξουσία» συμπλήρωσε. Κάτι που σημαίνει ότι, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει διψήφιο ποσοστό επί παραδείγματι, θα μείνει εκτός συζητήσεων.

Ο κ. Ανδρουλάκης, παράλληλα, δείχνει να επιμένει στο «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», λέγοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει σελίδα με αυτούς πρωταγωνιστές».

Ωστόσο, ο Ανδρέας Λοβέρδος με συνέντευξή του (στην Political), ερωτηθείς για τον πήχη του υψηλού ποσοστού, τόνισε: «Όταν διεκδίκησα την αρχηγία του κόμματος, αναφερόμουν σε υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας. Με ένα ισχυρό ποσοστό έχεις λόγο και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Δεν προτιμήθηκα. Τον πήχη τώρα δεν είμαι εγώ εκείνος που θα τον βάλει». Έστειλε ωστόσο ένα μήνυμα προς την ηγεσία: «Oι εκλογές που έρχονται έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα για μας. Πρέπει να αυξήσουμε την πολιτική μας δύναμη όσο περισσότερο γίνεται. Δεν μας αξίζει ο ρόλος του αποκόμματος». Επίσης, πρόσθεσε πως «δεν προσερχόμαστε στις κάλπες με αρνητικό πρόσημα και “ούτε ούτε”» αναφερόμενος προφανώς στο «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προσδιόρισε τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ «ισχυρό ποσοστό»: «Να διαμορφώσουν οι πολίτες έτσι τα ποσοστά ώστε το πρώτο κόμμα να μην προχωρήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με βάση μια προγραμματική σύγκλιση».

Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» πάντως για το ΠΑΣΟΚ. Όποια απόφαση και αν πάρει η ηγεσία, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις και ίσως και διασπαστικές κινήσεις. 

Η φράση του Γ. Καρατζαφέρη «Ο Ανδρουλάκης ή θα γίνει αντιπρόεδρος του Μητσοτάκη ή θα πάει σπίτι του» προκάλεσε έντονες συζητήσεις. «Ο Καρατζαφέρης το είπε μισό: Ο Ανδρουλάκης ή θα γίνει αντιπρόεδρος του Μητσοτάκη και θα πάει σπίτι του σε λίγο καιρό ή θα πάει απευθείας σπίτι του» έλεγε ένα εμπειρότατο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας πως τυχόν συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα έχει τα αποτελέσματα συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το κόμμα και θα σπρώξει προς τα κάτω τα ποσοστά της Χ. Τρικούπη.

Στον αντίποδα, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές -και αναλόγως των αποτελεσμάτων φυσικά- θα εκκινήσουν διεργασίες για τη σύμπηξη κεντροαριστερού κόμματος. «Μονοκομματικά δεν θα κερδίσει ποτέ η Κεντροαριστερά τη ΝΔ» εκτιμούν οι θιασώτες του εν λόγω εγχειρήματος. Κάπου εδώ μπαίνει και η παράμετρος του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε ξαφνικά ξανά «πρωτοσέλιδο» με αφορμή τις φήμες ότι συνέφαγε με τον Αλέξη Τσίπρα και συζήτησαν την προοπτική «κυβέρνησης ηττημένων». Φήμες τις οποίες διέψευσε με ανακοίνωσή του, όχι όμως και τη συνεύρεσή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνική εκδήλωση σε σπίτι δημοσιογράφου.

Φυσικά, ενώπιον 30 ανθρώπων δεν μπορεί να συζητήσει κανείς σοβαρά τέτοιου είδους σενάρια. Επιπλέον, το όνομα Παπανδρέου εξακολουθεί να «πουλάει» και να προσφέρεται για σενάρια επί σεναρίων. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου αφενός δεν είναι ανενεργός πολιτικά (παραμένει πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ), τουναντίον έχει έναν κύκλο συνομιλητών και προσκείμενων στελεχών και βουλευτών, αφετέρου δεν κρύβει ότι δεν θέλει επ’ ουδενί συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε, και ο ίδιος στην «αναιμικής διάψευσης» δήλωσή του είπε πως «όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν».

Σε αυτό τον καμβά, και με φόντο μια υφέρπουσα απαισιοδοξία για τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, προκαλούνται παρασκηνιακές συζητήσεις για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα