Βαρύτατη καταγγελία του Ευρωκοινοβουλίου για την παρέμβαση της Ρωσίας στην Αφρική

Το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τρία ψηφίσματα που αξιολογούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ρωσικές παραστρατιωτικές ομάδες, τις φρικαλεότητες στη Σομαλία και την κατάσταση στο Καμερούν

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση, την ομάδα Wagner και συναφείς ιδιωτικές στρατιωτικές οντότητες σε διάφορες περιοχές συγκρούσεων. Το ρωσικό κράτος φαίνεται να φέρει ευθύνη για τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση, τη διαχείριση και την διοίκηση αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων, λένε οι ευρωβουλευτές, ενώ επισημαίνουν ότι οι δραστηριότητες του Ομίλου Wagner αντιστοιχούν στην εξάπλωση της επιρροής της Ρωσίας σε εμπόλεμες ζώνες.

Η ομάδα Wagner, και άλλοι εργολάβοι ασφαλείας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φορείς του ρωσικού κράτους, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα σημειώνει ότι η ομάδα Wagner είναι παρούσα σε πολλές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Ουκρανία, τη Συρία, το Σουδάν, τη Μοζαμβίκη, τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Βενεζουέλα.

Δεδομένου του ιστορικού παραβιάσεων, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τη δήλωση του Επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την επικείμενη υιοθέτηση στοχευμένων κυρώσεων της ΕΕ κατά «σχετικών ατόμων και οντοτήτων που συνδέονται με την ομάδα Wagner», καθώς και ατόμων και οντοτήτων που συνεργάζονται μαζί τους. Ζητούν αυτές οι κυρώσεις να περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε στελέχη της Wagner. Επιπλέον, το ψήφισμα προτρέπει όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Ομίλου Wagner και των θυγατρικών του, ιδιαίτερα την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, να διακόψουν κάθε σχέση με τον όμιλο και τους υπαλλήλους του.

Η ολομέλεια καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να χρησιμοποιηθούν από τις δικαιούχους χώρες για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών με τόσο τρομερό ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κείμενο εγκρίθηκε με 585 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 43 αποχές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κι άλλο ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Σομαλία. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν όλες τις παραβιάσεις- και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων, εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, δημοσιογράφων, αξιωματούχων εκλογικών διαδικασιών και της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) από τρομοκρατικές ομάδες, ιδίως την Al-Shabaab. Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στη Σομαλία μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της κοινωνικής ένταξης και της χρηστής διακυβέρνησης. Καλεί, ως εκ τούτου, τους ηγέτες της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας της χώρας και την ολοκλήρωση της χωρίς αποκλεισμούς

Όσο περισσότερο καθυστερεί η εκλογική διαδικασία, τόσο περισσότεροι πόροι θα εκτρέπονται μακριά από σημαντικές εθνικές προτεραιότητες, όπως η ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Η Σομαλία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, με περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από 2,7 εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν έκτακτα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Καλούν την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τους διεθνείς εταίρους να αυξήσουν επειγόντως την ανθρωπιστική βοήθεια και να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση της COVID-19 της χώρας, ιδίως μέσω της ανταλλαγής εμβολίων και της παροχής βασικών ιατρικών προμηθειών. Το κείμενο εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 55 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν βαθιά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο Καμερούν. Το τρίτο στη σειρά ψήφισμα για την πολύπαθη Αφρική σημειώνει ότι το Καμερούν αντιμετωπίζει ταυτόχρονα μια σειρά από πολιτικές και προκλήσεις ασφαλείας. Αφορά στην τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στην περιοχή της Άπω Βορρά και μια εσωτερική ένοπλη αυτονομιστική εξέγερση, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιφέρειες της χώρας.

Η τελευταία σύγκρουση μεταξύ πολιτοφυλακών και κρατικών αρχών έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, χιλιάδες θύματα αποτρόπαιων εγκλημάτων και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στις αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν. Το Ευρωκοινοβούλιο προτρέπει τόσο την κυβέρνηση του Καμερούν όσο και τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των αυτονομιστικών ομάδων να υπογράψουν σε συμφωνία για εκεχειρία και ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων χωρίς βία και η άρση του μποϊκοτάζ στα σχολεία.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την κυβέρνηση του Προέδρου Paul Biya και τους αγγλόφωνους αυτονομιστές να ξεκινήσουν αμέσως εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ παρακαλούν τη διεθνή κοινότητα, ιδίως την Αφρικανική Ένωση, τα κράτη της Κεντρικής Αφρικής και την ΕΕ, να βοηθήσουν στη διευκόλυνση του διαλόγου προσφέροντας να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο.

Το ψήφισμα καλεί επίσης τις αρχές του Καμερούν να σταματήσουν να παραπέμπουν σε δίκη ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων, ιδίως αμάχους, προκαθορίζοντας τα αποτελέσματα και επιβάλλοντας τη θανατική ποινή, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν στο Καμερούν ότι πρέπει να υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των πολιτών σε δίκαιη δίκη ενώπιον ανεξάρτητων δικαστηρίων και υπενθυμίζουν ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια δεν πρέπει να έχουν δικαιοδοσία επί του άμαχου πληθυσμού. Το κείμενο εγκρίθηκε με 614 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 40 αποχές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα