Λοιμωξιολόγοι σε κυβέρνηση: “Σφραγίστε… χθες την Αττική για 2 εβδομάδες”

Μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις μένουν για την επικύρωση του ολικού lockdown που είχε «κλειδώσει» από το μεσημέρι

Περίπου μία ώρα κράτησε η έκτακτη σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, και ο καπνός που βγήκε από την καμινάδα του πρωθυπουργικού μεγάρου  δείχνει άμεσο και ολοκληρωτικό λουκέτο σε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην Αττική.

Αυτό που απέμενε ήταν η σχετική υπόδειξη-εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega ήρθε κι αυτή λίγα λεπτά πριν από τις 5 το απόγευμα αποφάνθηκε ότι η Αττική πρέπει να “σφραγιστεί” από τα ξημερώματα της Τετάρτης ολοκληρωτικά και για διάστημα δύο εβδομάδων.

Αυτό που απομένει πλέον είναι οι επίσημες ανακοινώσεις που θα επικυρώσουν το ολικό lockdown που είχε «κλειδώσει» από το μεσημέρι. Κι αυτές θα γίνουν με τον πιο επίσημο τρόπο δηλαδή δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είχε προϊδεάσει  ο Κικίλιας

Για το ενδεχόμενο του ολικού lockdown είχε προϊδεάσει νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό “Open”, δήλωσε πως αν η κατάσταση θα συνεχίσει έτσι, η εισήγησή του προς την επιτροπή θα είναι να οδηγηθεί η χώρα σε ένα ολικό lockdown, όπερ και εγένετο.

Όπως λέγεται, μάλιστα, εκτός από την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα που παρουσιάζει μέρες τώρα η περιφέρεια της Αττικής, τα ιδιαιτέρως αυξημένα νέα κρούσματα COVID που φέρεται να έχουν επιβεβαιωθεί για σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου -μέχρι και 1.700 καινούργιες λοιμώξεις έδειχναν οι στατιστικές προβολές- ήταν ο καταλύτης να παρθεί η καταρχήν απόφαση για λουκέτο τύπου Μαρτίου.

Αν τελικά οριστικοποιηθεί η εφαρμογή δρακόντειας καραντίνας στην Αθήνα, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση τα μαθήματά τους. Αντίστοιχα, θα κατεβάσουν ρολά και τα λιανεμπορικά καταστήματα, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων, αλλά και των λαϊκών αγορών. Πιθανότατα θα παραμείνουν, τέλος, σε λειτουργία οι υπηρεσίες “delivery” και “take away”.

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν άφηναν άλλη διέξοδο

Στη σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρέθεσε μερικά από τα επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις πέραν του ολικού lockdown στην Αττική. Όπως είπε συγκεκριμένα ο υπουργός επικαλούμενος στοιχεία από το ΕΚΑΒ, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνώσεις, την Κυριακή (7/2) 245 διασωληνώσεις, που χθες Δευτέρα (8/2) ανήλθαν σε 260!!! Δηλαδή, κάθε ημέρα αυξάνονταν κατά 15 οι ασθενείς που χρειάζονταν διασωλήνωση, εκ των οποίων οι 10 εντοπίζονταν στην Αττική, γεγονός που σημαίνει ότι ότι μια μονάδα ΜΕΘ “γέμιζε” σε μόλις 24 ώρες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα