Βραζιλία: Δικαστής κλήθηκε για εξηγήσεις, όταν έβγαλε απόφαση μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ο δικαστής βρήκε το μπελά του, καθώς χρησιμοποίησε ψευδή δεδικασμένα του Ανώτερου Δικαστηρίου, καταλήγοντας πως το εικονικό εργαλείο κατέστη «ανεπαρκές»

Μάλλον επιβλαβής ήταν η τεχνητή νοημοσύνη στην περίπτωση Βραζιλιάνου δικαστή, που εξέδωσε μια απόφαση με εσφαλμένες αναφορές και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την παροχή εξηγήσεων.

Ο δικαστής χρησιμοποίησε το ChatGPT για να εκδώσει απόφαση, η οποία τελικώς βρίθει λαθών, ενώ η περίπτωσή του θεωρείται η πρώτη του συγκεκριμένου είδους στη χώρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, δημόσιο όργανο που είναι αρμόδιο να επιβλέπει την καλή λειτουργία του δικαστικού συστήματος στη Βραζιλία, ζήτησε από τον δικαστή Τζέφερσον Ροντρίγκες να εξηγήσει πώς κατέληξε να εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο ομοσπονδιακός αυτός δικαστής της πολιτείας Άκρε, στη βόρεια Βραζιλία, χρησιμοποίησε για να στηρίξει την ετυμηγορία του ψευδή δεδικασμένα του Ανώτερου Δικαστηρίου, που είναι ένα από τα κορυφαία δικαστικά όργανα της Βραζιλίας.

«Ανεπαρκές το εικονικό εργαλείο, έφταιγε ο φόρτος εργασίας»

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP, ο δικαστής δήλωσε ότι εμπιστεύτηκε την επεξεργασία της ετυμηγορίας αυτής σε έναν «έμπιστο συνεργάτη», ο οποίος χρησιμοποίησε το εργαλείο ChatGPT.

Τα λάθη «έγιναν λόγω της χρήσης ενός εικονικού εργαλείου, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές», παραδέχθηκε ο δικαστής. Ο ίδιος απέδωσε αυτό το, όπως χαρακτήρισε, «απλό λάθος» στον «υπερβολικό φόρτο εργασίας» των Βραζιλιάνων δικαστών.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό του είδους», τόνισε το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, δίνοντας διορία 15 ημερών στον δικαστή για να δώσει πιο ενδελεχείς εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το όργανο αυτό, η προσφυγή στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ολοένα και συχνότερη στα βραζιλιάνικα δικαστήρια, όπου η τεχνολογία αυτή δεν πλαισιώνεται ακόμη από κάποιον νόμο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα