Σφαγή στον Ατλαντικό: Φορτίο με πτερύγια 10.000 καρχαριών κατάσχεσε η Βραζιλία

Η σούπα από πτερύγια καρχαρία θεωρείται εκλεκτό έδεσμα σε χώρες της Ασίας.

Το μεγαλύτερο φορτίο πτερυγίων καρχαρία που έχει εντοπιστεί ποτέ, συνολικού βάρους 29 τόνων, ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν οι αρχές της Βραζιλίας, καθώς η ζήτηση στην Ασία συνεχίζει να τροφοδοτεί την παράνομη αγορά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας Ibama, τα πτερύγια προέρχονται από 10.000 καρχαρίες δύο διαφορετικών ειδών, του γλαυκοκαρχαρία (Prionace glauca) και του ρυγχοκαρχαρία (Isurus oxyrinchus), ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα προστέθηκε στην λίστα των απειλούμενων ειδών της Βραζιλίας.

Το μεγαλύτερο μέρος, 27,6 τόνοι, κατασχέθηκαν από εξαγωγική εταιρεία στην πολιτεία του Σάντα Καταρίνα, ενώ το υπόλοιπο βρέθηκε στην κατοχή δεύτερης εταιρείες στο διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, ανέφερε η Ibama, χωρίς να κατονομάσει εταιρείες ή πρόσωπα.

Τα πτερύγια καρχαρία χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για την παρασκευή μιας σούπας που θεωρείται εκλεκτό έδεσμα σε αρκετές ασιατικές χώρες.

Αφότου τα πτερύγια κοπούν, το υπόλοιπο σώμα του καρχαρία απλά πετάγεται στη θάλασσα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι καρχαρίες φαίνεται ότι είχαν πιαστεί από ψαράδες που είδαν άδεια αλιείας για άλλα είδη.

Η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της Βραζιλίου αποτελεί δέσμευση του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd ζήτησε πάντως από τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση να απαγορεύσει πλήρως το εμπόριο πτερυγίων και τις εισαγωγές κρέατος καρχαρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα