Σάλος στη Βραζιλία για τις δύο διανυκτερεύσεις Μπολσονάρου στην πρεσβεία της Ουγγαρίας

Το νομικό team του πρώην προέδρου, που ερευνάται για διάφορες υποθέσεις, διαβεβαιώνει πως δεν είχε καμιά πρόθεση να διαφύγει

Καθώς τον ζώνουν έρευνες της δικαιοσύνης για διάφορες υποθέσεις, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πέρασε τον Φεβρουάριο δυο βράδια στην πρεσβεία της Ουγγαρίας στη Βραζιλία, όμως η ομάδα των δικηγόρων του διαβεβαίωσε πως δεν είχε καμιά πρόθεση να διαφύγει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που αποκάλυψε χθες Δευτέρα αυτή τη διαμονή που εγείρει σειρά ερωτημάτων, ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος «κρυβόταν», προσπαθούσε να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

«Ψευδείς ειδήσεις», αντέτειναν οι συνήγοροί του. Επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι ο εντολέας τους διέμεινε «για δύο ημέρες» στην πρεσβεία της «φίλης χώρας» που κυβερνά ο Βίκτορ Όρμπαν, που ανήκει επίσης στην άκρα δεξιά.

Όμως, κατ’ αυτούς, πήγε εκεί «κατόπιν πρόσκλησης» των ουγγρικών αρχών, με μόνο σκοπό να «συζητήσει για το πολιτικό περιβάλλον στις δυο χώρες».

«Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία (…) ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας», επέμειναν.

Πλάνα από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της ουγγρικής διπλωματικής αποστολής στην Μπραζίλια, που μεταφόρτωσαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Times, εικονίζουν τον πρώην πρόεδρο να μπαίνει στην πρεσβεία τη 12η Φεβρουαρίου κάποια στιγμή το βράδυ και να φεύγει τη 14η το απόγευμα.

Ή με άλλα λόγια μερικά 24ωρα έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκε το διαβατήριό του και τού απαγορεύθηκε η έξοδος από την επικράτεια.

Την 8η Φεβρουαρίου, η επιχείρηση αυτή, έκτασης άνευ προηγουμένου, χαρακτηρίστηκε πολιτικός σεισμός. Ερευνητές εξέθεσαν λεπτομερώς τις υποψίες τους για την «απόπειρα πραξικοπήματος» που υποκινήθηκε από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου και το περιβάλλον του για να ανατραπεί η ήττα του το 2022 από τον κεντροαριστερό αντίπαλό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Κληθείς χθες βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας προκειμένου να «δώσει εξηγήσεις» για την διανυκτέρευση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου, ο ούγγρος πρεσβευτής πέρασε κάπου είκοσι λεπτά στην έδρα της βραζιλιάνικης διπλωματίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Μπραζίλια.

Ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF) Αλεσάντρ τζι Μοράις, που διενεργεί έρευνα για μια από τις υποθέσεις σε βάρος του κ. Μπολσονάρου, έδωσε «προθεσμία 48 ωρών» στον πρώην πρόεδρο να εξηγηθεί, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες δικαστικές πηγές.

Η βραζιλιάνικη κεντροαριστερά δεν άργησε να αναδείξει την υπόθεση.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος είχε πρόθεση «φυγής (…) εξαιτίας του φόβου πως θα δικαστεί για τα εγκλήματά του, θα καταδικαστεί και θα φυλακιστεί», κατήγγειλε μέσω X (του πρώην Twitter) η Γκλάισι Χόφμαν, η πρόεδρος του Κόμματος Εργαζομένων (PT) του Λούλα.

Βουλευτής του ίδιου κόμματος, ο Λίντμπεργκ Φαρίας, ανακοίνωσε πως προσέφυγε στη γενική εισαγγελία για να ζητήσει την «προφυλάκιση» του κ. Μπολσονάρου για προληπτικούς λόγους.

«Η διαμονή του στην πρεσβεία υποδεικνύει πως ο πρώην πρόεδρος αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί τη φιλία του με ομοϊδεάτη του ακροδεξιό ηγέτη για να ξεφύγει από το βραζιλιάνικο σύστημα δικαιοσύνης», επιχειρηματολόγησε ο κοινοβουλευτικός αυτός.

Στην ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι του Ζαΐχ Μπολσονάρου υπενθύμισαν πως είναι «πασίγνωστο (…) πως ο πρώην πρόεδρος έχει καλή σχέση με τον ούγγρο πρωθυπουργό».

Την 8η Φεβρουαρίου, ο κ. Όρμπαν χαρακτήρισε τον κ. Μπολσονάρου «τίμιο πατριώτη» μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, παροτρύνοντάς τον να «συνεχίσει να αγωνίζεται».

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της παράταξής του, του Φιλελεύθερου Κόμματος, ο πρώην αρχηγός του κράτους υποστήριξε πως «πάει συχνά σε πρεσβείες στη Βραζιλία» για να «συζητά με πρεσβευτές».

«Έχω καλές διεθνείς σχέσεις και διατηρώ ως ακόμη και σήμερα σχέσεις με αρχηγούς κρατών (…) Μου τηλεφωνούν συχνά για να μου ζητήσουν πληροφορίες για τι συμβαίνει στη χώρα μας», διαβεβαίωσε.

Αφού τον περασμένο Ιούνιο στερήθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως το 2030, διότι διέσπειρε ψεύδη για το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, 69 ετών, βλέπει τον δικαστικό κλοιό να σφίγγει γύρω του, μετά την ήττα του από τον Λούλα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέστησε να του ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση της πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για τη φερόμενη υπεξαίρεση δώρων από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων που προσέφερε η Σαουδική Αραβία.

Παρ’ όλ’ αυτά τα σκάνδαλα, ο άλλοτε λοχαγός παραμένει πολύ δημοφιλής στον πολιτικό του χώρο.

Την 25η Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη διαμονή του στην πρεσβεία της Ουγγαρίας, έκανε επίδειξη δύναμης με μεγάλη διαδήλωσε προς υποστήριξή του στη Σαν Πάουλου, στην οποία συμμετείχαν κάπου 185.000 άνθρωποι, κατά την εκτίμηση ερευνητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα