Βρέθηκε πλάκα ασβεστόλιθου 2.100 ετών στην Ιερουσαλήμ

Πλάκα ασβεστόλιθου 2.100 ετών που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ, είναι το αρχαιότερο πλέον πειστήριο για την ονομασία της ιστορικής πόλης.

Από την πλάκα αποδεικνύεται ότι πάντοτε η πόλη αποκαλούνταν Ιερουσαλήμ. Η πλάκα αποτελεί μέρος ρωμαϊκής κατασκευής και βρέθηκε κοντά στο δρόμο Binyanei Ha’uma, στην είσοδο της πόλης.

Η επιγραφή είναι στα αραμαϊκά με εβραϊκά γράμματα και γράφει: «Ανανίας γιος του Δόδαλου της Ιερουσαλήμ».

Επιγραφές που αναφέρουν την Ιερουσαλήμ την περίοδο 1.000 π.Χ. έως και 70 μ.Χ. είναι εξαιρετικά σπάνιες ενώ ποτέ άλλοτε δεν έχει βρεθεί πλάκα με το όνομα της πόλης που χρονολογείται 2.100 χρόνια πριν. Μέχρι σήμερα το αρχαιότερο πειστήριο για την ονομασία της πόλης βρισκόταν σε νομίσματα τα οποία χρονολογούνταν από το 500 π.Χ.

Ποιος ήταν ο Ανανίας και ο πατέρας του ο Δόδαλος πιθανόν δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το όνομα Ανανίας ήταν διαδεδομένο στην αρχαία Ιερουσαλήμ. Από την άλλη, ίσως μάθουμε ποιος είναι ο Δόδαλος. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Δόδαλος βγαίνει από το αρχαιοελληνικό Δαίδαλος και εικάζεται ότι Ανανίας και Δόδαλος ήταν αρχιτέκτονες ή γλύπτες.

Εξάλλου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε η πλάκα εντοπίστηκε αρχαίο εργοστάσιο κεραμικών.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το όνομα Ιερουσαλήμ ετυμολογείται Γιερού-Σαλίμ, δηλαδή ως «θεμέλιο (σουμεριακά γιερού, να θεμελιώσει) του θεού Σαλίμ» και έτσι ο θεός Σαλίμ θεωρείται ως πρώτος «πολιούχος» της πόλης της εποχής του ορείχαλκου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα