Βρυξέλλες: Οι αγρότες με τα τρακτέρ σπάνε τα κιγκλιδώματα – «Αρμέξτε την αγελάδα, όχι τον αγρότη»

Οι αγρότες έχουν φτάσει μία ανάσα από το κτίριο της Κομισιόν - Λεμόνια και πορτοκάλια εκτοξεύονται στους αστυνομικούς

Aποφασισμένοι για δυναμικό παρών είναι οι αγρότες στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για ακόμη μια φορά, εν όψει της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε μίνι αποκλεισμό της πρωτεύουσας και ειδικότερα στην λεγόμενη ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών όπου βρίσκονται τα κτίρια των θεσμών της ΕΕ.

«Περίπου 300 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στην ευρωπαϊκή συνοικία, αλλά εκατοντάδες ακόμη είναι πιθανό να φτάσουν», δήλωσε νωρίτερα η αστυνομία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι αγρότες έχουν φτάσει μία ανάσα από το κτίριο της Κομισιόν. Η κατάσταση είναι τεταμένη καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι παρατεταγμένες στο δρόμο προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αγρότες προς τα κτίρια της ΕΕ. Από την πλευρά τους οι αγρότες έχουν αφήσει στο δρόμο καφάσια με λεμόνια και πορτοκάλια και τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς.

Δείτε Live εικόνα από τις Βρυξέλλες

 

Ένα πανό που κρεμόταν από ένα από τα οχήματα των αγροτών έγραφε: «Αρμέξτε την αγελάδα, όχι τον αγρότη». Οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται ήδη στο σημείο προέρχονται από την επαρχία Ναμούρ, ή ακόμη και από την Ιταλία, όπως φαίνεται από τις κίτρινες σημαίες της κυριότερης ιταλικής συνομοσπονδίας αγροτικών συνδικάτων, της Coldiretti.

Οι αγρότες έριχναν κοπριά και ελαστικά μπροστά από το οδόφραγμα της αστυνομίας.

Οι αγρότες έχουν κλείσει δρόμους στο κέντρο των Βρυξελλών με τα τρακτέρ και έχουν στήσει οδοφράγματα με ελαστικά. Παράλληλα με βαριά αγροτικά μηχανήματα σπάνε τα κιγκλιδώματα που έχει τοποθετήσει η αστυνομία στους δρόμους.

«Ο στόχος είναι να είμαστε εκεί κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας», εξηγεί ο Guillaume Van Binst, γενικός γραμματέας της Oμοσπονδίας Νέων Αγροτών. Ένα μήνα μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις στο Βέλγιο, η αγρότες επιστρέφουν ξανά, απαιτώντας να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων, «είναι δύσκολο να πούμε αν θα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι απ’ ό,τι στην πρώτη δράση, όταν ήταν παρόντα περίπου 1.300 τρακτέρ», δήλωσε ο Guillaume Van Binst. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ βγαίνουν ήδη στους δρόμους των Βρυξελλών, μεταδίδει η Le Soir.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «καμία διαρθρωτική απάντηση που υπερασπίζεται η ομοσπονδία δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γεωργίας αυτής της Δευτέρας». «Η Επιτροπή προτείνει μόνο ελάχιστες προσαρμογές, ορισμένες από τις οποίες δεν αφορούν καν την περιοχή μας, και χαίρεται να μετακυλύει την ευθύνη στα κράτη μέλη ή στις περιφέρειες ή να καταλήγει σε δυσανάγνωστες δεσμεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα…», καταγγέλλει.

«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τη γεωργία της, ιδίως στο πλαίσιο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», προσθέτει η ομοσπονδία. «Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της, παρέχοντας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έναν επαρκή προϋπολογισμό που θα επιτρέπει στους αγρότες να κερδίζουν ένα εισόδημα για τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι διαδηλωτές εισέρχονται ήδη στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία των Βρυξελλών. Οι Αρχές προχώρησαν στη σύσταση να αποφεύγουν οι πολίτες την μετακίνησή τους με ΙΧ.

Οι σήραγγες Reyers-Centre, Tervueren, Cinquantenaire και Loi στις Βρυξέλλες είναι κλειστές προς το κέντρο. Τα κλεισίματα αυτά είναι αποτέλεσμα της δράσης των αγροτών, οι οποίοι θα καταλάβουν την ευρωπαϊκή συνοικία από τις 10 το πρωί τοπική ώρα, της Δευτέρας.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι «αρκετά τρακτέρ συγκλίνουν στις Βρυξέλλες μέσω των αυτοκινητοδρόμων και των εθνικών οδών».

Όπως αναφέρει η Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Γεωργίας.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Κεντρική Φωτογραφία: AP

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα