Ξεκινά η εκπαίδευση των ”Δασοκομάντος” – 500 αερομεταφερόμενοι από την νέα αντιπυρική περίοδο

Πρόκειται για ομάδα κρούσης με εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων

“Δασοκομάντος” …άμεσης δράσης για megafires. “Ειδικοδυναμίτες”, δασολόγοι, δασοπόνοι και άλλα άτομα που έχουν “επαφή” με το δάσος, θα στελεχώσουν την ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων), την “ομάδα κρούσης” των δασικών πυρκαγιών.

Μετά από “διαβολοβδομάδες” ειδικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στα πύρινα πεδία θα αποτελέσουν το νέο όπλο στη δασοπροστασία με την ελπίδα ότι θα ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Οι ειδικές επιχειρησιακές ομάδες που θα αποτελούνται αρχικά από 500 αερομεταφερόμενους “δασοκομάντος” θα είναι έτοιμες για πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Η κυβέρνηση τρέχει ήδη τις πρώτες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την δημιουργία του νέου σώματος δασοπυρόσβεσης. Τουλάχιστον 3.500 νέοι μόνιμοι πυροσβέστες αναμένεται να ενταχθούν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με χρονικό ορίζοντα το 2022.

“Στην ουσία θα είναι πυροσβέστες, παλιοί, υφιστάμενοι πυροσβέστες και κάποιες νέες προσλήψεις που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο 2022. Πεντακόσια άτομα θα θέλαμε να είναι στην αρχή. Άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει σε ένα οδικό δίκτυο. Και πιστεύω ότι στο κομμάτι αυτό μπορούμε να αναζητήσουμε και τεχνογνωσία από άλλες χώρες που ενδεχομένως σε αυτό τον τομέα της δασοπυρόσβεσης να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του νεοσύστατου σώματος.

Οι προσλήψεις για τη νέα υπηρεσιακή μονάδα θα γίνουν με διαδικασίες όμοιες με αυτές των ειδικών φρουρών της αστυνομίας, με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, νομικών συμβούλων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυξημένη μοριοδότηση αναμένεται να λάβουν άτομα με προϋπηρεσία στα σώματα των Ειδικών Δυνάμεων, όπως επίσης και απόφοιτοι σχολών που σχετίζονται με το δάσος.

Όσοι επιλεγούν πρόκειται να λάβουν εξειδίκευση με ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, η οποία θα οργανωθεί από κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή ινστιτούτο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη εκπαίδευση στα πρότυπα σχολείων των ειδικών δυνάμεων που θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 μήνες, καθώς η ΕΜΟΔΕ δεν θα στελεχωθεί από εποχικό προσωπικό το οποίο συνήθως προετοιμάζεται σε μερικές εβδομάδες.

Για το μόνιμο προσωπικό προβλέπεται διετής προετοιμασία πριν ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση η εκπαίδευση θα είναι εντατική και σύντομη χρονικά για να μπορέσουν τα στελέχη του νεοσύστατου σώματος να προετοιμαστούν εγκαίρως ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Η εκπαίδευση εκτός από τη φυσική κατάσταση, στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την χρήση χειρωνακτικού και μηχανικού εξοπλισμού για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και κατάσβεση, ενώ ειδικό “σχολείο” θα περάσουν οι υποψήφιοι για την ασφαλή μεταφορά πληρωμάτων με ελικόπτερα και την δυνατότητα προσγείωσης από μεγάλο ύψος.

Εκτός από τους “δασοκομάντος”, με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει και έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές το φετινό “δύσκολο” καλοκαίρι, ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη συνολικά 3.500 νέων πυροσβεστών μέσα στο 2022, στα πλαίσια του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” ύψους 1,7 δις ευρώ, για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα προστεθούν στους 13.500 μόνιμους και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες. “Όσος κόσμος και να έρθει οι ανάγκες είναι πολλές, είναι όλοι χρήσιμοι”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πηγή: TheToc.gr

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα