Ξεμπροστιάζει τον Παπανδρέου ο Ντράγκι

Ξεσκεπάζει τον Γιώργο Παπανδρέου ο Μάριο Ντράγκι. Ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρεί τον τέως πρωθυπουργό ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό Στήριξης αφού, όπως είπε, «η κυβέρνηση του παραπλάνησε την τρόικα πριν από τρία χρόνια». Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ με τη δήλωση αυτή παραδέχεται ουσιαστικά πως ήταν λάθος το Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης έκανε μια τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του ΕΚ. «Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς.

Οι Ελληνικές αρχές της εποχής παραπλανούσαν την τρόικα με διαβεβαιώσεις πως η ελληνική οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν στην πραγματικότητα. Οι αποφάσεις για το πρώτο Μνημόνιο βασίστηκαν σε στοιχεία που ήταν εσφαλμένα και παραπλανητικά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

Σε μια έκθεσή του που είχε δημοσιευθεί στα μέσα του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είχε μεμφθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έλλειψη επάρκειας όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας προς κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες στην ευρωζώνη.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι επέκρινε την ΕΕ που δεν είχαν συμφωνήσει στην απομείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που διακρατούσαν ιδιώτες –το πολυσυζητημένο PSI– ήδη από το 2010, όταν είχε συναφθεί το πρώτο μνημόνιο δανεισμού της Ελλάδας. «Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη […] Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια, ώστε να μην επαναληφθούν, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη, η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. Καταλήγοντας, ο Ιταλός καθηγητής Οικονομίας αναγνώρισε πως ”η Ελλάδα συνεχίζει το πρόγραμμα προσαρμογής και πρέπει να της αναγνωριστεί ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο”.

 

 

Διαβάστε επίσης