Υπενθυμίζει το χρυσό παρελθόν

Στροφή του ΠΑΣΟΚ στην προγραμματική αντιπολίτευση με προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση και το κοινωνικό πρόγραμμα στέγασης

Η προγραμματική αντιπολίτευση αποδίδει καρπούς εκτιμούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «βλέποντας» θετική ανταπόκριση στις προτάσεις που έχουν καταθέσει τον τελευταίο καιρό για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Κάποιες από αυτές, αφορούν την κοινωνική κατοικία, το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και το πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη «βλέπουμε την αλλαγή και στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι φορείς. Στις συναντήσεις μαζί τους δεν υπάρχει το κλίμα άντε να βγάλουμε την υποχρέωση, αλλά ζητούν από εμάς να πιέσουμε την κυβέρνηση». Αυτό, λοιπόν, έχει φέρει πλατιά χαμόγελα στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ μοιάζει τελματωμένο μεταξύ 11-12% και σε καμία περίπτωση δεν έχει την δυναμική με την οποία ξεκίνησε όταν εξελέγη πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Βέβαια χωρίς να αμφισβητούν τις δημοσκοπικές εταιρείες-όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουν πολλές απορίες. Για παράδειγμα στην τελευταία χρονικά δημοσκόπηση της GPO οι πολίτες σε ποσοστό 70% εκτιμούν πως το Μαξίμου γνώριζε τα πάντα για τις υποκλοπές, ειδικά για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, όμως στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ χάνει κιόλας. Στην δημοσκόπηση της GPO το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 11%, δηλαδή λιγότερο ποσοστό ακόμη και πριν γίνει γνωστό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Γι’ αυτό και στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως στις κάλπες τελικά το ΠΑΣΟΚ θα υπερβεί τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Και για να γίνει αυτό, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων κινείται πλέον σε διαφορετική ρότα. Ναι μεν ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με φράσεις του στυλ «διαλύει η κυβέρνηση το ΕΣΥ», αλλά υπενθυμίζει ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα είχε ως οραματιστές τον Παρασκευά Αυγερινό και τον Γιώργο Γεννηματάς».

Δέσμη προτάσεων

Ταυτόχρονα ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση μία δέσμη προτάσεων για την ακρίβεια και το κόστος διαβίωσης.  Στην συγκεκριμένη εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δίπλα του ανθρώπους της αγοράς όπως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου,  η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργειτης (Καθηγητής ΕΚΠΑ) και ο καθηγητής ΕΜΠ Βαγγέλης Μαρινάκης (εξειδικευμένος σε θέματα ενέργειας).

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων αντί να συσσωρεύουν υπερκέρδη. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να δοθεί παροχή φορολογικών κινήτρων για άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης, ζήτησε να στηριχτούν οι συνταξιούχοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και παράλληλα, να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και την επαναφορά του ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης.

Μεγάλη έμφαση ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε στη στεγαστική πολιτική, με την πρόταση για δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Όπως επισήμανε, θα προκύψουν μέσω της κατασκευής νέων και της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών, ενώ θα προβλέπεται η παροχή φορολογικών κινήτρων ή κινήτρων ανακαίνισης σε ιδιώτες προκειμένου να διαθέσουν τις κλειστές κατοικίες τους στη δεξαμενή. Το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και λιμνάζοντες πόρους του πρώην ΟΕΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης σε όλη την προεκλογική περίοδο θα υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, ήταν εκείνη που προστάτευσε την πρώτη κατοικία σε αντίθεση με τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η νυν κυβέρνηση. Μάλιστα στην δικαιολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος Σταθάκη δεν κατήργησε το νόμο Κατσέλη, αλλά ήταν η προέκταση του, θα αντιπαραβάλλουν την τελευταία δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υποστήριξε πως «επί εποχής Τσίπρα έγιναν εκατοντάδες για να μην πως χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

Για την Δημόσια Υγεία

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ως χρυσή ευκαιρία την έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης,  μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο καταργείται η βασική αρχή του ΕΣΥ, δηλαδή η δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Ωθεί τους γιατρούς να αναζητήσουν πρόσθετη αμοιβή από τους ασθενείς, τους ωθεί στον ιδιωτικό τομέα και στέλνει τους πολίτες στις ιδιωτικές κλινικές και κέντρα».

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι εξωθεσμικά κέντρα συντάσσουν νομοσχέδια που στρέφονται εναντίον της δημόσιας υγείας και της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Και υπάρχει μια πρόθυμη και έτοιμη από καιρό κυβέρνηση για να τα συνυπογράψει και να τα ψηφίσει, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας. «Είναι δεδομένη η δυσανεξία και η απέχθεια που τρέφει η συντηρητική παράταξη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενοχλεί γιατί το ΕΣΥ, ένα από τα πλέον προσβάσιμα συστήματα υγείας παγκοσμίως αποτελεί έναν εμπνευσμένο θεσμό με την υπογραφή της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ενοχλεί γιατί το ΕΣΥ, ως φιλοσοφία, αντίληψη και περιεχόμενο, διαχωρίζει τη συντηρητική παράταξη από τη δημοκρατική παράταξη», αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως τους παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία για να υπενθυμίσουν στον κόσμο αυτό που έχει γίνει viral στα social media, δηλαδή την ατάκα της Λυδίας Φωτοπούλου από το επιτυχημένο σίριαλ της ΕΡΤ «Η τούρτα της μαμάς», το «Αχ, ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα