Επικοινωνιακό οξυγόνο στην κυβέρνηση από την Τουλουπάκη

Μία ημέρα πριν από τις εξηγήσεις Λοβέρδου για τη  Novartis, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς άσκησε κακουργηματική δίωξη στον Φρουζή για φερόμενη υπερκοστολόγηση φαρμάκου πριν από 11 χρόνια

Με όλους να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο ενδεχόμενο να προβεί η κυβέρνηση σε άρον-αρον αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης η είδηση «έσκασε» μεν από τον χώρο της Θέμιδας, αλλά αφορούσε την υπόθεση Novartis.

Συγκεκριμένα, ένα 24ωρο πριν o Ανδρέας Λοβέρδος δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, άσκησε σήμερα Τετάρτη (29/5) ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή και σε ακόμη δύο μη πολιτικά πρόσωπα.

Αιτία της δίωξης είναι η περίπτωση φερόμενης υπερτιμολόγησης το 2008 ενός φαρμάκου για τον ζαχαρώδη διαβήτη («Εucreas»), διαδικασία που με τη σειρά της φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα:

-Ένα στέλεχος της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου του υπουργείου Υγείας διώκεται για ψεύδη βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

-Ο Κων. Φρουζής και η Ιωάννα Ρούμπου και οι δύο στελέχη της Novartis διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην παραπάνω πράξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2008 ο κατηγορούμενος φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημία σε βάρος του Δημοσίου.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά ή παρερμηνεία, οι δημοσιογραφικές κρίσεις δεν αναιρούν τον αναντίρρητη και απόλυτη αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να κρίνει εκείνη αν ο Κων/νος Φρουζης είναι αθώος ή ένοχος. Απλώς οι υπηρέτες τις Θέμιδας δεν δικαιούνται να το κάνουν σε χρόνο που να βολεύει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την επαύριο κάθε καίριου πλήγματος που δέχεται το κυβερνόν κόμμα.

Κάπου εδώ, όμως, τελειώνει το νομικό κομμάτι και αρχίσει ο… σουρεαλισμός. Διότι μόνο αν κάποιος μετακόμισε στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες ημέρες πέφτει από τα σύννεφα με τη χρονική σύμπτωση (;) της κακουργηματικής δίωξης του Φρουζή που άσκησε σήμερα η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι που φοβούνται τα νεφελώδη… ύψη, θυμούνται πως κάθε φορά που η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται στα σκοινιά, «νομοτελειακά» σκάει κι ένα πυροτέχνημα για την Νovartis, την υπόθεση δηλαδή που κατά δήλωση του προϊσταμένου της κ. Τουλουπάκη, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους».

Κάπως έτσι, για παράδειγμα, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου του 2018, μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία στις 4/2/2018, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 10 πολιτικών που δήθεν εμπλέκονταν στην υπόθεση. Το εεντυπωσιακότερο; Την ώρα του κυριακάτικου συλλαλητηρίου η κ. Τουλουπάκη και οι συνεργάτες της εργάζονταν αόκνως παίρνοντας κατάθεση από ένα εκ των μαρτύρων.

Σημειωτέον, αντίστοιχες κρίσιμες καταθέσεις από τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες είχε πάρει η κα. Τουλουπάκη και παραμονές των παλλαϊκών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία που έγιναν στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2018.

Τι συνέβη, λοιπόν, σήμερα; Η συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου βρίσκει τον κυβερνητικό οργανισμό ασθμαίνοντα στο καναβάτσο να αναζητά μία δόση οξυγόνου για να ξεφύγει από τη πολιτική μέγγενη.

Ευτυχώς που η πάντα πιστή στο καθήκον εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ασκώντας δίωξη στον Φρουζή για ένα προς έρευνα φερόμενο περιστατικό του 2008. Και τη δουλειά της έκανε και την ατζέντα άλλαξε έστω και για λίγο…

Μνημείο αναντιστοιχίας λόγων και έργων

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2018 η κυρία Τουλουπάκη διαμήνυε στους δικαστικούς συντάκτες ότι επειδή το 2019 είναι χρονιά εκλογών και η Ελλάδα θα βίωνε μια μακρά προεκλογική περίοδο εξαιτίας των διαδοχικών αναμετρήσεων, εκείνη θα σταματούσε προσωρινά την ενασχόλησή της με την υπόθεσης και θα ξανάπιανε το νήμα μετά τον Μάιο.

Ακολουθώντας, προφανώς τον… μέντορα της αναντιστοιχίας λόγων και έργων Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Τουλουπάκη έσπευσε να καλέσει εκείνον τον Δεκέμβρη στο γραφείο της τον Νίκο Μανιαδάκη, το οποίο πίεσε ασφυκτικά κατά δήλωση του ιδίου να καταθέσει ότι χρηματίστηκαν πολιτικοί για τη Novartis.

Ομοίως αναντίστοιχη με τις δεσμεύσεις της είναι σήμερα η εισαγγελέας Διαφθοράς αφού η ποινική διώξη Φρουζή έρχεται περίπου 30 ημέρες πριν διεξαχθεί η μητέρα των πολιτικών μαχών, οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, και αφού ούτε επί των ημερών της κυρίας Τουλουπάκη (από το 2017 μέχρι σήμερα) ούτε επί των ημερών των προκατόχων (από το 2015) είχε ασχοληθεί η Θέμιδα με τον πρώην αντιπρόεδρο της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η κα Τουλουπάκη μοιάζει να έχει κερδίσει επάξια τη θέση που κατέχει σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προφανώς ονειρευόμενη ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναγίνει κυβέρνηση.

 

 

Διαβάστε επίσης