Ζωή αξίας 8 ευρώ

Του Παύλου Κουστέρη

Εν μέσω του πλήρους παροξυσμού που υφίσταται αυτή την περίοδο στη Βραζιλία, προκειμένου τα γήπεδα, οι εγκαταστάσεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να είναι έτοιμα στην ώρα τους εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κοινωνικές ομάδες της χώρας βυθίζονται ολοένα και πιο πολύ στον βούρκο της φτώχειας, του αδιεξόδου και της γενικότερης απελπισίας τους.
Είχαμε επισημάνει μέσω της «Α» πριν από τρεις εβδομάδες ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι –λαός δηλαδή που τον διακρίνει «ερωτική» σχέση με το ποδόσφαιρο– εκφράζουν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι έχουν δοθεί τεράστια κεφάλαια για το Μουντιάλ και κατ’ επέκταση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, την ίδια ώρα που οι συνάνθρωποί τους πεθαίνουν. Λόγος δεν γίνεται μόνο για τους εν δυνάμει πολίτες της χώρας αλλά κυρίως τα παιδιά και, ειδικότερα, τα κορίτσια που αναγκάζονται από την ηλικία των 11 ετών να καταφεύγουν σε ακραία μέσα ώστε να ζήσουν, με πιο διαδεδομένο αυτόν της πορνείας.

«Όταν τελειώσουν τη σεξουαλική πράξη με πετάνε από το αυτοκίνητο. Άλλες φορές με κατεβάζουν ευγενικά και άλλες με πετάνε βίαια στο τσιμέντο», αφηγήθηκε στη βρετανική «Daily Mail» η 11χρονη Λέιλα, η οποία αποτελεί απλά μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις κοριτσιών που δεν είχαν ούτε πρόκειται να έχουν ποτέ παιδική ηλικία. «Τουλάχιστον παίρνω αρκετά χρήματα, 25 ρεάλ Βραζιλίας», συμπλήρωσε η ίδια, προσθέτοντας κι άλλες «πινελιές» στο κάδρο της αθλιότητας και του υπανθρωπισμού. Για όσους αναρωτιούνται, τα 25 ρεάλ ισούνται με 7 ευρώ και 60 λεπτά. Με άλλα λόγια, ο καθημερινός «θάνατος» ενός 11χρόνου κοριτσιού στη Βραζιλία τιμάται με κάτι λιγότερο από 8 ευρώ, αφήνοντας μάλιστα και το θύμα ευχαριστημένο αφού μπορεί να… ζήσει άλλη μια μέρα, περιμένοντας βέβαια να βρει τον επόμενο «δολοφόνο».

Βραζιλία και παιδική πορνεία
Όσο τραγικό και να είναι το συγκεκριμένο φαινόμενο, τα επίπεδα της παιδικής πορνείας στη χώρα που θα διοργανώσει το Μουντιάλ αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 2,5 χρόνια αγγίζει νούμερα… Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που καταφεύγουν σε αυτήν τη διέξοδο κυμαίνεται μεταξύ των 250.000 και 500.000 παιδιών. Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, αλλά είναι απολύτως εύλογο από τη στιγμή που δεν υφίσταται νομοθεσία που να απαγορεύει την παιδική πορνεία και ως εκ τούτου θεωρείται καθ’ όλα νόμιμη.

«Ανησυχούμε για την αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στα αστικά κέντρα που θα φιλοξενήσουν αγώνες», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Χοσελένο Βιέιρα ντος Σάντος, συνυπεύθυνος του εθνικού προγράμματος για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας. «Προσπαθούμε να συνδιοργανώσουμε δράσεις και προσπάθειες όσο πιο συχνά μπορούμε με το κράτος και τις τοπικές αρχές για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί».

Ωστόσο, η κατανόηση του προβλήματος δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανή, καθώς είναι κάτι που δεν επιθυμεί να «κοιτάξει» η ίδια η κυβέρνηση. Από τα 113 δισ. ρέαλς (10,2 δισ. ευρώ) που θα επενδυθούν για το Μουντιάλ (γήπεδα, υποδομές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), μόλις τα 2,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την εξάλειψη της παιδικής πορνείας. Ο λόγος; Από το 2002, η πορνεία θεωρείται ένα επάγγελμα όπως τα υπόλοιπα, χωρίς να απαιτούνται εξετάσεις υγείας κ.λπ., και επιπρόσθετα όποια επιθυμεί να επιλέξει αυτόν τον δρόμο μπορεί να πληρώνει φόρο στο κράτος για να λάβει κέρδη όταν αποσυρθεί από το επάγγελμα.

Άλλωστε, εκτός από την κυβέρνηση, αν σταματήσει να υφίσταται αυτή η κατάσταση, θίγονται άμεσα τα συμφέροντα και επαγγελματικών στρωμάτων, όπως των οδηγών ταξί που διατηρούν άτυπη συμφωνία με μαγαζιά και μπαρ ώστε να μεταφέρουν τους πελάτες με τη συνοδεία τους σε ξενοδοχεία. Με άλλα λόγια, τα τωρινά δεδομένα γεμίζουν αρκετών τις τσέπες.

Ο πρίγκιπας με το… αεροπλάνο
Μέσω αυτής της κατάστασης γεννάται και μάλιστα εύλογα το ερώτημα ποια είναι η ελπίδα στην οποία έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους αυτά τα κορίτσια ώστε να ξεφύγουν από τον βούρκο; «Όσα κορίτσια που μπλέκονται σε αυτή τη ζωή έχουν όνειρα ότι θα βρουν τον πρίγκιπα –έναν ξένο πελάτη που θα την ερωτευτεί– και θα την πάρει μαζί του στην Ευρώπη και θα της αγοράζει ωραία ρούχα, αρώματα και κοσμήματα», αποκαλύπτει η Λεονόρα Αλμπουκέρκι, εκ των διαχειριστών ενός σπιτιού όπου κρατούνται κοπέλες. Όσο κι αν κοντινό είναι στα δικά τους μάτια αυτό το σενάριο, πρόκειται απλά για την ελπίδα που έχουν αυτές οι γυναίκες ώστε να συνεχίζουν να ζουν. Η πώληση των κορμιών τους έχει μετατραπεί σε «δευτέρα φύσι» και το τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά για αυτές. Αυτή είναι η Βραζιλία του 2014. Του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα