Έντεκα εκατομμύρια έξω έπεσαν οι υπολογισμοί Αλαφούζου

Κρίση, πόλεμοι, παρακμή, προσφυγιά, εμφύλιες διαμάχες, σκοτωμοί, δυστυχία… Ο κόσμος αναζητά τα αίτια, για να φτάσει στις λύσεις. Πίσω από κοινωνικές, πολιτικές και ψυχολογικές παραμέτρους, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας. Η οικονομία. Για οικονομικούς λόγους και συμφέροντα συμβαίνουν όλα τα κακώς κείμενα στον πλανήτη. Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η ομάδα του «τριφυλλιού» έχει περιέλθει σε νέα αγωνιστική κρίση, ακριβώς γιατί βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια προς την οικονομική κατάρρευση. Η φετινή σεζόν δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και τους υπολογισμούς της διοίκησης, με συνέπεια να αποκλίνει το οικονομικό πλάνο κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο και οι οικονομικές συνέπειες που επήλθαν από την αναβολή του αγώνα, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Έχουν προηγηθεί άλλες ιστορίες, πολύ σοβαρότερες σε μέγεθος και επιπτώσεις. Η διαδρομή προς το λάθος μονοπάτι ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου εγκατέλειψε το πλάνο της λογικής διαχείρισης και παρ’ ότι δεν είχε διασφαλισμένα τα έσοδα, αλλά και την εξόφληση των παλαιών οφειλών, προχώρησε σε θεαματική αύξηση του λειτουργικού μπάτζετ, την ίδια στιγμή που, για να αντεπεξέλθει, απευθυνόταν στις τράπεζες για δάνεια, έστω και ομολογιακού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν βγήκε το πλάνο, αλλά δεσμεύτηκαν και τα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας των επόμενων χρόνων, στην περίπτωση που η ΠΑΕ δεν καταφέρει να παραμείνει τυπική στις υποχρεώσεις της.

Τα συμβόλαια των Μπεργκ και Εσιέν: 2.700.000

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ξαφνικά, ο Γιάννης Αλαφούζος θέλησε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές συμβολαίων. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εκείνη του Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός είχε συμβόλαιο περίπου 400 χιλιάδες τον χρόνο. Με το νέο που υπέγραψε, οι απολαβές του διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στις 800 χιλιάδες. Θα αναρωτηθεί κάποιος: Δεν το δικαιούται; Σαφώς και το δικαιούται και πολλά περισσότερα, διότι είναι σπουδαίος επιθετικός. Το ζητούμενο δεν είναι τι δικαιούται ο Μπεργκ και ο κάθε Μπεργκ, αλλά τι είναι σε θέση να «σηκώσει» το ταμείο του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα, οι «πράσινοι» προχώρησαν στην απόκτηση της… μεγάλης ευκαιρίας, όπως τον αποκάλεσε ο Γιάννης Αλαφούζος στη Γ.Σ. του συλλόγου. Αναφερόμαστε στον Μίκαελ Εσιέν, οι απολαβές του οποίου ξεπερνούν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Εκτός των παραπάνω, που φτάνουν σχεδόν στα 2,7 εκατομμύρια, ο Παναθηναϊκός δεν πούλησε κάποιον παίκτη, προκειμένου να καλύψει έστω και ένα ποσοστό του ανοίγματος.

Ο διπλός αποκλεισμός από την Ευρώπη: €7.000.000

Όλα τα παραπάνω έγιναν με το σκεπτικό ότι η ομάδα θα προκριθεί, αν όχι στους ομίλους του Champions League, όπου θα σηματοδοτούσε μία νέα εποχή, τουλάχιστον σε εκείνους του Europa League.

Τίποτε από τα δύο δεν συνέβη, με συνέπεια συνολικές απώλειες τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ. Πώς «μεταφράζεται» το παραπάνω ποσό; Ο Παναθηναϊκός απώλεσε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο από τον πρόωρο αποκλεισμό του στα προκριματικά του Champions League, καθώς δεν πήρε το μπόνους πρόκρισης, αλλά και τα έσοδα από διαφημίσεις, εισιτήρια και τηλεοπτικά των play off του θεσμού. Παράλληλα, έχασε και τη σιγουριά της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League, γεγονός που επέφερε την… ολική κατάπτωση σε επίπεδο Ευρώπης, λίγες μέρες αργότερα, με τον αποκλεισμό από την Καμπάλα.

Το «χαστούκι» από την ομάδα του Αζερμπαϊτζάν δεν «ακούστηκε» μόνο σε επίπεδο πρεστίζ, αλλά τάραξε συθέμελα το ταμείο του «τριφυλλιού», καθώς η ζημία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια. Και αυτό διότι το μπόνους συμμετοχής στους ομίλους ήταν 2,4 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα από τους σπόνσορες, τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά, υπολογίζονταν τουλάχιστον στα 2 εκατ. ευρώ. Υπολογίστε και τα εισιτήρια συν τα… γύρω-γύρω από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια που θα έδινε το «τριφύλλι» και θα καταλήξετε σε ένα ποσό που υπερβαίνει συνολικά τα 7 εκατομμύρια. Μόνο και μόνο από τους δύο καλοκαιρινούς αποκλεισμούς…

Οι συνέπειες της… Λεωφόρου: 1.090.000-1.280.000

Διανύοντας όλη αυτή τη διαδρομή, φτάνουμε στα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τα… παιδιά έκαναν το… κομμάτι τους και η ομάδα τιμωρήθηκε. Εκτός των συνεπειών σε αγωνιστικό επίπεδο, η ζημιά που προκλήθηκε στο οικονομικό ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Πώς;

1)Τα πρόστιμα που προβλέπονται βάσει της τιμωρίας, συμπληρώνουν σχεδόν 300.000 ευρώ.

2)Οι ρήτρες βίας. Ο Παναθηναϊκός θα χάσει 300.000 από τη συμφωνία του για τα τηλεοπτικά με τη NOVA. Επίσης, ενδέχεται να χάσει, για ανάλογη ρήτρα, ένα ποσό από 190.000 έως 380.000 ευρώ από τη συμφωνία του με τον ΟΠΑΠ. Συνολικά, δηλαδή, θα χάσει απολέσει έσοδα από 490.000 έως και 680.000 ευρώ.

3)Η τιμωρία της έδρας. Τέσσερα ματς κεκλεισμένων των θυρών θα δώσει το «τριφύλλι», αν δεν καταπέσει η συγκεκριμένη ποινή στην επιτροπή εφέσεων. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, θα αγωνιστεί σε τέσσερα ματς  δίχως θεατές. Ο κόσμος θα επιστρέψει στη Λεωφόρο στην 23η αγωνιστική, κόντρα στον ΠΑΟΚ, δηλαδή περί τα τέλη Φλεβάρη, ενώ κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθούν οι αγώνες με Αστέρα Τρίπολης, Παναιτωλικό, Πανιώνιο και Ξάνθη. Τα μίνιμουμ έσοδα από τέσσερα αυτά ματς υπολογίζονται στις 200.000 ευρώ.

4)Οι ζημιές στη Λεωφόρο. Η καταμέτρηση έχει γίνει και το κόστος αποκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 100.000 ευρώ.

Σύνολο… 1.090.000 έως 1.280.000 ευρώ!

Συνολικό κόστος… 10.790.000-10.980.000 ευρώ και… χωρίς Κοντονή

Αν κάνουμε τη… σούμα, θα καταλήξουμε σε ένα ποσό περίπου 11.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση μάλιστα ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ΔΕΝ θα κάνει χρήση του δικαιώματός του να επιβάλει πρόστιμο, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο περί αθλητικής βίας που ισχύει από το καλοκαίρι. Αν κάνει χρήση, στο… πακέτο προσθέστε ένα ακόμη ποσό από 10.000 έως και 1.000.000 ευρώ!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα