Μικρότερη ανάπτυξη την επόμενη διετία

«Ψαλίδι» στην ανάπτυξη «βλέπει» για την Ελλάδα το 2015 η Bank of America-Merrill Lynch, που παράλληλα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «οι πολιτικές του είναι αντίθετες με τις μεταρρυθμίσεις και συνεπώς θα χειροτερέψουν την κατάσταση του χρέους».

Πιο συγκεκριμένα, η Bank of America-Merrill Lynch προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2015 και το 2016, μόλις στο 1,8% , όταν ο προϋπολογισμός αναφέρει αύξηση 2,9% του ΑΕΠ.

Στην ανάλυσή τους μάλιστα εξηγούν γιατί οι προβλέψεις τους είναι διαφορετικές.

”Έχουμε υποστηρίξει ότι οι πολιτικές αβεβαιότητες και οι αβεβαιότητες για το πρόγραμμα δεν είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της τρόικας για τις επενδυτικές τάσεις. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις διακυμάνσεις μεταξύ των δικών μας και των επίσημων προβλέψεων”.

«Πολιτική αστάθεια»

Κυρίαρχη όμως θέση στην αμερικανική ανάλυση έχει η πρόβλεψη για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και πρόωρες εκλογές με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.

”Ο κίνδυνος για δεύτερο γύρο εκλογών, όπως το 2012, καθώς και η αβεβαιότητα για τη μορφή της νέας κυβέρνησης και τη σχέση της με την τρόικα μπορούν να πυροδοτήσουν σημαντική νευρικότητα στις αγορές. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί τελευταία προς το κέντρο, πολλές από τις πολιτικές του είναι αντίθετες με βασικές μεταρρυθμίσεις και στόχους του σημερινού προγράμματος, απαιτούν περισσότερα κεφάλαια για τα επόμενα χρόνια και οδηγούν σε χειρότερη δυναμική για το χρέος”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα