Νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των «κλεμμένων»

 Νομοθετική ρύθμιση καταθέτει η κυβέρνηση  στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, για την επιστροφή των κλεμμένων. Σύμφωνα με βάση τις νέες ρυθμίσεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή, όσοι διώκονται για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», φορολογικές παραβάσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου θα μπορούν να επιστρέφουν τα χρήματα και να τυγχάνουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης. Επιστροφή των χρημάτων πριν την απολογία θα μειώνει την ποινή σε τρία χρόνια φυλάκισης, ενώ εξαιρούνται των ρυθμίσεων πολιτικά πρόσωπα και στελέχη που διορίστηκαν από το Δημόσιο σε κρατικές θέσεις.

Με το σχέδιο νόμου θα ρυθμίζεται, μεταξύ των άλλων και η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων για τα κακουργήματα των νόμων που αφορούν παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και την προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Τα δύο νομοσχέδια Αθανασίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου έχει έτοιμα προς κατάθεση δύο νομοσχέδια που δημιουργούν νέο περιβάλλον ποινικής αντιμετώπισης για σωρεία αδικημάτων, προκειμένου να επιστρέφονται στο Δημόσιο εκατ. ευρώ από οικονομικά εγκλήματα ή εγκλήματα κρατικής διαφθοράς, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής για πλημμελήματα και κακουργήματα που επισύρουν ποινές έως 10 χρόνια κάθειρξη.

– Σε περίπτωση που επιστραφούν πριν από την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή, τότε αντί ποινής ισόβιας κάθειρξης, θα επιβάλλεται μόνο φυλάκιση τριών ετών.

– Όταν η επιστροφή των χρημάτων γίνεται μέχρι την πρώτη δίκη, προβλέπονται καθείρξεις έως επτά έτη.

– Στα 10 χρόνια, όταν η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται μέχρι να αρχίσει η δευτεροβάθμια δίκη.

Εκτιμάται ότι περί τα 2,5 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από την επιστροφή καταχρασθέντων και από τα δεσμευμένα χρήματα σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Τα δεσμευμένα θα κατατίθενται με ειδική διαδικασία στον ειδικό λογαριασμό για τα κλεμμένα που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα επιστρέφονται μόνον μετά την τελεσίδικη αθωωτική απόφαση. Τα χρήματα θα επιστρέφονται μόνον σε περίπτωση αθώωσης των εμπλεκομένων, ενώ με άλλες διατάξεις προβλέπεται διαδικασία άμεσης ρευστοποίησης υπέρ του Δημοσίου χρημάτων και κινητών αξιών που έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές ή άλλες Αρχές (Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Των ευνοϊκών ρυθμίσεων εξαιρούνται υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ που διορίζονται από το κράτος.

Για πρώτη φορά, προβλέπονται διαδικασίες ποινικής συνδιαλλαγής για πλημμελήματα και κακουργήματα που επισύρουν ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Στο εξής ο εισαγγελέας με δική του πρωτοβουλία ή με αίτηση του κατηγορουμένου, πριν ασκηθεί ποινική δίωξη και δρομολογηθούν διαδικασίες δίκης, θα καλεί τον εμπλεκόμενο και θα του προτείνει ύψος ποινής για την πράξη που κατηγορείται.

Αν η συμφωνία κλείσει, η περαιτέρω δικαστική διαδικασία θα σταματά και η εκτέλεση της ποινής θα προσδιορίζεται από τον εισαγγελέα. Μόνον κατ’ εξαίρεση θα είναι εγκλεισμός και στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι χρηματική ποινή που θα καταβάλλεται αμέσως.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα