«Άσπρισαν» 6 δισ. δολάρια

Ολοκληρώθηκε στον Άρειο Πάγο η δίκη του «χρυσοδάκτυλου» Αλεξάντερ Βίνικ.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος, εάν θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ ο Ρώσος, Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται για ξέπλυμα 6 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής νομισμάτων (bitcoin).

Η δίκη ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και αφορούσε το αίτημα των ΗΠΑ, που ζητάνε την έκδοση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα 6 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής νομισμάτων (bitcoin).

Στη δική εξετάστηκαν οι μάρτυρες Ιβάν Ταρτανίκοφ, υπάλληλος σιδηροδρόμων στη Ρωσία και ο Σεργκέι Μάιζους, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι ο Βίνικ έκανε καταχρηστική χρήση της πλατφόρμας, η οποία ήταν δική του.

Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι ο Βίνικ διατηρούσε αδειοδοτημένη επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων, εκμεταλλευόμενος τις υπηρεσίες της εταιρείας του Μάιζους, στον οποίο εργαζόταν ως υπάλληλος.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει συναινέσει στην έκδοση του Βίνικ, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα της Ρωσίας, ενώ έχει δεχτεί και το αίτημα των ΗΠΑ για να εκδοθεί και εκεί. Εάν ο Άρειος Πάγος συμφωνήσει στην έκδοση και δεν εναντιωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, τότε ο Βίνικ θα εκδοθεί στην Αμερική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα