Αντιπροσωπεία του Ποταμιού επισκέφθηκε τις δομές προσφύγων στη Χίο

Τις δομές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, τον Περιφερειακό Συντονιστή Βορείου Αιγαίου Νικήτα Κάλφα και τον Γραμματέα Τ.Ο. Χίου Νίκο Μαρτάκη.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ., όπου φιλοξενούνται 960 άτομα, κυρίως οικογένειες αλλά και 66 ασυνόδευτα ανήλικα, η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε τόσο στις διοικητικές εγκαταστάσεις όσο και στους χώρους διαμονής από το στέλεχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάρκο Φουρναράκη. Στο κέντρο βρίσκεται σε μόνιμη βάση 60μελής αστυνομική καθώς και 12μελής στρατιωτική δύναμη, φροντίζοντας οι μεν για την τήρηση της τάξης και οι δε για το συσσίτιο, τη συντήρηση των υποδομών αλλά και την ιατρική περίθαλψη, μαζί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εντός της δομής λειτουργεί μάλιστα αυτοτελές κλιμάκιο ασύλου.

Στον καταυλισμό της Σούδας, ο οποίος λειτουργεί με τη σύμπραξη Δήμου Χίου – Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 1060 άτομα, κυρίως Σύροι, οικογένειες αλλά και μεμονωμένοι. Ο συντονιστής της δομής και εκπρόσωπος του Δήμου Παντελής Μαθιούδης συνόδευσε τα στελέχη του Ποταμιού στην περιήγηση στο χώρο του camp, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο της Χίου και μπροστά από την παραλία της Σούδας. Πολύ κοντά σταθμεύουν σε 24ωρη βάση δύο διμοιρίες δυνάμεων της Αστυνομίας, λόγω των συχνών επεισοδίων που σημειώνονται.

Σημειωτέον ότι τόσο η ΒΙ.ΑΛ. όσο και η Σούδα είναι αριθμητικά υπερπλήρεις. Επίσης, σε αμφότερες τις δομές γίνεται προσπάθεια δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, δεδομένης της μηδενικής συμμετοχής τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την παρακολούθηση μαθημάτων στα λεγόμενα ειδικά τμήματα των σχολείων.

Τέλος, τα στελέχη του Ποταμιού συναντήθηκαν στην πόλη της Χίου με μέλη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, ακούγοντας τις απόψεις τους για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αναπτύσσοντας παράλληλα τις θέσεις του κινήματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα