«Απελευθέρωσαν» την επιγραφή του ναζιστικού τρόμου

Η διαστάσεων 75 Χ 37 ίντσες και φτιαγμένη από σφυρήλατο σίδηρο επιγραφή του ναζιστικού τρόμου που «κοσμούσε» την πύλη του στρατοπέδου Νταχάου και ενημέρωνε τους κρατούμενους ότι «η εργασία απελευθερώνει» («Arbeit macht frei» στα γερμανικά) δεν βρίσκεται πια στη θέση της καθώς έπεσε θύμα ληστών(;).

Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή η γερμανική αστυνομία εικάζοντας ότι η κλοπή έγινε κάποια στιγμή τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής. Σημειώνεται ότι οι δράστες χρειάστηκε να περάσουν ήδη μία είσοδο στους χώρους του στρατοπέδου, και αφού αφαίρεσαν την πόρτα πιθανότατα τη μετέφεραν με κάποιο όχημα.

Προς το παρόν οι αστυνομικές έρευνες δεν έχουν οδηγήσει στους δράστες και δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή του συμβάντος δεν βρέθηκε κάποιο αξιοποιήσιμο στοιχείο η γερμανική αστυνομία απηύθυνε έκκληση για παροχή πληροφοριών σε όποιον είχε τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήσει ύποπτα άτομα ή οχήματα. Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο που βρίσκεται έξω από το Μόναχο φυλασσόταν από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, αλλά είχε αποφασιστεί να μην τοποθετηθούν κάμερες καθώς «δεν είχε θεωρηθεί ότι υπήρχε κίνδυνος», όπως ανέφερε η διευθύντρια της διαχείρισης του μνημείου.

Ως προς το προφίλ, τώρα, των δραστών, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε στην παρούσα φάση να κάνει εκτιμήσεις για το εάν πρόκειται για νεοναζί ή «συλλέκτες» ιστορικών αντικειμένων, είναι ωστόσο αλήθεια ότι κατά καιρούς νεοναζί και αρνητές του Ολοκαυτώματος έχουν βάλει στο στόχαστρο στρατόπεδα συγκέντρωσης, κλέβοντας χώμα και άλλα αντικείμενα. Για παράδειγμα, αντίστοιχο περιστατικό είχαμε το 2009 όταν η αντίστοιχη ταμπέλα που υπάρχει και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία εκλάπη, αλλά βρέθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Δράστης εκείνου του περιστατικού ήταν ο Σουηδός νεοναζί ηγέτης, Αnders Hoegstroem, ο οποίος ομολόγησε την κλοπή και φυλακίστηκε για 32 μήνες.

Για την ιστορία να πούμε ότι το Νταχάου ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που «έστησαν» οι Ναζί το 1933 και μέχρι τον Απρίλη του 1945 μαρτύρησαν-θανατώθηκαν σε αυτό περισσότεροι από 40.000 κρατούμενοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα