Βιέννη προς Άγκυρα: Ευρώπη «γιοκ»

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  «δικτατορικές τάσεις».

Με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο κ. Κουρτς τάσσεται κατά της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, εξαιτίας της «συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών» από το καθεστώς της Άγκυρας.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι ο Ερντογάν «οδηγεί τη χώρα του σε μια λανθασμένη και επικίνδυνη κατεύθυνση. Η συμπεριφορά του προς τους επικριτές του, τους διαφωνούντες και τις μειονότητες είναι απαράδεκτη» και σημειώνει ότι ακόμη και αν η Άγκυρα επιδιώκει μια ένταξη στην ΕΕ ως το 2023, «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

«Η χώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον ευρωπαϊκό δρόμο, οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν και για τις δύο πλευρές ανυπολόγιστες και επιπλέον μια ένταξη θα επιβάρυνε υπερβολικά την δυνατότητα απορρόφησης από την πλευρά της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συμφωνεί με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο θέμα της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης, την οποία για την ώρα απορρίπτει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα