«Δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα – Μόνο επέκταση του “κόφτη”»

Το  πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ , το οποίο στάλθηκε στη Δικαιοσύνη όπου θα εξετάσει τα συμπεράσματα των 965 σελίδων και θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες προσώπων, αλλά και το επερχόμενο Eurogroup της Πέμπτης βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην  καθιερωμένη ενημέρωση στους πολιτικούς διαπιστευμένους συντάκτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα για μετά το 2018 αλλά μόνο επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.

«Η μάχη της διαπλοκής τώρα αρχίζει»

Ο υπουργός Επικρατείας έστειλε μήνυμα προς τη Ν.Δ. ότι «η μάχη της διαπλοκής τώρα αρχίζει».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη των πρακτικών διαφθοράς που σημάδεψε την πολιτική ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «θύμα αυτών των πρακτικών ήταν ο ελληνικός λαός και πως από τις κοπιώδεις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αναδείχτηκε το τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ, το οποίο φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία αλλά και για το βάθος της ελληνικής κρίσης».

Σημείωσε επίσης ότι «η μάχη κατά της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά ότι το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί την αφετηρία ώστε να πάρει το λόγο η Δικαιοσύνη».

Τέλος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα «συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα».

«Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημα ακραίων κύκλων των δανειστών αλλά και της Ν.Δ.»

Με την υιοθέτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κατέρρευσε το έωλο επιχείρημα ακραίων κύκλων των δανειστών αλλά και της ΝΔ ότι το έκτακτο επίδομα θα ακύρωνε την εφαρμογή των μέτρων, τόνισε εν συνεχεία ο υπουργός Επικρατείας,

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι οι επαφές είναι διαρκείς με εμπλεκόμενα μέρη ώστε στο Eurogoup να καταγραφεί πρόοδος. Περιέγραψε ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και ένταξη στο QE εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Όπως είπε μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα μπορέσει να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο QE. Στόχος είναι κοινό έδαφος για το σύνολο των θεμάτων: staff level agreement, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018. «Αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», επανέλαβε.

«Στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η κυβέρνηση αναμένει να καταγραφεί πρόοδος»

Σημείωσε ότι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η κυβέρνηση αναμένει να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις, ώστε να καταλήξουμε στη βάση του σχεδιασμού ο οποίος έχει περιγραφεί και ο οποίος περιλαμβάνει ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018 και υποστήριξε ότι η ψήφιση του «μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης» δεν συνιστά ψήφιση μέτρων.

Για τον «κόφτη»

Σε ότι αφορά τον «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης» διευκρίνισε ότι πρώτα θα γίνεται διαβούλευση του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς και αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τότε μπαίνει σε εφαρμογή ο κόφτης. Τόνισε δε ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα