Επέστρεψε Αθήνα με… 4-4-2 η ΑΕΚ

Φαίνεται πως ανατέλλει ένα νέο βασικό σύστημα στην ΑΕΚ! Η αποστολή της «κιτρινόμαυρης» ομάδας επέστρεψε στην Αθήνα μετά από τη 18ημερη προετοιμασία στην Πολωνία και πλέον ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού, αυτό με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ.

Τι κρατάει ο φίλαθλος της Ένωσης από αυτή την προετοιμασία; Τη διάθεση του Μανόλο Χιμένεθ να μάθει στην ομάδα του το 4-4-2. Έχουμε και λέμε:

Ο Ισπανός κόουτς φαίνεται να επιλέγει σύστημα όχι με δεκάρι (4-2-3-1), αλλά με δύο αμυντικά χαφ και ξεκάθαρο δεύτερο επιθετικό πίσω από τον σέντερ φορ. Διατηρεί με αυτόν τον τρόπο δύο αμυντικά χαφ και για να εκτελεστεί το σχέδιό του, έχει φέρει τον Μάνταλο αριστερά με ξεκάθαρη ελευθερία κινήσεων, προκειμένου αν θέλει να συγκλίνει στον άξονα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν χρειάστηκε να κουβαλήσει μπάλα συγκλίνοντας ο Μάνταλος, αφού κατάφερνε να είναι άκρως απειλητικός ως αριστερό χαφ (και σκόραρε και έβγαλε τις περισσότερες ασίστ στα φιλικά).

Με αυτό το σύστημα ο Κλωναρίδης παίζει δεύτερος επιθετικός πίσω τον στράικερ (Λιβάγια ή Γιακουμάκη). Αυτό αναγκαστικά εκτοπίζει τον Τρίστανσον από την ενδεκάδα (αφού παίζει ο Λάζαρος από τα δεξιά) και τον Πατίτο εκτός… ομάδας. Το γεγονός ότι Μάνταλος και Λάζαρος σε αυτό το 4-4-2 δεν παίζουν πάνω στη γραμμή, επιτρέπουν προωθήσεις και συνεργασίες με τα πλάγια μπακ. Σε όλα τα φιλικά, Μπακάκης, Γκάλο, Βινίσιους και Λόπες δημιούργησαν και τελείωσαν φάσεις.

Με το συγκεκριμένο σχηματισμό η ΑΕΚ παίζει πάλι με δύο αμυντικά χαφ (όπως και στο 4-2-3-1), αλλά δεν περιμένει να μετάσχουν στην ανάπτυξη οι δύο μέσοι, αφού παίζουν κοντά τους οι Μάνταλος και Λάζαρος και στην ουσία αναλαμβάνουν εκείνοι τη δημιουργία, μοιράζοντας τους ρόλους. Η ΑΕΚ εδώ και δύο χρόνια έπαιζε με τη «σταθερά» Σιμόες και Γιόχανσον και το ελάττωμα αυτής της εφαρμογής ήταν πως  έπασχε λίγο στην επιθετικότητα, καθώς «χρυσοί και άγιοι» αμφότεροι στις τοποθετήσεις τους και στα κοψίματά τους, αλλά ούτε μακρινή πάσα έχουν, ούτε box2box παίκτες είναι.  Στα συν του Δικεφάλου το ότι οι εναλλακτικοί παίκτες στα χαφ και μακρινή πάσα έχουν (βλέπε Αϊντάρεβιτς) και box2box είναι (βλέπε Γαλανόπουλος). Η μέχρι πρότινος υποχρέωση του Σιμόες και του Γιόχανσον να σηκώσουν κεφάλι, να κουβαλήσουν την μπάλα, ή να βρουν πάσα πάνω από 15 μέτρα, παύει με το τρικ του Χιμένεθ της μονιμοποίησης και αξιοποίησης του Μάνταλου στα αριστερά.

Τέλος, οι πορτιέρο έδειξαν μάχιμοι, οι νεαροί θρασύτατοι και ικανότατοι και ο Λιβάγια λίγο χαλαρός.  Όσον αφορά στο κέντρο της άμυνας, κάποιες αδυναμίες φάνηκαν η αλήθεια είναι, όπως και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία από τον Τσόσιτς.  Τέλος, το πρέσινγκ της ΑΕΚ είναι ένα τεράστιο ατού αν διατηρηθεί σε αυτή την ένταση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα