Κίνδυνος θάνατος τα αποτσίγαρα στις παραλίες

Καμπανάκι κινδύνου για τα αποτσίγαρα στις παραλίες χτυπά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, καλώντας όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν  αυτή τη συνήθεια τους όταν πηγαίνουν για μπάνιο ή τουλάχιστον να μην σβήνουν και αφήνουν τα αποτσίγαρα στις ακτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΕ πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, αποτελούν και μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροϊνες πλαστικού, αφού τα φίλτρα περιέχουν πλαστικό που δεν εξαφανίζεται.

Πηγή μόλυνσης είναι για την ΕΑΕ και η διάχυση των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (3.500 τόνους). Από αυτά πολλά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται ψάρια, θαλασσοπούλια και άνθρωποι.

«Τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (κοντά στο 40%) των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών», υπογραμμίζει η ΕΑΕ και καλεί τους καπνιστές, αν δεν μπορούν να αποφύγουν το κάπνισμα, τουλάχιστον να τοποθετούν τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο και να τα απομακρύνουν από την παραλία.

Τέλος η ΕΑΕ καλεί τις αρμόδιες κρατικές και δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να πληροφορήσουν τους πολίτες για τις βλαβερές συνέπειες αυτού του φαινομένου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα